Induktionsspis – Bäst i test

Vi har testat ett brett utbud av induktionsspisar för att kunna sammanställa en lista på de fyra bästa alternativen i olika prisklasser, snygg design och med bra funktioner. En induktionsspis är en bra investering med sin smarta teknik och praktiska design. Läs vidare för att få reda på vilken induktionsspis som blev bäst i vårt test. 

Topplista och recension av spisar med induktionshäll

Vi har testat funktioner som uppvärmningshastighet, temperaturkontroll, energiförbrukning, säkerhetsfunktioner, design och användarvänlighet för att hitta de absolut bästa induktionsspisarna. 

1. ILVE NOSTALGIE

En induktionsspis på 90 cm med två ugnar på 60 och 30 centimeter. Induktionshäll med 6 zoner och bridgefunktion som gör det möjligt att kombinera två eller flera mindre zoner till en större. Den stora ugnen har 15 lägen med funktioner som integrerad stektermometer, tredubbla glas i luckan som har mjukstängande funktion och barnlås. 

2. Electrolux LKI6489SOW

Induktionsspis med smarta funktioner som steambake, kokzoner som anpassar sig efter dina kastruller och inbyggd AirFry. Med självrengöring behöver du bara torka av den med en fuktig trasa då och då. Den är tyst, tillagar maten effektivt och har bra touchknappar som funkar även med blöta fingrar. 

3. Husqvarna QSI60340SW

En snabb och säker induktionsspis som ger jämn och fin tillagning av maten med varmluftsugn. Den är i en klassisk vit design och styrs av pop-out-vred som är enkla att rengöra. Alla kokzoner har möjlighet att ställa in booster för extra snabb uppvärmning. 

4. Bosch Serie 6 HLS59E050U

En snygg induktionsspis på 60 cm i rostfritt stål, utrustad med 4 induktionshällar, en effektiv ugn och LCD-display som gör den enkel att använda. Spisen är utrustad med barnlås som enkelt aktiveras för att undvika att barn i hemmet ändrar inställningarna eller öppnar ugnsluckan.

Frågor och svar

När du ska köpa ny spis är en med induktionshäll ett bra alternativ. För att du ska kunna ta ett bra beslut har vi samlat vanliga frågor och svar. 

Vilka olika varumärken finns det?

Det finns många väletablerade tillverkare av induktionsspisar av god kvalitet. Några av de populäraste varumärkena är: 

 • Bertazzoni
 • Bosch
 • Electrolux
 • Falcon
 • Ilve
 • Samsung
 • Siemens
 • Smeg

Hur fungerar en induktionsspis?

En induktionsspis använder elektromagnetiskt induktion, vilket innebär att när ett kokkärl av magnetiskt material ställs på hällen sätts elektriska strömmar igång i botten av kokkärlet. Strömmarna värmer upp kastrullen eller pannan direkt, vilket gör att maten kan tillagas snabbt och effektivt. 

Vilka kastruller kan man använda?

Har du köpt en ny spis och är osäker på om dina gamla kastruller funkar på induktionsspisen kan du använda ett enkelt magnettest, om en magnet kan fästa starkt på botten av kastrullen kommer den antagligen funka. Vanliga material som är magnetiska är gjutjärn, rostfritt stål, emaljerat gjutjärn och kolstål. 

 • Kastrullen eller pannan måste vara tillverkat av magnetiskt material. 
 • Det måste ha plan botten för att ha bra kontakt med kokzonen. 
 • Många kastruller är märkta med en symbol för induktion, en liten spiral.