Proteinpulver utan sötningsmedel [Bäst i Test 2023]

På senare år har det blivit allt mer populärt att använda proteinpulver som kosttillskott, i syfte att få ut så mycket effekt som möjligt av träningen. Proteinpulver blandas oftast i en shaker tillsammans med antingen vatten eller mjölk, vilket gör det till ett lätt och smidigt kosttillskott att ha med sig till gymmet. Det går att hitta mängder av olika sorters pulver på marknaden vars proteininnehåll härstammar från olika källor, men också proteinpulver med olika smaker och proteinhalter.

Många proteinpulver på marknaden innehåller sötningsmedel för att skapa en mer lockande smak, vilket dock för en del människor är en nackdel. Många magar är nämligen extra känsliga mot just sötningsmedel, men som tur är går det också att hitta varianter som är helt fria från just detta. I den här artikeln får du ta del av positiva och negativa aspekter med 5 populära, osötade proteinpulver på marknaden just nu.

Topp 5-listan som följer nedan är baserad på vad andra köpare och användare har lämnat för omdömen på diverse hemsidor online. De olika proteinpulvren har däremot inte testats fysiskt bara för att få en plats på artikelns lista.

Proteinpulver utan sötningsmedel

 1. Holistic Vassleprotein
 2. Healthwell Vegan Protein
 3. WellAware Havreprotein
 4. Healthwell Hampaprotein EKO
 5. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein

1. Holistic Vassleprotein

Det bästa proteinpulvret utan sötningsmedel 2023 är Holistic Vassleprotein eftersom det fått fler positiva omdömen av tidigare användare än något annat pulver på listan. Proteinpulvret erbjuder en välbalanserad aminosyreprofil och är samtidigt helt fritt från socker och sötningsmedel.

Holistic Vassleprotein är som sagt vassleproteinpulver vilket anses vara en av de allra bästa proteinkällorna. Det framställs genom att filtrera komjölk på ett oerhört noggrant sätt så att endast proteinet finns kvar i slutändan. Enligt en studie i Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism från 2018 kan vassleprotein öka muskelstyrka om det intas i rätt mängd i kombination med träning. Andra fördelar är att pulvret erbjuds i både choklad- och vaniljsmak samt att priset är lågt i förhållande till hur mycket proteinpulver du faktiskt får.

Fördelar:

 • Har en välbalanserad aminosyreprofil
 • Prisvärt – cirka 270 kronor för 750 gram proteinpulver
 • Förstärkt med nyttiga matsmältningsenzymer

Nackdelar:

 • Lämpar sig inte för veganer
 • Har inte lika högt proteininnehåll som Core Whey Protein
 • En del användare anser att pulvren är smaklösa eller har en konstig bismak

2. Healthwell Vegan Protein

Till skillnad från artikelns vinnare härstammar proteinet i det här pulvret inte från komjölk, utan istället från ärtor, ris och havre. Vegan Protein från Healthwell kan alltså – precis som namnet antyder – även användas av veganer eller mjölkallergiker.

Healthwell Vegan Protein är givetvis fritt från socker och sötningsmedel, och de tre olika proteinkällorna mättar bra. Samtidigt får du i dig flera viktiga näringsämnen, bland annat vegansk vitamin D som härstammar från lav. Pulvret är även förstärkt med B12, B6 och selen som är extra viktiga för veganer att försöka få i sig via kosttillskott. Healthwell Vegan Protein innehåller inte riktigt lika hög halt protein som Holistic Vassleprotein, men du får ändå 74 % protein per portion. Smaken är även helt neutral till skillnad från artikelns vinnare.

Fördelar:

 • Kan användas av veganer och mjölkallergiker
 • Förstärkt med B12, B6 och selen
 • Lämpar sig även bra för smoothies eller gröt

Nackdelar:

 • Flera användare ogillar den neutrala smaken
 • Ett fåtal användare upplevde konsistensen som “mjölig”
 • Lägre proteinhalt än artikelns vinnare

3. WellAware Havreprotein

Det här proteinpulvret är tillverkat av svenskodlad havre och har en proteinhalt runt 50 %. Det är betydligt lägre än båda föregående varianter och just därför får proteinpulvret en tredjeplats. WellAware Havreprotein innehåller dock en hel del fleromättade och enkelomättade fettsyror samt mineraler och vitaminer som har många positiva fördelar för hälsan.

WellAware Havreprotein är precis som Healthwell Vegan Protein helt veganskt eftersom proteinet endast härstammar från växtriket. Enligt en finsk studie i Sustainable Protein Sources från 2016 är havre inte bara proteinrikt, utan även fullt av antioxidanter, vitaminer, lipider och fytokemikalier som har många goda effekter för kroppen. Det kan bland annat sänka kolesterolnivåerna samt minimera risken för hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes.

Fördelar:

 • Lämpligt för mjölkallergiker och veganer
 • Användare har hyllat den goda men ändå neutrala smaken
 • Härstammar från svenskodlad havre

Nackdelar:

 • Har ganska mycket lägre proteinhalt än flera andra proteinpulver på listan
 • En del användare anser att pulvret var svårt att lösa upp i vätska
 • Går inte att köpa i olika pås-storlekar

4. Healthwell Hampaprotein EKO

Nästa proteinpulver på listan kommer från det välkända varumärket Healthwell, precis som Vegan Protein. Det här är dock ett hampaprotein som härstammar från ekologiskt odlade hampaväxter. Proteinhalten i Hampaprotein EKO är högre än hos WellAware Havreprotein, men ändå inte lika högt som hos artikelns vinnare.

Hampaprotein EKO består av 100 % hampaprotein utan några extra tillsatser. Det finns en mängd studier som bevisar fördelarna med hampaprotein, bland annat studien “Wei Sheng Yan Jui” från 2008 där man kunde bevisa att hampaprotein motverkar trötthet och även främjar immunförsvaret. En annan studie från 2011 i Molecular Nutrition & Food Research visade att hampaprotein kan förbättra hjärthypertrofi samt njurfunktion vid njursjukdom. Flera användare har gett goda omdömen om det här proteinpulvret, bland annat för dess milda smak och bra konsistens.

Fördelar:

 • Protein från ekologiskt odlad hampa
 • Motverkar trötthet och främjar immunförsvaret
 • Flera användare uppskattar pulvrets milda smak

Nackdelar:

 • Erbjuds endast i en pås-storlek på 500 gram
 • Ett fåtal användare ogillar dryckens “sandiga” konsistens när pulvret blandas ut
 • Ett fåtal användare ogillar smaken

5. Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein

Artikelns sista proteinpulver kommer från Svenskt Kosttillskott och kallas Core Whey Protein. Det här är alltså ett vassleproteinpulver precis som artikelns vinnare, dock med en betydligt högre proteinhalt på cirka 26 gram per portion. Det här proteinpulvret passar alltså utmärkt om du vill öka det dagliga proteinintaget för träningens skull.

Svenskt Kosttillskott Core Whey Proteinerbjuds i flera olika smaker, men varumärket erbjuder också en neutral och osötad variant. Det som drar ner betyget är att många användare ogillar konsistensen på pulvret som inte blandar sig särskilt lätt i vätska. Priset är dock lägre än hos många andra varianter på listan – för 199 kronor får du ett helt kilo proteinpulver.

Fördelar:

 • Mycket prisvärt proteinpulver – stor förpackning till konkurrenskraftigt pris
 • Flera användare anser att den neutrala smaken är mild
 • Har högst proteinhalt av alla proteinpulver på listan

Nackdelar:

 • Du måste köpa minst ett kilo pulver åt gången
 • Inte särskilt lättlösligt
 • Passar inte för veganer eller mjölkallergiker

Sammanfattning

Vill du boosta träningen med hjälp av proteinpulver? Har du samtidigt en känslig mage? Då har du kommit rätt! Ett proteinpulver utan sötningsmedel har precis samma effekt som de smaksatta och sötade varianterna, och de stör inte heller en känslig mage. Förhoppningsvis kan ditt val underlättas rejält efter du läst igenom den här artikeln!