Gasspis – Bäst i test

När du lagar mat på en gasspis upptäcker du snabbt alla fördelar de har, brännarna ger snabb uppvärmning och hjälper dig kontrollera och temperaturen jämn under matlagningen. Gasspisar gör det inte bara lättare att laga god mat, de är också mer energieffektiva och är billigare i drift än elektriska spisar. För att hjälpa dig hitta den perfekta gasspisen har vi listat de fyra bästa på marknaden.

Test av de bästa gasspisarna med elugn

För att kunna utse de bästa gasspisarna med elugn har vi testat flera modellers uppvärmningsförmåga, temperaturkontroll, ugnsfunktioner, användarvänlighet och designen. Genom att jämföra gasspisarna efter dessa kriterier har vi sammanställt en lista på de fyra bästa. 

1. IGF Köpenhamn 

En riktigt snygg gasspis i rostfri design med fyra stycken brännare, varav en är en wokbrännare på 3,5 kW. Kommer med en elektrisk ugn med fyra funktioner – undervärme, övervärme, helgrill och under- och övervärme, elektrisk enhandständning och termosäkring. Spisen har en 2-glaslucka med avtagbara luckglas för enkel rengöring. 

2. Lofra Dolce Vita

Dolve Vita från Lofra är en storsäljare, och vi förstår varför. Med fyra gasbrännare, en elugn och mässingsdetaljer får du en stilren spis från Italien och måtten 60 cm gör att den passar in i de flesta kök. De har producerat spisar i över 50 år och denna modell är en modern tolkning av deras traditionella design och tillverkas för hand utanför Venedig. 

3. Smeg C6GMX2

En klassiker från Smeg med glashäll i rostfritt stål med fyra brännare och lika många tillagningsfiktioner. Du använder naturgas och gasspisen kommer med roterande grillspett, avtagbar innerlucka i helglas, ”soft close” funktion för smidig stängning av luckan och ”ever clean” för enkel rengöring. Du får med två plåtar, wokhållare i gjutjärn, ugnsgaller med stopp och espressohållare. 

4. Bertazzoni Professional Series PRO64L1EROT

För dig som letar efter en lyxig gasspis med många funktioner är Beratazzonis alternativ något för dig. De kommer i flera färger, justerbar höjd, fyra brännare och hela elva ugnsfunktioner som grill, pizza, upptining och bakning. Ugnsluckan har tredubbelt glas och smällskydd med en kyfläkt som håller luckan och vreden svala medans du använder ugnen.

Frågor och svar

När funderar på om du ska byta ifrån en elektriskspis till en med gas uppstår ofta en del frågor, här har vi samlat och besvarat tre av de vanligaste för att underlätta ditt beslut. 

Är en gasspis eller elektrisk spis bäst?

Gasspisar erbjuder snabb och exakt temperaturkontroll vilket de flesta kockar föredrar, därför kan man säga att en gasspis är bäst. De är också billigare i drift då de drar mindre hushållsel. Däremot är en elektrisk spis enklare att installera då de inte kräver en gasanslutning. 

Hur rengör man spisen bäst?

Följ dessa enkla steg för att rengöra gasspisen: 

  1. Ta bort brännargaller och kåpor och diska dem separat.
  2. Ta en mjuk borste eller trasa för att avlägsna smuts från brännare och tändare.
  3. Använd ett milt rengöringsmedel och en mjuk trasa för att rengöra ytan på spisen.
  4. Rengör ugnen genom att skrubba den med rengöringsmedel, sätt sen på en låg värme och stäng luckan, när det har stått en stund kan du enkelt torka bort smutsen. 
  5. Följ tillverkarens instruktioner om den har en självrengöringsfunktion.

Kan det vara farligt med gas?

Gas kan vara farligt om det inte hanteras på rätt sätt. Gasläckor är en av de största riskerna som finns med gasspisar och kan leda till explosioner och förgiftning, korrekt installation är därför viktigt. Gas kan producera kolmonoxid, en helt luktfri gas som är väldigt giftig, installera ett gaslarm som snabbt upptäcker eventuella läckor och varnar innan det är för sent. 

God ventilation i köket genom köksfläkt eller annan ventilation är väldigt viktigt för att förhindra att skadliga gaser sprids. Du måste alltid stänga av spisen direkt när du lämnar rummet och håll alla brandfarliga material långt bort ifrån lågan i brännaren. Det finns bra information hos MSB om hur du undviker olyckor vid användning av brandfarliga och explosiva gasapparater.