Bästa utombordaren [Bäst i Test 2023]

Om du ska investera i en ny båtmotor har du många valmöjligheter, och varje alternativ har olika fördelar. En av många fördelar med elektriska utombordsmotorer är att de inte genererar miljöfarliga utsläpp i samma utsträckning som bensindrivna motorer. Elektriska utombordare är dessutom väldigt lättkörda och tystgående, vilket gör att de fungerar utmärkt vid såväl fiske som trolling. Utombordare ger dig även mer plats inuti båten vilket skapar möjlighet att få plats med mer fiskeutrustning och annat som kan vara bra att ha med sig på sjön.

Här får du möjlighet att läsa på om 5 stycken lovande utombordare på marknaden just nu, och på så vis underlätta för dig själv när det är dags att köpa ny båtmotor. Med en tydlig lista på alternativ och en översikt kring för- och nackdelar blir det lättare för dig att ta ett beslut och på så vis hitta en utombordare som passar just dina behov.

Denna artikel är baserad på gedigen efterforskning av användarrecensioner vilket gör att du kan känna dig trygg i att andra båtentusiaster också sett fördelarna med de olika utombordare som nämns. Det är dock viktigt att komma ihåg att produkterna inte har testats fysiskt inför denna artikel.

Bästa utombordaren

 1. MotorGuide R3 55
 2. Rhino BLX 70 lbs
 3. MotorGuide R3 30 lbs
 4. Rhino VX 54 lbs
 5. Minn Kota Endura Max 40

1. MotorGuide R3 55

Den bästa elutombordaren 2023 är MotorGuide R3 55 eftersom R3 Digital-teknologin levererar en fantastisk batteritid samtidigt som användaren får full kontroll – till ett oerhört rimligt pris.

Detta är en båtmotor som har kommit att bli en paradprodukt bland MotorGuides elutombordare. MotorGuide R3 55 Digital har en steglös och exakt hastighetsreglering, smidig batteriindikator, en förlängningsbar styrarm med växel både bakåt och framåt samt ett akterspegelsfäste.

MotorGuide R3 55 Digital är helt enkelt en vinnare med sin pålitlighet, styrka och uthållighet! Om du inte har behov av att kunna färdas på havsvatten kommer denna variant definitivt inte göra dig besviken.

Fördelar:

 1. Nästan 5 gånger så lång batteritid jämfört med andra varianter
 2. Mycket tyst gång som inte skrämmer fiskarna
 3. Ergonomisk styrarm som kan förlängas efter behov

Nackdelar:

 1. Dyrare än flera andra modeller
 2. Lämpar sig endast för sötvatten eller bräckt vatten
 3. Lämpar sig endast för båtar under 6,1 meter

2. Rhino BLX 70 lbs

Rhino levererar ständigt funktionssäkra och urstarka elutombordare som är ekonomiska att använda. Rhino BLX 70 lbs är såklart inget undantag. Denna modell har en borstlös motor som är i princip underhållsfri och som dessutom lämpar sig utmärkt för saltvatten. Med det steglösa bakåt/framåt-hastighetsinställningen och S-läget får du tillgång till full effekt på motorn direkt, samtidigt som den rör sig tyst och inte skrämmer fiskarna. Du kan vika upp motorn med ett enkelt knapptryck till skillnad från MotorGuides elutombordare, medan djupet och styrresponsen kan justeras fritt.

Rhino BLX 70 lbs må vara lite dyrare än andra modeller, men motorns egenskaper gör det definitivt värt priset! Med denna kraftfulla, robusta motor kan du färdas i båtar på upp till 2000 kilo.

Fördelar:

 1. Tål havsvatten
 2. Motorn är borstlös vilket innebär minimalt underhåll
 3. Mycket lätt att använda

Nackdelar:

 1. Betydligt dyrare än andra varianter
 2. Väger nästan dubbelt så mycket som Rhino VX 54 lbs – lämpar sig alltså endast för större båtar
 3. Kortare livslängd jämfört med MotorGuides digitala motorer

3. MotorGuide R3 30 lbs

På tredje plats hittar du den mest prisvärda utombordsmotorn på marknaden. MotorGuide R3 30 lbs är tystgående och har precis som MotorGuide R3 55 Digital en förlängbar styrspak som underlättar manövreringen, samt snabbval av djupet. Precis som varumärkets andra digitala elmotorer alstrar även denna mycket mindre värme jämfört med andra modeller, vilket bidrar till en längre livslängd. Du kan njuta av 5 olika hastigheter framåt och 2 hastigheter bakåt, och då motorhuvudet är vridbart kan du montera motorn både fram och bak på båten.

Med tanke på hur mycket du får för det låga priset kvalar MotorGuide R3 30 lbs in på en välförtjänt tredjeplats! Denna motor duger gott och väl om du är ute efter mysiga, lugna fisketurer på sjön vid sommarstugan.

Fördelar:

 1. Mycket lågt pris!
 2. Enkel att montera och använda
 3. Tystgående – perfekt för fiske!

Nackdelar:

 1. Erbjuder ingen steglös inställning
 2. Inte riktigt lika bra batteritid som MotorGuide R3 55
 3. Har ingen batteriindikator

4. Rhino VX 54 lbs

Här hittar du ännu en elutombordare från Rhino som enkelt kan vikas upp med hjälp av en knapp. Med den teleskopiska styrspaken får du 2 växlar bakåt och 5 växlar framåt, samtidigt som djupet och styrresponsen kan justeras fritt. Rhino VX 54 lbs har dessutom en batterivakt som presenterar mängden ström som är kvar i batteriet. Priset är relativt lågt och du kan räkna med en lättanvänd, trygg och funktionssäker båtmotor.

Rhino VX 54 lbs är betydligt lättare än kompanjonen Rhino BLX 70 lbs och passar utmärkt för fiske, trolling och lugna båtturer vid sommarstugan. Givetvis är den tystgående vilket gör att du får lugn och ro på sjön.

Fördelar:

 1. Väger endast 6,7 kilo och är på så vis lätt att hantera
 2. Smidigt uppfällning med ett knapptryck
 3. Ekonomisk och effektiv

Nackdelar:

 1. Lite kortare rigglängd på 0,74 meter vilket inte lämpar sig för större båtar
 2. Har kortare livslängd jämfört med MotorGuides digitala elmotorer
 3. Prisvärd – men inte jättebillig

5. Minn Kota Endura Max 40

Precis som namnet antyder kommer du med Minn Kota Endura Max 40 få maximal körtid. Teknologin på denna elutombordaren styr och kontrollerar effektbehoven för motorn vid olika hastigheter. Det innebär att du kan fiska nästan 5 gånger så lång tid med varierande körhastighet. Motorn har även en praktisk batterimätare, hållbar kompositrigg och ett spaklåsförsett fäste med snabböppning samt 10 olika positioner.

Minn Kota Endura Max 40 är både tyst och håller sig sval vilket optimerar livslängden avsevärt. Elmotorn har dessutom digitala funktioner som ger dig möjlighet att ställa in hastigheten med stor exakthet, precis som på MotorGuide R3 55. Prismässigt ligger de olika varianterna på nästan samma nivå, fast Minn Kota Endura Max 40 är en aning billigare.

Fördelar:

 1. Enklare manövrering tack vare justerbar spak
 2. Steglös växling
 3. Rigg i hållbart kompositmaterial

Nackdelar:

 1. Går inte att använda i havsvatten
 2. Har maxeffekt på 12 V vilket endast lämpar sig för båtar under 500 kilo
 3. Liknar MotorGuide R3 55 Digital – men inte lika stark

Sammanfattning

Eldrivna utombordare är enkla att manövrera, låter betydligt mindre och är ofta låga i pris. Ta en funderare på vad du har för behov – hur stor är båten, hur tålig behöver motorn vara och sist men inte minst, behöver den tåla saltvatten? Kika på listan ovan och välj ut en passande utombordare för dig!