Stjärnkikare & teleskop [Bäst i test 2024] 

Letar du efter det perfekta teleskopet för att ta din stjärnskådning till nästa nivå? Vi har genomfört omfattande tester för att hitta de absolut bästa teleskopen & stjärnkikarna på marknaden. Våra toppval har utmärkt sig genom sin exceptionella prestanda, enkelhet i användning, och fantastiska bildkvalitet. Oavsett om du är nybörjare inom astronomi eller en erfaren observatör, har vi noggrant valt ut teleskop som kommer att förhöja din upplevelse av nattskyn. Ta del av vårt bäst i test på stjärnkikare och teleskop!

Hitta bästa stjärnkikare & teleskop – Topp 4

1. Celestron StarSense Explorer LT114AZ

Utforska stjärnhimlen med Celestron StarSense Explorer LT114AZ, en revolutionerande teleskop som kombinerar klassisk design med modern teknologi för en optimal stjärnskådning. Denna modell är utrustad med StarSense-teknik som guidar dig genom natthimlen med hjälp av din smartphone, vilket gör det enklare än någonsin att hitta och observera himlakroppar. Denna stjärnkikare har en robust och användarvänlig altazimut-montering så att du smidigt kan navigera och följa objekt på himlen.

Fördelar:

 • StarSense-teknik för enkel navigering
 • Kraftfull 114mm optik erbjuder klara, detaljrika visningar
 • Användarvänlig altazimut-montering för smidig spårning
 • Perfekt för både nybörjare och erfarna stjärnskådare

2. Nexstar SLT Celestron

NexStar SLT från Celestron är ett avancerat teleskop som erbjuder en enastående ingång till astronomi för entusiaster på alla nivåer. Med sin datoriserade GoTo-montering kan du automatiskt lokalisera och följa över 4000 himlakroppar med enkelhet, vilket gör det till ett kraftfullt verktyg för nattliga äventyr under stjärnorna. Den levereras med allt du behöver för att börja observera direkt, inklusive ett fullständigt utbud av tillbehör. Dessutom är den kompakta designen och den lätta monteringen idealisk för de som behöver ett portabelt alternativ för sina stjärnskådningsäventyr.

Fördelar:

 • Datoriserad GoTo-montering lokaliserar automatiskt himlakroppar
 • Omfattande databas med över 4000 objekt
 • Lätt och portabel design för enkel transport
 • Komplett med tillbehör för omedelbar observation

3. Stjärnkikare Rocky

Stjärnkikaren Rocky är ett prisvärt val för dig som vill inleda sin resa in i astronomins värld. Denna kompakta och lättanvända stjärnkikare är designad för att erbjuda en introduktion till stjärnobservation utan att kompromissa med kvaliteten. Den levererar skarpa och klara bilder av månen, planeter och andra himlakroppar, vilket gör varje stjärnskådningskväll till ett äventyr. Med sin robusta konstruktion och enkel uppsättning är den snabb att ställa in, så att du omedelbart kan börja utforska universum.

Fördelar:

 • Kompakt och användarvänlig design
 • Levererar klara och detaljrika bilder
 • Prisvärd
 • Idealisk för nybörjare inom stjärnskådning

4. Evostar-90 AZ3

Evostar-90 AZ3 är ett refraktorteleskop från välrenommerade tillverkare, designat för att ge både nybörjare och mer erfarna stjärnskådare en högkvalitativ observationsupplevelse. Med sin 90mm apertur fångar den upp tillträckligt med ljus för att tydligt visa planeter, månen och djuphimmelsobjekt, vilket ger skarpa och detaljrika bilder. Monteringssystemet AZ3 är robust och stabil, samtidigt som det är enkelt att använda, vilket gör det lätt att peka och följa himlakropparna över natthimlen. Dess användarvänlighet, kombinerat med utmärkt optisk prestanda, gör den till ett fantastiskt val för alla som vill utforska universumets under.

Fördelar:

 • Stark 90mm apertur erbjuder klara, ljusstarka bilder
 • Robust och enkel AZ3-montering för smidig spårning
 • Idealisk för observation av både planeter och djuphimmelsobjekt
 • Användarvänlig för nybörjare samtidigt som den tillfredsställer erfarna användare

Frågor & svar

Vad är ett telskop? 

Teleskopet är ett optiskt instrument som används för att förstora och observera avlägsna objekt, såsom stjärnor, planeter och galaxer, som annars skulle vara osynliga för det blotta ögat. Genom att använda en kombination av linser och/eller speglar samlar teleskopet in ljus och fokuserar det för att skapa en förstorad bild av objektet. Detta gör det möjligt för användare att utforska det kosmiska landskapet, studera himlakroppar i detalj och upptäcka fenomen som ligger bortom vår planet.

Hur mycket kostar ett bra teleskop?

För ett bra teleskop kan du förvänta dig att betala från cirka 10 000 svenska kronor och uppåt. Kostnaden reflekterar dess avancerade funktioner, överlägsen optik, och hållbarhet, vilket gör det till en värdefull investering för seriös stjärnskådning.

Vad ser man i en stjärnkikare?

Med en stjärnkikare du kan utforska månens fascinerande terräng, full av kratrar och bergskedjor, i otrolig detalj. Du kan även få en närmare titt på andra planeter i vårt solsystem, som Jupiters stora röda fläck och Saturnus imponerande ringar. Bortom vårt solsystem kan du skåda stjärnhopar, nebulosor med deras glödande gasmoln, och till och med andra galaxer,

Hur långt kan man se?

Med små till medelstora teleskop (till exempel 70mm till 130mm aperturer) kan du enkelt observera objekt inom vårt solsystem, som planeter och månar, samt ljusstarka djuprymdsobjekt som stjärnhopar, de närmaste galaxerna och nebulosor. Större modeller (200mm och uppåt) kan avslöja detaljer i avlägsna galaxer, nebulosor och svaga stjärnhopar, ibland miljontals ljusår bort.