Bästa smörjsprutan [Bäst i Test 2023]

Med en smörjspruta – eller fettspruta som det också kallas – kan du på ett enkelt och smidigt sätt smörja olika maskinelement vars huvudfunktion är att hålla rörliga delar på plats. Oavsett om du behöver smörja rullager, kullager eller glidlager lämpar sig en smörjspruta utmärkt för ändamålet.

Ett lager som överbelastas med hastighet eller kraft glappar på grund av slitage. Om det inte har rätt smörjning kan det i värsta fall överhettas och “skära sig”. Om detta sker behöver du byta ut delar på maskinen vilket innebär tråkiga kostnader som du kanske inte räknat med. Genom att smörja lagerställen regelbundet med en smörjspruta håller du maskinen i gott skick samtidigt som du undviker slitage och dyra reparationer.

I den här artikeln kan du läsa om fem populära smörjsprutor på marknaden just nu. Här får du möjlighet att jämföra egenskaper och samtidigt ta del av för- och nackdelar, vilket kan underlätta radikalt när du ska göra ditt val. Artikeln baseras på gedigna efterforskningar av omdömen, du kan med andra ord känna dig trygg i att varje produkt har uppskattats av andra användare. Smörjsprutorna har däremot inte testats fysiskt inför just denna artikel.

Bästa smörjsprutan

 1. Milwaukee M18 GG-201C
 2. Milwaukee M12 GG-401B
 3. Dewalt DCGG571M1
 4. Milwaukee M18 GG-0
 5. Milwaukee M12 GG-0

1. Milwaukee M18 GG-201C

Den bästa smörjsprutan 2023 är Milwaukee M18 GG-201C eftersom den visat sig vara både snabb och effektiv, men också smidig även i de mest trånga områden. Smörjsprutan drivs dessutom på ett batteri som håller för upp till 7 patroner per laddning.

Milwaukee M18 GG-201C har en kapacitet för patroner på 400 milliliter, och den levererar ett arbetstryck på 565 bar. Smörjsprutan har dessutom avluftningsventil och en smidig batteriindikator. Modellen har en kompakt känsla med sin längd på ynka 355 millimeter medan slangen till själva munstycket har en generös längd på 1219 millimeter. Milwaukee M18 GG är med andra ord en användarvänlig smörjspruta på 18 V som ger dig allt du behöver för att få till ett snabbt och pålitligt resultat.

Fördelar:

 1. Drivs på batteri som håller länge
 2. 1210 millimeter lång slang för svåråtkomliga kopplingar
 3. Smidig batteriindikator som visar när du behöver ladda maskinen

Nackdelar:

 1. Endast för patroner – kan inte fyllas med bulk- eller sugfunktion
 2. Inte lika högt arbetstryck som på Dewalt DCGG571M1
 3. Tyngre än flera andra modeller

2. Milwaukee M12 GG-401B

Milwaukee M12 GG-401B kostar lite mindre än vinnaren, men levererar ändå ett bra arbetstryck på 562 bar. Även denna variant tömmer 7 patroner per laddning, men väger ändå 400 gram mindre än Milwaukee M18 GG-201C. Om du är på jakt efter en väldigt kompakt smörjspruta är detta en passande modell för dig! Smörjsprutan har en lite svagare motor på 12 V, men den är till skillnad från vinnaren utrustad med ett smidigt LED-ljus som underlättar ditt arbete.

Milwaukee M12 GG-401B har en REDLINK™-elektronik som levererar ett överbelastningsskydd i både batteri och verktyg. Den kan dessutom laddas med både patroner, bulk och sugfunktion. Den har kapacitet för patroner på 400 milliliter och löst fett upp till 473 milliliter.

Fördelar:

 1. Kompakt och smidig med en vikt på 3,2 kilo
 2. Praktiskt LED-ljus som underlättar arbetet
 3. Överlägsen ergonomi och handtagsbalans

Nackdelar:

 1. Svagare motor än många andra modeller
 2. Vissa användare har upplevt smörjsprutan som lite tröghanterad
 3. Lägre arbetstryck än de flesta andra varianter i artikeln

3. Dewalt DCGG571M1

På tredje plats hittar du Dewalt DCGG571M1 – en smörjspruta som levererar högst arbetstryck av alla modeller i artikeln med sina 690 bar. Smörjsprutan må kosta lite mer än både Milwaukee M18 GG-201C och Milwaukee M12 GG-401B, men du kan räkna med att få hög funktion för pengarna. Modellen kan rensa igensatta kopplingar, men har också en slang på 1 meter som hjälper dig med svåråtkomliga kopplingar. Precis som smörjsprutorna på första och andra plats är även Dewalt DCGG571M1 utrustad med en ventil som hjälper dig att avlägsna överflödig luft när du laddar smörjsprutan med fett.

Dewalt DCGG571M1 kan laddas med patroner på 400 milliliter, men den kan också bulkfyllas. Den här modellen utför rutinsmörjningar dubbelt så fort som en manuell variant, och den är dessutom utrustad med LED-ljus.

Fördelar:

 1. Högst arbetstryck av alla!
 2. Ett innovativt pumpfilter som håller smuts ute
 3. LED-ljus som kan belysa svårlokaliserade rördelar

Nackdelar:

 1. Kortare slang än andra modeller
 2. Betydligt dyrare än många andra varianter
 3. Väger 3,6 kilo med batteri, vilket vissa anser vara klumpigt

4. Milwaukee M18 GG-0

Den här varianten har en kraftfull motor på 18 V och ett bra arbetstryck på 565 bar. Precis som de andra smörjsprutorna från Milwaukee kan du tömma 7 patroner per laddning, vilket gör att du hinner med mycket arbete innan du behöver ladda om sprutan. Precis som Milwaukee M12 GG-401B kan även den här modellen fyllas med både patroner, sugfunktion och via bulk.

Milwaukee M18 GG-0 påminner mycket om Milwaukee M12 GG-401B med sin goda handtagsbalans och ergonomi, men har faktiskt ett betydligt lägre pris trots att motorn är starkare. Maskinen väger 3,6 kilo och är utrustad med både avluftningsventil, batteriindikator och en slang på 1219 millimeter.

Fördelar:

 1. Mycket lågt pris med tanke på alla bra egenskaper
 2. Lång slang som underlättar arbetet
 3. Kan fyllas med inte bara patron, utan även med bulk- och sugfunktion

Nackdelar:

 1. Väger lika mycket som Dewalt DCGG571M1 men har ändå mycket lägre arbetstryck
 2. Saknar LED-belysning
 3. Saknar det överbelastningsskydd som Milwaukee 12-modellerna har

5. Milwaukee M12 GG-0

Milwaukee M12 GG-0 har precis som de andra modellerna ur serien en REDLINK™-elektronik som innebär ett praktiskt överbelastningsskydd i både batteri och verktyg. Motorn ligger på 12 V och arbetstrycket på 562 bar. Den här modellen har precis som Milwaukee M12 GG-401B en överlägsen batterikonstruktion som levererar längre livslängd och driftstid, och batterisystemet är flexibelt då det passar alla M12-batterier från varumärket.

Milwaukee M12 GG-0 kostar strax över tusenlappen och bidrar trots sitt låga pris med många smarta finesser. Maskinen är kompakt på 3,2 kilo och kan fyllas med patroner samt bulk- och sugfunktion. Smörjsprutan har dessutom en integrerad slangförvaring samt axelsremsögla och batteriindikator som skapar extra komfort och reducerar stilleståndstiden.

Fördelar:

 1. Lägst pris av alla smörjsprutor i artikeln!
 2. Lätt att använda – väger endast 3,2 kilo och är 355 millimeter lång
 3. Har individuell cellövervakning som förlänger livslängd och driftstid på batteriet

Nackdelar:

 1. Svagare motor och lägre arbetstryck än många andra varianter
 2. Kortare slang på endast 914 millimeter
 3. Batteri och laddare ingår inte i köpet som med Dewalt DCGG571M1

Sammanfattning

Är du på jakt efter en ny smörjspruta? Då är det en god idé att börja ditt sökande med den här artikeln som stöd. Genom att jämföra egenskaper och väga för- och nackdelar får du ett gediget underlag att utgå från när du ska göra ditt val. Lycka till med ditt köp!