Gashäll – Bäst i test

Vi har testat flera varianter av gashällar för att hitta de bästa på marknaden. Genom att utvärdera saker som hur snabbt spisen värmer pannan, temperaturkontroll, användarvänlighet och säkerhetsfunktioner har vi hittar våra favoriter som levererar varje gång du ska laga mat. 

Läs vidare för att upptäcka vilken gashäll som blev bäst i test.

Topplista över de bästa gashällarna

När vi har testat och kontrollerat att gashällarna levererar på våra ställda kriterier har vi kommit fram till fyra bra alternativ i olika prisklasser och design. 

1. Smeg PX375LSA

En gashäll i rostfritt stål från Smegs Classic-serie med elektronisk tändning gör det enkelt att laga riktigt god mat. Hällen har fem brännare, varav en är extra snabb. Kommer med planliggande pannställ i rejält gjutjärn och säkerhetsventiler. Du kan själv välja om du vill använda dig av gasol, naturgas eller stadsgas. 

2. SKÅLAN

IKEA har lanserat en riktigt prisvärd gashäll i rostfritt stål som du tänder enkelt genom att vrida på knapparna, inga tändstickor eller liknande behövs. Ett stabilt ställ i gjutjärn gör att grytor och kastruller står stadigt under hela matlagningen. Har en integrerad flamvakt som automatiskt stänger av gasflödet om lågan slocknar.

3. Bertazzoni P905CPROX

En gashäll på 90 cm och fem brännare i mässing ger dig stor yta att laga mat på. Metallvreden låter dig ställa in temperaturen med stor precession och gör matlagningen enkel. I mitten finns en dubbel wok-ring anpassad för wokpannor. Termoelement säkerhetsanordningar på varje gasbrännare för säker användning. 

4. Siemens iQ700 ER3A6BB70

En smidig, liten och effektiv gashäll med två brännare på 30 cm. Brännarna är extra låga och har varsitt vred med nio nivåer som du enkelt kan ställer in önskad värme med. Hällen är lätt att göra ren då ringarna går att ta bort och köra i diskmaskinen. Den termoelektriska tändningen förhindrar att gas läcker ut om lågan släcks. 

Frågor och svar

När du ska renovera köket och byta ut din spis kan det uppstå en del frågor, vi har samlat och besvarat de tre vanligaste. 

Hur många brännare bör man ha?

Det är vanligast med fyra brännare, men det finns även de med fem för ännu smidigare matlagning. Den femte brännaren är ofta en stor yta i mitten för exempelvis wokpannor. Det kan räcka med två brännare på gashällen om du bor själv, lagar mat sällan eller i sommarstugan. 

Vilka är de största fördelarna?

Det finns flera fördelar som är bra att hålla koll på när du funderar på att köpa en gashäll. 

  • Brännare reagerar omedelbart när du justerar värmen, vilket ger dig kontroll över matlagningen.
  • Gashällar värms snabbt upp och använder energin effektivt, vilket gör de kostnadseffektiva.
  • Funkar bra för olika typer av matlagning, som att woka och steka snabbt.

Får man sätta in en gashäll i lägenhet?

Ja, man kan installera gashäll även i lägenheter. Det är viktigt att hålla koll på byggregler då en gasanslutning är nödvändig för att den ska funka. Lägenheten måste också ha möjlighet att få gasleverans genom rör, som är i gott skick, för att undvika gasläckor.