Kosttillskott för leder [Bäst i Test 2023]

Lider du av stelhet och smärta i lederna? Du är definitivt inte ensam! Ledsmärta är ett mycket vanligt problem hos människor i de flesta åldrar, och det kan bero på flera saker. Dina leder utsätts jämt och ständigt för påfrestningar och samtidigt kan andra faktorer som vikt, ålder och yrke också ha en påverkan. Även specifika arvsanlag och sjukdomar kan påverka dina leders hälsa. Som tur är finns det goda chanser att både förbygga och lindra problemen med hjälp av träning, kosthållning och kosttillskott.

Det finns vissa vitaminer och mineraler som är kända för att förbättra ledhälsan. Gurkmeja, kollagen, hydraluronsyra, ingefära, omega 3, vitamin D, vitamin C och kondroitin är några exempel på ingredienser som ofta förekommer i just ledtillskott. I den här artikeln finner du olika sorters kosttillskott från det kända varumärket Healthwell som främst är ämnade för att förbättra ledhälsan. Att reda ut vilket kosttillskott som passar bäst för just dig kan vara svårt på egen hand, och förhoppningsvis blir ditt val lättare efter du läst den här artikeln.

Topp 5-listan grundar sig i vad tidigare köpare har lämnat för omdömen på diverse hemsidor online. Kosttillskotten har däremot inte testats fysiskt.

Kosttillskott för leder

 1. Healthwell MSM-Pulver
 2. Healthwell Collagen Plus
 3. Healthwell Gurkmeja Premium
 4. Healthwell Hyaluronsyra Plus
 5. Healthwell Boswellia

1. Healthwell MSM-Pulver

Det bästa kosttillskottet för leder 2023 är Healthwell MSM-Pulver eftersom det är prisvärt och tillverkat av 100 % MSM utan tillsatser. MSM står för Metylsulfonylmetan som är ett slags organiskt svavel som naturligt förekommer i kroppen och bygger upp brosk, senor, bindväv, hår och hud.

Healthwell MSM-Pulver hjälper dig att behålla din rörlighet i lederna och samtidigt upprätthålla en god kvalitet på hår och hud. En studie som publicerades 2011 i BMC Complementary and Alternative Medicine visar att MSM haft en positiv effekt på testpersoner med osteoartrit i knät. Efter tolv veckor med 1,125 gram MSM dagligen hade gruppen minskad smärta och förbättrad funktion. Healthwell MSM-Pulver har även fått många goda recensioner online, och en annan fördel är det låga priset.

Fördelar:

 • Innehåller 100 % MSM utan några tillsatser
 • Erbjuds i tre olika storlekar på påsar
 • Prisvärt kosttillskott – runt 150 kronor för 400 gram

Nackdelar:

 • Flera användare har klagat på pulvrets smak
 • Ett fåtal användare anser att pulvret klumpar sig
 • Ett fåtal personer har inte märkt av någon skillnad

2. Healthwell Collagen Plus

Collagen Plus är till skillnad från artikelns vinnare i tablettform, vilket en del användare gärna väljer före pulverform. Tillskottet är 100 % naturligt med ett innehåll av kollagen som naturligt finns i kroppens bindvävsstruktur och medverkar till byggandet av bland annat ligament, brosk och leder.

Healthwell Collagen Plus innehåller kollagen som enligt en studie från 2008 i Current Medical Research and Opinion kan reducera ledvärk. Studien genomfördes på personer med kronisk ledsmärta och efter 24 veckors konsumtion av kollagen minskade denna avsevärt. Collagen Plus är också förstärkt med vitamin C som främjar en normal kollagenbildning. En studie som publicerades 2017 i Journal of Translational Medicine vittnar om att vitamin C kan minska ledsmärta vid artros.

Fördelar:

 • Det räcker med 1–2 kapslar dagligen
 • Högt innehåll av kollagen – bevisade effekter vid ledvärk
 • Innehåller vitamin C som främjar normal kollagenbildning

Nackdelar:

 • Ganska dyrt – cirka 270 kronor för 90 kapslar
 • Flera användare anser att effekten kommer för långsamt
 • Ett fåtal användare hävdar att de inte fått resultat alls

3. Healthwell Gurkmeja Premium

Precis som de två föregående varianterna har även detta tillskott en kort ingredienslista – Gurkmeja Premium från Healthwell består av 100 % ekologiskt pulver av gurkmeja som kombinerats med svartpepparextrakt.

Healthwell Gurkmeja Premium innehåller örten gurkmeja som hyllats i tusentals år för dess välgörande effekter på kroppen. Enligt en studie från 2017 i schweiziska Foods har gurkmeja både antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kan lindra värk och stelhet i lederna. Flera som drabbats av ömma och stela leder upplever ökad smidighet och rörlighet när intaget av gurkmeja ökas i vardagen. En äldre studie från 1998 som publicerades i Planta Medica menar i sin tur att svartpeppar i kombination med gurkmeja kan öka kroppens upptag med ungefär 2000 %!

Fördelar:

 • Rikt på gurkmeja – antioxidativt och antiinflammatoriskt
 • Berikat med svartpepparextrakt som ökar kroppens upptag radikalt
 • Högdoserat – det räcker med 1 kapsel dagligen

Nackdelar:

 • Dyrt – 250 kronor för 60 kapslar
 • Läkare behöver rådfrågas om du går på mediciner
 • Bör inte heller tas om du har högt blodtryck eller hjärtproblem

4. Healthwell Hyaluronsyra Plus

Artikelns fjärdeplats går till Hyaluronsyra Plus från Healthwell. Det här ledtillskottet innehåller vitamin C precis som Collagen Plus, men kollagenet har däremot bytts ut till hyaluronsyra. Trots dess namn är hyaluronsyra faktiskt ingen syra, utan en sockerart som förekommer naturligt i kroppens ledvätska. Vätskan i våra leder fungerar som ett smörjmedel som gör att de kan röra sig utan friktion, och det är detta som Healthwell Hyaluronsyra Plus kan främja.

Healthwell Hyaluronsyra Plus innehåller som sagt även vitamin C som bidrar till normal kollagenbildning i kroppen. Vitamin C fungerar också som en antioxidant mot fria radikaler som kan bryta ner hyaluronsyran. En annan stor fördel är att hyaluronsyra även är bra för huden, håret och naglarna.

Fördelar:

 • Flera användare vittnar om effekter på både leder och hud
 • Användare vittnar om att effekten märks av på bara ett par veckor
 • Erbjuds med 90, 180 eller 270 kapslar

Nackdelar:

 • Betydligt dyrare än exempelvis Healthwell MSM-Pulver
 • Ett fåtal användare har inte märkt någon skillnad
 • Ammande och gravida bör konsultera läkare före användning

5. Healthwell Boswellia

Boswellia Serrata är ett rökelseträd som förekommer i bland annat Indien och Afrika. Kådan från trädet har nyttjas som rökelse under lång tid i både medicinska och religiösa sammanhang. Inuti rökelseträdet finns en slags syra som hjälper till med att hålla blodsockernivån jämn, samtidigt som det underlättar ledernas rörlighet samt motverkar smärta.

Healthwell Boswellia innehåller Boswellia som har bevisade effekter mot ledsmärta. En studie från 2020 i BMC Complementary Medicine and Therapies visar exempelvis att patienter med osteoartrit kan bli mer rörliga i lederna tack vare ett regelbundet intag av Boswellia. Även smärtgraden minskade hos majoriteten av testpersonerna. Många användare har dessutom delat med sig av goda recensioner om Healthwell Boswellia på diverse hemsidor online.

Fördelar:

 • Erbjuds i flera olika burkstorlekar
 • Högdoserade tabletter – det räcker med 1 kapsel per dag
 • Många användare vittnar om snabb och positiv effekt

Nackdelar:

 • Ganska dyrt – minst 250 kronor
 • Läkare bör rådfrågas om du är gravid, ammar eller har hjärtproblem
 • Ett fåtal användare märkte inte någon skillnad

Sammanfattning

Är ett kosttillskott lösningen? Svaret på den frågan är nej, men tillskott kan däremot vara ett utmärkt komplement till en bra kost. Det är alltså en god idé att först prova att förändra din kost innan du testar på kosttillskott för lederna. Förhoppningsvis blir ditt val betydligt lättare med hjälp av artikelns topp 5-lista!