Bästa vandringstältet [Bäst i Test 2024]

Att vandra tillsammans med ett bra vandringstält menar jag är underskattat. Låt mig förklara varför och visa mina favoriter bland tälten!

Bästa vandringstälten 2023:

  1. Vaude Campo Compact 2P
  2. Big Agnes Blacktail 2 Hotel
  3. Jack Wolfskin Exolight I
  4. Nordfjell Tunnel 3P
  5. Vaude Campo 3P

Tält anpassade för varje event

Inför din nästa stora utomhusaktivitet eller företagsevenemang, varför inte överväga att anpassa ditt upplevelseområde med reklamtält eller eventtält? Ett företag som specialiserar sig på att erbjuda tält med tryck är Anderzson.se. Tälten är perfekta för att ge ditt event en unik identitet och öka varumärkesmedvetenheten i alla typer av miljöer. Dessa tält med tryck är idealiska för företagsevent, marknader, mässor eller andra utomhusaktiviteter där du vill synas och sticka ut.

För de tillfällen när du planerar stora utomhusevenemang eller samlingar, hittar du ett brett sortiment av eventtält med tryck hos Prendo.se som kan anpassas för att passa ditt evenemangs tema eller varumärke. Tälten är inte bara praktiska och erbjuder skydd mot väder och vind, de fungerar också som effektiva verktyg för marknadsföring.

Tänk på vattnet

Innan jag börjar presentera mitt test av vandringstält vill jag upplysa om hur viktigt det är att tänka på vattnet. Att ditt vandringstält klarar av en relativt stor mängd regn är superviktigt, du kanske inte tänkt vandra när det regnar, men regnet tenderar inte att bry sig om väderprognoser, säger jag av egen erfarenhet.

Det som påverkar tältets förmåga att avvisa regn på handlar i första hand om tältets vattenpelare, det vill säga hur stor mängd vatten som en kvadratcentimeter av tältet kan klara av innan vattnet tränger igenom. Det vill säga, ju större siffra ju bättre klarar tältet av vatten.

Sen är impregnering viktigt, och material såklart. Men det påverkar mest i sin tur tältets vattenpelare, därför räcker det ofta att titta på den siffran. Alla tält som är med nedan klarar minst 1 500 mm, vilket räcker för de allra flesta.

Väljer du att köpa ett annat tält än de jag nämner nedan, tänk på vattenpelaren. Köper du ett redan har jag redan filtrerat ut tält med bra vattenavvisande egenskaper.

Notera att samtliga produkter inte är testade av oss. Testet är baserat på tester av oss i kombination med användarrecensioner.

Vandringstält i testet och dess egenskaper:

VandringstältPersoner (st)Vikt (kg)Pris (kr)
Vaude Campo Compact 2P22,72 335
Big Agnes Blacktail 2 Hotel22,782 843
Jack Wolfskin Exolight I11,4353 146
Nordfjell Tunnel 3P33,182 446
Vaude Campo 3P33,62 799
En tabell som jämför egenskaper av olika vandringstält.

Vandringstält bäst i test

1. Vaude Campo Compact 2P

Det bästa vandringstältet 2023 är Vaude Campo Compact 2P. Detta eftersom att vandringstältet är praktiskt att bära på och vandra med eftersom att det bara väger 2,7 kg trots att materialet är tjockt och vattentätt.

Tältet är mycket rymligt för två personer, vilket är ett av mina krav för att kunna rekommendera ett tält, speciellt så här högt upp på listan. Det är vanligt att tält, lite som soffor, skriver att produkten lämpar sig för tre personer, när det egentligen bara är behagligt att vara upp till två personer, men detta tältet är behagligt och tillräckligt stort för två personer, självfallet fungerar det även för en person, då får du mycket plats!

Tältet passar kortare vandringsturer, eller till och med lite lättare camping. Jag skulle rekommendera detta tält från vår till höst, men du kan definitivt använda det en lite lättare vinterdag, speciellt om det bara gäller en natt och med lite rejäla sovsäckar ser jag ingen begränsning med detta tält. Dessutom är tältet mycket prisvärt.

Vandringstältet är också mycket lätt att använda rent praktiskt, och det märks att Vaude tänkt till när man designat tältet. Höjden är tillräckligt hög för att det ska finnas plats att röra sig, vestibulen ger en bra ventilation och tältet är lätt att montera själv, och mycket lätt att montera för er som är två.

Detta vandringstält är mycket likt tältet nedan, Big Agnes Blacktail 2 Hotel, däremot är detta tältet ungefär 500 kr billigare, vilket är varför det förtjänar förstaplatsen.

Egenskaper för Vaude Campo Compact 2P

Personer (st): 2
Vikt (kg): 2,7
Vattenpelare yttertält (mm): 3 000
Material yttertält: Polyester 70D
Pris (kr): 2 335

2. Big Agnes Blacktail 2 Hotel

Detta är ett fristående kupoltält som passar för två personer som vandrar i vår- och höstmånaderna. Även om tältet är lätt i vikten, på endast 2,78 kg, är det slitstarkt och kan förhoppningsvis finnas med dig i många år.

Tältet är konstruerat med en stor absid med sidoöppning, vilket gör att tältet rymmer cyklar, klätterutrustning eller till och med en eller flera hundar, beroende på storlek såklart. Detta tältet är definitivt bäst i listan för dig som behöver en stor öppning för att få in större prylar eller djur.

Vandringstältet är också konstruerat på ett sätt med förböjda tältstänger som resulterar i ökat huvudutrymme (att tältet inte är lågt på sidorna, utan börjar med att redan från början vara högt är effekten av att tältstängerna är förböjda).

Båda ventilationerna och Low Vent-funktionen på absiddörrarna resulterar i mycket luftflöde och liten kondens, dock utan att minska skyddet från blåst.

Tältet är lika bra eller kanske till och med bättre än vinnaren ovan, Vaude Campo Compact 2P, däremot är detta ungefär 500 kr dyrare, och 250 kr bättre, vilket gör att jag placerar Big Agnes Blacktail 2 Hotel som nummer två.

Egenskaper för Big Agnes Blacktail 2 Hotel

Personer (st): 2
Vikt (kg): 2,78
Vattenpelare yttertält (mm): 1 500
Material yttertält: Polyester
Pris (kr): 2 843

3. Jack Wolfskin Exolight I

Jag har placerat Jack Wolfskin Exolight I som nummer tre i detta test. Jag vill dock vara tydlig med en sak: Det är ett mycket bra vandringstält, särskilt när man tar priset i beaktning. Däremot är det för litet för många, vilket är varför både Vaude Campo Compact 2P och Big Agnes Blacktail 2 Hotel kommer före detta annars väldigt fina vandringstält.

Tältet är bättre än övriga tält för dig som vandrar själv, eller för er som vill ha ett tält var när ni vandrar. Anledningen är inte nödvändigtvis att tältet är av högre kvalitet, utan det har snarare att göra med att vandringstältet är gjort för solovandraren, vilket i sin tur gör att det är extra lätt att sätta upp och ta ner, ensam. Många andra tält är mycket krångliga att sätta upp själv. Anledningen till att det är enkelt att sätta upp själv beror på att tältpinnarna är sammankopplade, vilket för övrigt gör tältet extra vindtåligt

Innertältet (som följer med) är bygt i myggnät och sätts med enkelhet fast under yttertältet.

Egenskaper för Jack Wolfskin Exolight I

Personer (st): 1
Vikt (kg): 1,435
Vattenpelare yttertält (mm): 1 500
Material yttertält: Polyamid
Pris (kr): 3 146

4. Nordfjell Tunnel 3P

Nu börjar vi med favorittälten för tre personer! Även om Nordfjell Tunnel 3P kommer efter Vaude Campo Compact 2P, Big Agnes Blacktail 2 Hotel och Jack Wolfskin Exolight I i min lista är det först bland tält för tre personer. Detta vandringstältet från Nordfjell är ett riktigt bra tält, men jag vill av princip inte utnämna ett så stort tält till testvinnare, eftersom att det är för stort för de flesta.

Nordfjell Tunnel 3P passar dock jättebra för er som är två personer, men vill ha lite extra utrymmet, anledningen är priset. De två testvinnande vandringstälten för två personer kostade 2 335 kr respektive 2 843 kr. Detta tältet kostar 2 446 kr, och är alltså inte dyrare än de mindre tälteten.

Däremot är det inte bra att köpa ett stort tält bara för att, eftersom att större generellt sätt är jobbigare när det kommer till vandring.

Jag rekommenderar för vår-, sommar- och höstsäsongen.

I tunneltältet finns gott om plats för matlagning och förvaring av utrustning, vilket stärker tesen om att använda detta 3-person tältet även om man bara är 2, för extra komfort och plats för ännu mer utrustning. Självklart finns även plats för utrustning för er som faktiskt är tre personer, det är ett mycket stort tält.

Trots storleken väger tältet bara 3,18 kg, vilket bara är 480 g tyngre än testvinnare, Vaude Campo Compact 2P, som endast är avsedd för två personer.

Egenskaper för Nordfjell Tunnel 3P

Personer (st): 3
Vikt (kg): 3,18
Vattenpelare yttertält (mm): 3 000
Material yttertält: Polyester 68D
Pris (kr): 2 446

5. Vaude Campo 3P

Vaude Campo 3P må vara sist i mitt test av vandringstält, men det är tvåa bland vandringstält för tre personer, och det är så jag föredrar att se på det. Det är inte sämre än övriga vandringstält, det passar bara en mer begränsad målgrupp.

Tältet är tyngst av alla tält i testet, mycket tack vare tätheten på material 75D, vilket är mer än något annat tält i testet. Dessutom klarar yttertältets vattenpelare hela 3 000 mm vatten, vilket bara kan jämföras med testvinnaren, Vaude Campo Compact 2P samt tältet ovan, Nordfjell Tunnel 3P.

Rent egenskapsmässigt är detta vandringstält precis lika bra som tältet ovan, Nordfjell Tunnel 3P, däremot är de för lika för att detta tältet ska kunna komma undan med att kosta ungefär 350 kr mer, däremot är ju prisskillnaden så liten att detta tältet är väl värt prisskillnaden om du tror att det passar dig bättre än Nordfjell Tunnel 3P.

Vandringstältet har två ingångar med vestibuler, en enkel konstruktion och en bra höjd som gör att tältet känns rymligt att röra sig i. Dessutom är vandringstältet lätt att montera, både upp och ner för två eller fler personer. Jag skulle inte rekommendera detta vandringstält om du vill kunna tälta själv, eftersom att det kan vara lite krångligt att montera själv.

Egenskaper för Vaude Campo 3P

Personer (st): 3
Vikt (kg): 3,6
Vattenpelare yttertält (mm): 3 000
Material yttertält: Polyuretan 75D
Pris (kr): 2 799

Strategier som gör att vandringstältet håller längre

Tälten ovan är utvalda med stor hänsyn till pris, det är onödigt att betala mer än vad man måste, så länge man inte väljer något med sämre kvalitet det vill säga. Trots detta är vandringstält inte billiga, och det finns en del som du kan göra för att säkerställa att ditt nya vandringstält håller så länge som möjligt.

Nedan följer tips kring att ta hand om vandringstält för att maximera livstiden:

  • Låt inte tältet vara blött när du monterar ihop det. Att bära hem det blött är ok, men låt det torka innan du lagrar det under en längre period.
  • Ta hand om stängerna. Stängerna är ofta det första som går sönder, och det sker ofta under montering. Var försiktig när du monterar tältet, så håller stängerna längre.
  • Köp till ett skyddsgolv. Detta minskar friktionen mot golvet, vilket gör att tältets golv förblir fint och fungerande längre.
  • Var försiktig med tältets dragkedjor. Även om detta ofta går att reparera i efterhand är det jobbigt, och kostar en del. Mitt tips är att dra långsamt och att använda två händer (en för att hålla kedjan rak och stilla, och en att dra med).
  • Undvik att utsätta tältet för solljus under längre perioder. Självklart ska du tälta i solen, men lagra tältet på en plats där solljus inte når tältet. UV-strålarna sliter på nylonfibrer och gör det torrt. Materialet blir mindre elastiskt och går då lättare sönder.

Platser som är fina att vandra i

Ridestore Magazine har publicerat en mycket bra artikel om att vandra i Sverige, listan nedan är inspirerad därifrån, eftersom att det är listan jag brukar kika på när jag behöver inspiration kring var jag ska vandra härnäst. Nedan är mina favoritplatser från listan ovan, i lite olika län så att något förhoppningsvis passar dig.

Platser som är fina att vandra på i Sverige:

Vill du tälta på platser som inte ingår i listan ovan, läs gärna artikeln “Var kan man vandra i Sverige?” för mer information om vilka regler och lagar som gäller, och “Hur länge får man tälta?” för mer information om hur länge man får tälta på olika typer av mark runt om i Sverige. Även på platser där tältning är tillåtet är det ofta inte tillåtet att tälta hur länge som helst nämligen.

Slutgiltiga tankar

Jag hoppas att jag med denna artikeln har förklarat vad man måste tänka på när man köper ett vandringstält, och hur man bäst tar hand om det så att det håller så länge som det bara går. Det är nästan viktigare än produktrecensionerna i sig, eftersom att det vanligaste misstaget man gör när man köper tält ofta är att välja ett som är dåligt anpassat för ens behov, inte att man väljer ett tält som rent objektivt är av dålig kvalitet.

Det är vanligare att tält används fel än är att de är dåliga. Därför vill jag inte bara presentera en lista med tält, utan istället vara tydlig med vad man ska fungera på innan man köper ett tält, det vill säga storlek, vikt, vattenpelare, material och pris.