Bästa tigersågen [Bäst i test 2023]

En tigersåg, ibland även kallad rivningssåg, är ett kraftfullt elverktyg designat för att såga genom en mängd olika material med en fram- och tillbakagående rörelse. Till skillnad från andra sågar som cirkelsågar eller sticksågar, är tigersågens blad utsatt vilket gör att den kan användas för att skära i material som redan är delvis inneslutna, till exempel för att såga i väggar eller golv.

Den är idealisk för snabba kapningar och kan hantera allt från trä och plast till metall och keramik, beroende på sågbladet som används. Dess mångsidighet gör den till ett oumbärligt verktyg inom byggbranschen, räddningstjänsten och för hemmafixaren.

I detta tigersåg test hjälper vi dig att hitta den bästa tigersågen. Vi har valt ut att lista de fem bästa. Det vi bland annat kollat närmare på är pris, kapacitet (slaglängd, kapningskapacitet och varvtal, användarvänlighet (såsom vikt, vibrationer och ljudnivå).

1. DeWalt DCS367

En smidig och bra tigersåg som passar simpla arbeten. Tigersågen från DeWalt är en tigersåg på 18V med justerbart sågblad i 4 positioner och LED-lampa för bättre sikt.

Värden

Slaglängd: 28.6 mm
Varvtal: 2 900 slag/min
Vikt: 2,3 kg
Vibrationsnivå: 22 m/s²
Ljudnivå: 98 dB(A)

Batteri och laddare säljs separat.

Fördelar

 • Snabblåsning av sågbladet utan verktyg
 • LED-lampa för bra sikt över såglinjen
 • Lätthanterad

2. Makita DJR187

En kraftfull tigersåg från Makita med ett varvtal på 3000 slag/min. Växelhuset på tigersågen är nyutvecklat och ökar hållbarheten samt sänker vibrationsnivån.

Värden

Slaglängd: 32 mm
Varvtal: 3 000 slag/min
Vikt: 3,4 kg
Vibrationsnivå: 16,5 m/s²
Ljudnivå: 95 dB(A)

Batteri och laddare säljs separat

Fördelar

 • Maskinen har ett skyddssystem som förlänger batteriets livslängd genom att stänga av maskinen när batterinivån blir för låg.
 • Stadigt och säkert arbetsgrepp
 • Extra bred upphängningskrok

3. Milwaukee M12 CHZ-402C

En tigersåg på 12V från Milwaukee som är väldigt kompakt och perfekt för hantering i trånga utrymmen. Den har en förseglad växellåda för att förhindra smuts och vatten skall tränga in. Bladbyte utan nyckel

Värden.

Slaglängd: 15.9 mm
Varvtal: 3 000 slag/min
Vikt: 1,6 kg
Vibrationsnivå: 6,52 m/s²
Ljudnivå: N/A dB(A)

Säljs med 2x 4,0 Ah REDLITHIUM-ION batterier, laddare samt väska.

Fördelar

 • Lågt vibrationsvärde
 • Optimal för trånga utrymmen
 • Batteri, laddare och väska ingår

4. Bosch GSA 18V-32

Bosch GSA 18V-32 är en 18V tigersåg med en slaglängd på 32 mm och ett varvtal på 2.500 slag/min. GSA 18V-32 är försedd med ett ergonomiskt handtag och passar väl för svårare arbete över huvudhöjd och trånga utrymmen.

Värden

Slaglängd: 32 mm
Varvtal: 2 500 slag/min
Vikt: 3,5 kg
Vibrationsnivå: 13 m/s²
Ljudnivå: N/A dB(A)

Batteri och laddare säljs separat

Fördelar

 • Borstlös motor
 • Extra lång brytare som underlättar arbete över huvudhöjd
 • Lågt vibrationsvärde

5. DeWalt DWE305PK

DeWalt DWE305PK är en tigersåg på 1100W med snabbfäste av sågblad och justering av bladet i 4 positioner och. Slaglängd på 29 mm. Idealisk för rörmokare, elektriker, vvs och allmänna byggjobb.

Värden

Slaglängd: 29 mm
Varvtal: 2 800 slag/min
Vikt: 3,5 kg
Vibrationsnivå: 19,5 m/s²
Ljudnivå: N/A dB(A)

Kabeldriven

Fördelar

 • Prisvärt alternativ
 • Kraftfull motor på 1100W
 • Snabblåsning av sågbladet utan verktyg

Skötselråd för tigersåg

Rengöring: Håll sågen ren från damm, smuts och sågspån. Efter varje användning, borsta eller blås bort rester. Torka av ytan med en mjuk trasa.

Smörjning: En del modeller kräver regelbunden smörjning av vissa delar för att säkerställa smidig funktion.

Bladbyte: Se till att byta blad regelbundet så att de inte blir trubbiga. Använd alltid rätt typ av blad för materialet du ska skära.

Förvaring: Förvara tigersågen i ett torrt och dammfritt utrymme, gärna i en verktygslåda eller väska.

Batterivård (om den är batteridriven): Håll koll på batteriets laddning och förvara det på en sval plats. Undvik att låta batteriet bli helt urladdat.

Säkerhet: Använd alltid skyddsutrustning när du arbetar med sågen, såsom skyddsglasögon och hörselskydd. Håll alltid händer och andra kroppsdelar borta från det rörliga bladet.

Användningsområden för tigersåg

Rivningsarbeten: Tigersågen är utmärkt för att snabbt skära genom olika material vid rivning, såsom trä, metall och plast.

Rörinstallation: Används för att skära genom rör och andra installationer.

Trädgårdsarbete: Kan användas för att beskära större grenar eller avlägsna buskar.

Biltillämpningar: Används för att skära genom metall, som att ta bort gamla avgasrör eller genomföra andra reparationer.

Allmänt byggarbete: Bra för att snabbt skära genom diverse byggmaterial som träbjälkar, gipsväggar och mer.

Sammanfattningsvis är tigersågen ett kraftfullt och mångsidigt verktyg som kan hantera en mängd olika uppgifter, så länge den sköts om ordentligt och används på rätt sätt.