Bästa yxan [Bäst i Test 2023]

En bra yxa är underskattad och kan höja livslusten för dig som är van vid att klyva med en trög yxa. Låt mig visa mina bästa yxor!

Bästa yxan 2023:

  1. Marttiini Camping Axe 38Cm
  2. Helko Werk Pathfinder Hatchet
  3. Helko Werk Journeyman Pack Axe
  4. Helko Werk Black Forest Woodworker 1600 g
  5. Helko Werk Black Forest Woodworker 1000 g

Välj rätt yxa

Yxan som vinner mitt test, Marttiini Camping Axe 38Cm, och yxan som kom nummer två, Helko Werk Pathfinder Hatchet, är båda bra som skogsyxor.

Yxan som kom nummer fyra, Helko Werk Black Forest Woodworker 1600 g, och yxan som kom nummer fem, Helko Werk Black Forest Woodworker 1000 g, är båda bra som klyvyxor.

Mellersta yxan, nummer tre, Helko Werk Journeyman Pack Axe, är en slags kombination som fungerar bra som både skogsyxa men även som klyvyxa.

Innan du köper en yxa är det viktigt att förstå skillnaden mellan en skogsyxa och en klyvyxa.

Skogsyxa

En skogsyxa är en typ av yxa för dig som ska göra lite allt möjligt. Denna typen av yxa är till för dig som ska göra lite allt möjligt, hugga ner grenar, träd, städa upp i trädgården och så vidare.

Klyvyxa

En klyvyxa är yxan för dig som mestadels ska klyva ved, och inte göra så mycket annat mer än så. Den är ofta mer otymplig men lättare att just klyva ved med.

Notera att samtliga produkter inte är testade av oss. Testet är baserat på tester av oss i kombination med användarrecensioner.

Yxor i testet och dess egenskaper:

YxaTypVikt huvud (kg)Pris (kr)
Marttiini Camping Axe 38CmSkogsyxa0,6795
Helko Werk Pathfinder HatchetSkogsyxa0,6895
Helko Werk Journeyman Pack AxeKombiyxa0,7995
Helko Werk Black Forest Woodworker 1600 gKlyvyxa1,61 395
Helko Werk Black Forest Woodworker 1000 gKlyvyxa11 195
En tabell som jämför egenskaper av olika yxor.

Yxor bäst i test

1. Marttiini Camping Axe 38Cm

Den bästa yxan för de allra flesta är Marttiini Camping Axe 38Cm eftersom att den är mycket billig, 795 kr, trots att den håller hög kvalitet och är lätt att använda. Nackdelen är att den inte är gjord för att klyva ved.

Yxan Marttiini Camping Axe 38Cm har ett robust handtag som gör att du får ett säkert grepp när du hugger runt i skogen. Detta gör inte bara att yxan blir skönare att använda, utan även betydligt säkrare. Att ha ett bra grepp kan förebygga många skador som annars kan förekomma med yxor.

Även om yxan i sin helhet är mycket lätt är bladet tyngre, vilket för att yxan inte bara är lätt att bära med sig utan faktiskt även passar för större uppdrag i skog eller trädgård.

Yxan är tillverkad i kolstål och askträ, och remmen som man ser på bilden är helt av läder.

Denna yxan är precis som yxan nedan, Helko Werk Pathfinder Hatchet, en skogsyxa. Dessa fungerar underbart till skog och trädgård men är inte designade för att klyva ved med, se övriga yxor längre ner om du endast ska klyva med din yxa, för då är varken Marttiini Camping Axe 38Cm eller Helko Werk Pathfinder Hatchet rätt yxa för dig.

Egenskaper för Marttiini Camping Axe 38Cm

Typ: Skogsyxa
Vikt huvud (kg): 0,6
Material: Kolstål, askträ & läder
Pris (kr): 795

2. Helko Werk Pathfinder Hatchet

Helko Werk Pathfinder Hatchet är en yxa som jag kan rekommendera för dig som letar efter en yxa som du lätt kan ta med dig på äventyr, men även för dig som vill ha en lättare yxa att fixa trädgården med.

Anledningen till att jag speciellt rekommenderar Helko Werk Pathfinder Hatchet för dig som äventyrar eller campar är eftersom att skaftet på denna yxa är brett, tillräckligt brett för att lätt kunna hamra med. Bra för tältaren och tältpinnarna med andra ord.

Helko Werk Pathfinder Hatchet är smidd av karbonstål, för hand. Yxan är även värmebehandlad och oljehärdad. Yxan väger totalt ungefär 900 gram.

Denna yxa är tillsammans med yxan ovan, Marttiini Camping Axe 38Cm, de två skogsyxor som jag tycker bäst om. Nedan följer en kombiyxa, Helko Werk Journeyman Pack Axe, och sedan två av mina favoriter när det kommer till klyvyxor.

Egenskaper för Helko Werk Pathfinder Hatchet

Typ: Skogsyxa
Vikt huvud (kg): 0,6
Material: Karbonstål, hickoryträd & linolja
Pris (kr): 895

3. Helko Werk Journeyman Pack Axe

Helko Werk Journeyman Pack Axe är den bästa yxan för dig som inte riktigt vet precis vilken aktivitet som yxan ska användas i, eller för dig som ska använda yxan till mycket olika grejer.

Helko Werk Journeyman Pack Axe är enligt mig en bra kombiyxa, den passar nämligen att använda både i skogen att röja med, i trädgården att fixa med och vid veden att klyva med.

Helko Werk Journeyman Pack Axe är en korsning mellan en hatchet och en konventionell yxa, vilket är varför jag väljer att kalla yxan för en kombiyxa.

Yxan är utformad för att vara lätt, kompakt och enkel att bära med sig för den som gillar att vandra i skogen exempelvis.

Att yxan totalt bara väger 900 gram gör den passande att använda med både en och två händer. Helko Werk Journeyman Pack Axe är nämligen den lättaste yxan på listan som passar att klyva med det, 700 g lättare än Helko Werk Black Forest Woodworker 1600 g och 100 g lättare än Helko Werk Black Forest Woodworker 1000 g.

På denna yxa kan skaftet användas för lätt hamrande och är perfekt för att slå i tältpinnar, precis som på yxan ovan, Helko Werk Pathfinder Hatchet.

Egenskaper för Helko Werk Journeyman Pack Axe

Typ: Kombiyxa
Vikt huvud (kg): 0,7
Material: Karbonstål & kokt linolja
Pris (kr): 995

4. Helko Werk Black Forest Woodworker 1600 g

Helko Werk Black Forest Woodworker 1600 g är en yxa avsedd för riktigt tung klyvning, delning och avverkning.

För dig som bara ska klyva ved är detta min favorityxa, däremot är det nog den som är mest otymplig att gå runt med eller använda till något annat än att just klyva ved på en fast punkt.

Jämfört med exempelvis Marttiini Camping Axe 38Cm väger bara huvudet på denna yxan ett helt kilo mer än huvudet på Marttiini Camping Axe 38Cm. Denna yxa väger totalt 2,2 kg, vilket är tyngre än någon annan yxa på listan.

Det är viktigt att poängtera att vikten i sig varken är positivt eller negativt, det beror bara på. För dig som vill ha en yxa att bära runt på och campa med är 2,2 kg alldeles för tungt. För dig som däremot vill ha den enklaste yxan att klyva stora mängder trä med är denna vikten optimal, och en fördel till och med. Läs gärna min artikel om yxans vikt om du vill veta mer om vad olika typer av yxor väger.

Det tyskinspirerande huvudet som är skarpare, smalare och vidare än traditionella amerikanska avverkningsyxor underlättar stort vid skärarbeten, men är som sagt inte något jag kan rekommendera för dig som vill göra annat än just klyva ved.

Egenskaper för Helko Werk Black Forest Woodworker 1600 g

Typ: Klyvyxa
Vikt huvud (kg): 1,6
Material: Karbonstål, amerikanskt hickory & kokt linolja
Pris (kr): 1 395

5. Helko Werk Black Forest Woodworker 1000 g

Denna yxa är precis som Helko Werk Black Forest Woodworker 1600 g avsedd för skärning och klyvning.

Yxan är kompakt och är mer mångsidig än tidigarenämnda, Helko Werk Black Forest Woodworker 1600 g. Den kan användas både som arbetsyxa och som ett packningsverktyg.

Yxan fungerar mycket bra som skärverktyg på grund av yxhuvudet med Helkos Rheinland-mönster. Även klyvningsarbete av ved och förberedelse av tändning kan du med fördel sköta med denna yxa från Helko Werk.

Även om denna yxan är mer mångsidig än tidigarenämnda yxan på hela 2,2 kg skulle jag personligen inte kalla detta för en kombiyxa, anledningen till detta är att yxan totalt väger hela 1,5 kg. Det är betydligt mindre än Helko Werk Black Forest Woodworker 1600 g men betydligt mer än kombiyxan Helko Werk Journeyman Pack Axe. Jag tycker att denna yxan är för tung för att bära med sig ofta, på exempelvis campingar.

Egenskaper för Helko Werk Black Forest Woodworker 1000 g

Typ: Klyvyxa
Vikt huvud (kg): 1
Material: Karbonstål, amerikansk hickory & kokt linolja
Pris (kr): 1 195

Ta hand om din yxa så håller den längre

Det finns många saker som du kan göra i förebyggande syfte för att se till att yxan inte behöver slipa din yxa eller skafta om din yxa alldeles för ofta för att behålla en god yxkvalitet. Här tänkte jag nämna mina favorittips på hur du håller din yxa i så gott skick så länge som möjligt, så att pengarna du lägger på en ny och fin yxa är så värda som möjligt.

Bra sätt att ta hand om din yxa så att yxan bevarar sitt skick längre:

  1. Förvara yxan torrt, men inte så torrt att skaftet torkar och drar ihop sig.
  2. Se till att egg och eggskydd är helt torra när skyddet sätts på yxan.
  3. För att undvika rostning när du ställer undan yxan under längre tid, smörj in eggen med fett eller olja, exempelvis symaskinsolja.
  4. De flesta yxor är gjorda för att hugga alternativt tälja med, har du ingen släggyxha, undvik då att slå med yxan då det sliter på den fort.