Bästa Rakapparaten [Bäst i Test 2023]

Upptäck de bästa rakapparaterna 2023 som kommer revolutionera din skäggvård. Utforska prisvinnande modeller och få experttips för att välja den rätta rakapparaten för dig.

Att hitta den bästa rakapparaten som tar din skäggvård till nya höjder är inte en enkel uppgift, speciellt när utbudet är överväldigande. Frukta inte, vi har gjort grovjobbet! Vår expertpanel har noggrant granskat och testat de mest lovande rakapparaterna 2023. Vi presenterar dig en fullpackad guide med toppval i olika prisklasser, och insider-tips för att säkerställa att du får en exemplarisk rakning varje gång.

Guld: Braun Series 9 Pro 9460cc – Bäst i Test

Silver: Philips Oneblade – Bästa Budgetval

Brons: Philips Shaver Series 5000

Remington XR1430 HyperFlex Aqua Pro

Braun Series 3 300s – Utmärkt Val för Mångsidig Skäggvård

Rakapparater är ett säkrare och mer tidseffektivt alternativ till traditionella rakhyvlar. De minimerar risken för skärsår och ger ett jämnt resultat varje gång. Dessutom är de skonsamma mot känslig hud och minskar risken för knottror eller inflammerade röda hårsäckar.

En annan fördel med rakapparater är att de samlar upp allt skägghår, vilket innebär att du inte behöver stå lutad över handfatet för att undvika att smutsa ner. Detta ger dig friheten att raka dig var som helst i ditt hem, vilket kan vara särskilt praktiskt under rusningstid på morgonen.

Bästa Rakapparaten 2023: Braun Series 9 Pro

Braun Series 9 Pro 9460cc är testvinnaren som toppar vår lista om den bästa rakapparaten 2023. Kunderna är överens om att Braun Series 9 erbjuder den bästa rakningen för ditt skägg. Med sin precisionstrimmer kan du komma åt även de kortaste hårstråna och få en så nära rakning som möjligt.

Rakapparatens rakhuvud består av fem skärelement, varav ett är ett SkinGuard-skydd som skyddar huden mot irritation. Denna rakapparat hanterar enkelt både korta och längre skägg, alltid med ett imponerande resultat.

Braun Series 9 är vattentät och kan användas i duschen. Du kan också raka dig med både skum eller rakgel. Med en batteritid på upp till 60 minuter kan Braun Series 9 Pro placeras i sin SmartCare-station för laddning och automatisk rengöring. Om du glömmer att ladda den finns det en snabbladdningsfunktion som ger dig tillräckligt med batteri för en rakning på bara fem minuter.

Fördelar

 • Fem skärelement för en nära och bekväm rakning.
 • SkinGuard-skydd minskar hudirritation.
 • Vattentät, kan användas i duschen.
 • Lång batteritid på upp till 60 minuter.
 • Snabbladdningsfunktion.

Nackdelar

 • Högre prisklass jämfört med andra modeller.
 • Kräver regelbunden rengöring och underhåll.

Bästa Budgetval: Philips Oneblade

Philips Oneblade är vår bästa budgetrakapparat i testet. Denna prisvärda rakapparat fungerar som en skäggtrimmer och levererar en utmärkt rakning tack vare sittprecisionssystem och dubbelsidiga blad. Den kan hantera både kort stubb och längre skägglängder, och levereras med tre separata stubbkammar för att hjälpa dig att uppnå den perfekta skäggstubben.

Philips Oneblade är vattentät och kan användas för att raka kroppsbehåring i duschen. Dessutom är den en hybrid mellan en traditionell rakapparat och en rakhyvel, vilket gör den mycket lätt att hantera. Med sitt imponerande låga pris är Philips Oneblade utan tvekan det bästa billiga alternativet på marknaden.

Fördelar

 • Fungerar som en skäggtrimmer och rakapparat.
 • Prisvärd.
 • Vattentät, kan användas i duschen.
 • Levereras med tre stubbkammar för olika skägglängder.

Nackdelar

 • Kan kräva frekvent bladbyte.
 • Batteritiden något kortare än andra modeller.

Philips Shaver Series 5000

Philips Shaver Series 5000 är en annan utmärkt rakapparat som erbjuder en nära och skonsam rakning, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som vill ha en effektiv och pålitlig rakapparat. Den här rakapparaten är utformad för att ge en jämn och nära rakning, vilket gör att du kan få den släta look du strävar efter utan att behöva oroa dig för irritation eller ojämnheter.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Philips Series 5000 är dess tysta motor. Detta innebär att du kan raka dig tidigt på morgonen eller sent på kvällen utan att störa andra i ditt hushåll. Dessutom är det en stor fördel för de som föredrar en mer avslappnad och lugn rakupplevelse.

När det gäller batteritid levererar den mponerande prestanda. Efter bara 60 minuters laddning får du ett fullt batteri, vilket ger dig tillräckligt med ström för flera rakningar. Detta gör den till ett utmärkt val för de som ofta är på språng och behöver en rakapparat som kan hålla jämna steg med deras hektiska livsstil.

Fördelar

 • Ger en nära och skonsam rakning.
 • Tyst motor.
 • Fullt batteri efter bara 60 minuters laddning.
 • Kan rengöras enkelt under rinnande vatten.

Nackdelar

 • Kan vara mindre effektiv på längre skägg.
 • Vissa användare kan uppleva hudirritation.

Remington XR1430 HyperFlex Aqua Pro

Remington XR1430 HyperFlex Aqua Pro är en budgetvänlig rakapparat som ger en nära och skonsam rakning tack vare sina ComfortFloat-blad. Den har en “Turbo boost”-funktion som ökar effekten för att snabbare och effektivare ta bort kraftigare stubb.

Denna rakapparat är helt vattentät och kan användas i duschen med raklödder eller rakolja för en maximalt skonsam rakning.

Fördelar

 • ComfortFloat-blad för en nära och skonsam rakning.
 • “Turbo boost”-funktion för effektiv stubbavlägsnande.
 • Vattentät, kan användas i duschen.

Nackdelar

 • Kan kräva frekvent rengöring och underhåll.
 • Batteritiden kan vara kortare än andra modeller.

Braun Series 3 300s

Braun Series 3 300s, är en testvinnare i sin prisklass för bästa rakapparat. Med imponerande betyg från användare, är Braun Series 3 300s en utmärkt rakapparat för mångsidig skäggvård.

Denna rakapparat är perfekt för dig som söker hög prestanda till ett överkomligt pris. Den har ett effektivt tredubbla skärsystem och är skonsam mot huden, vilket gör den idealisk för både korta och längre skägg.

Fördelar

 • Prisvärd.
 • Bra för grundläggande rakning.
 • Lätt att rengöra.

Nackdelar

 • Kan vara mindre effektiv på tjockare skägg.
 • Batteritiden kan vara kortare än andra modeller.

Hur man väljer den bästa rakapparaten?

När du väljer en rakapparat för skäggvård är det viktigt att vara medveten om de olika alternativ som finns och vilka funktioner som bäst passar dina behov. Här är några faktorer att överväga:

Skägg och hudtyp: Om du har känslig hud bör du välja en rakapparat som är skonsam och har funktioner för att minska irritation. Om ditt skägg är särskilt tjockt eller grovt kan du behöva en kraftfull rakapparat med flera blad.

Våt eller torr rakning: Vissa män föredrar att raka sig i duschen, medan andra föredrar en torr rakning. Kontrollera om rakapparaten är vattentät och lämpar sig för det sätt du föredrar att raka dig på.

Batteritid och laddningsalternativ: Om du reser ofta eller inte har tillgång till ett eluttag i badrummet kan en rakapparat med lång batteritid vara att föredra.

Extra funktioner och tillbehör: En del rakapparater kommer med extra tillbehör som skäggkammar, trimmer för näs- och öronhår, eller en rengöringsstation.

Pris och varumärke: Varumärket och prisklassen kan också vara viktiga faktorer. Ett välkänt varumärke kan ibland innebära bättre kvalitet och kundsupport.

Så använder du rakapparat för bästa resultat

Att bemästra konsten att använda en rakapparat är avgörande för att uppnå den där felfria rakningen. För att hjälpa dig i detta äventyr, presenterar vi en mer detaljerad guide för hur du använder din rakapparat för att uppnå de bästa möjliga resultaten.

Förbered din hud med omsorg

Innan du ens tar fram din rakapparat, börja med att noggrant tvätta ditt ansikte. Använd varmt vatten, inte hett, för att öppna porerna och mjuka upp skäggstråna. Detta kommer att göra det lättare för rakapparaten att klippa håren och minimera risken för irritation. Använd en mild tvål eller ansiktsrengöring, och ta dig tid att massera det in i huden för att öka blodcirkulationen och ytterligare förbereda huden för rakning.

Använd en Pre-Shave produkt

Efter att ha tvättat ansiktet, applicera ett pre-shave pulver eller gel. Dessa produkter är utformade för att ytterligare mjuka upp skäggstråna och skapa en barriär mellan huden och rakapparaten, vilket minskar friktionen. Detta är särskilt användbart om du har känslig hud eftersom det kan hjälpa till att förhindra irritation och rödhet.

Välj rätt teknik baserat på typ av rakapparat

Det är viktigt att vara medveten om vilken typ av rakapparat du använder, eftersom olika typer kräver olika tekniker. Om du använder en folierakapparat, bör du röra den i raka linjer uppåt och nedåt över ditt ansikte. Detta beror på att bladen i en folierakapparat arbetar i en sidledes rörelse och är mest effektiva när de används på detta sätt.

Om du å andra sidan använder en roterande rakapparat, bör du använda cirkulära rörelser. Denna typ av rakapparat har cirkulära blad som arbetar för att klippa håren när de fångas i de små öppningarna, och cirkulära rörelser är mest effektiva för denna typ av mekanism.

Var extra försiktig runt känsliga områden

När du rakar ansiktet, var särskilt uppmärksam på känsliga områden som halsen och under käken. Huden här är ofta tunnare och mer benägen för irritation. Använd lätta drag och undvik att trycka för hårt med rakapparaten. Det kan också vara användbart att sträcka ut huden med din fria hand för att skapa en jämn yta för rakapparaten att arbeta på.

Avsluta med eftervård

Efter att du har avslutat rakningen, skölj ditt ansikte med kallt vatten för att stänga porerna och lugna huden. Använd sedan en fuktighetskräm eller ett after-shave-balsam för att återfukta huden och minska eventuell irritation.

Rengör rakapparaten

Slutligen, glöm inte att rengöra din rakapparat efter varje användning. Detta kommer att hjälpa till att förlänga livslängden på apparaten och säkerställa att den fortsätter att prestera på toppnivå..

Skötsel och underhåll

För att säkerställa att din rakapparat fortsätter att leverera optimal prestanda och håller så länge som möjligt, är det av yttersta vikt att du ägnar tid åt dess kötsel och underhåll. Genom att investera i detta förebyggande underhåll kan du också spara pengar på lång sikt genom att undvika kostsamma reparationer eller ersättningar.

Rengör bladen

Efter varje användning av din rakapparat, bör du se till att rengöra bladen noggrant. De flesta moderna rakapparater kommer med ett rengöringsläge som, när det aktiveras, gör att bladen roterar på ett sådant sätt att de släpper lös eventuella fastsittande hår eller smuts. Om din rakapparat inte har ett sådant läge, eller om du föredrar en mer manuell metod, kan du använda den medföljande borsten för att rengöra bladen. Om din rakapparat är vattentålig, överväg också att skölja den under rinnande vatten för en extra grundlig rengöring. Kom ihåg att torka den noggrant efteråt.

Smörj bladen

Förutom att rengöra bladen, bör du också överväga att smörja dem regelbundet. Detta minskar friktionen mellan bladen, vilket inte bara ger en smidigare rakning utan också bidrar till att förlänga bladens livslängd. Använd en lätt maskinolja eller ett smörjmedel som rekommenderas av tillverkaren.

Byt ut bladen vid behov

Bladen på din rakapparat kommer inte att vara skarpa för alltid. Efter en viss tid kommer du att märka att de inte klipper lika effektivt, vilket kan leda till en ojämn rakning och eventuell hudirritation. Kontrollera tillverkarens rekommendationer för hur ofta bladen bör bytas ut, men var även uppmärksam på tecken som indikerar att de börjar bli slöa, såsom nedsatt prestanda eller ökad irritation efter rakning.

Korrekt laddning och hantering av batteriet

Rakapparatens batteri är lika viktigt som bladen. Se till att du följer tillverkarens instruktioner när det gäller laddning av enheten. Undvik att överladda batteriet, eftersom detta kan minska dess livslängd över tiden. Om din rakapparat använder ett nickel-kadmiumbatteri, bör du också undvika att ofta ladda det innan det är nästan helt urladdat, eftersom dessa batterier kan drabbas av minneseffekt.

Förvara din rakapparat på rätt sätt

När din rakapparat inte används, se till att den förvaras på ett torrt och svalt ställe. Detta hjälper till att förhindra att fukt byggs upp inuti enheten, vilket kan leda till rost eller andra skador. Om du har ett reseetui, använd det för att skydda rakapparaten från damm och skräp när den inte används.

Regelbunden inspektion

Gör det till en vana att regelbundet inspektera din rakapparat för tecken på skada eller slitage. Om du upptäcker något onormalt, kontakta tillverkaren eller en auktoriserad servicepartner för råd om huruvida reparation eller byte av delar är nödvändigt.

Genom att följa dessa steg för skötsel och underhåll av din rakapparat kan du säkerställa att den fortsätter att fungera effektivt och ger dig en behaglig och nära rakning under en lång tid framöver.

Vanliga Frågor & Svar

Elektrisk rakapparat eller en traditionell rakhyvel?

Valet mellan en elektrisk rakapparat och en traditionell rakhyvel beror på individuella preferenser och behov. Elektriska rakapparater tenderar att vara snabbare, mer bekväma och minimerar risken för skärsår. Traditionella rakhyvlar kan ge en närmare och mer exakt rakning, men kräver mer tid och teknik. Om du har känslig hud kan en elektrisk rakapparat med skonsamma blad vara ett bättre alternativ.

Hur ofta bör jag byta bladen på min rakapparat?

Hur ofta du bör byta bladen på din rakapparat beror på modellen och hur ofta du använder den. Generellt rekommenderas det att byta bladen var 12-18 månader. Slöa blad kan orsaka ojämn rakning och irritera huden, så det är viktigt att vara uppmärksam på när det är dags att byta dem.

Kan jag använda min elektriska rakapparat i duschen?

Det beror på modellen av din rakapparat. Vissa elektriska rakapparater är designade för att vara vattentäta och kan användas i duschen, medan andra inte bör utsättas för vatten. Kontrollera tillverkarens instruktioner för att se om din rakapparat är lämplig för användning i vått tillstånd.

Är det säkert att använda rakapparaten på känsliga områden som halsen?

Ja, det är generellt säkert att använda en rakapparat på känsliga områden som halsen. Dock är det viktigt att vara försiktig och använda rätt teknik för att undvika hudirritation. Vissa rakapparater har speciella funktioner för att hantera känslig hud, så om du vet att du har känslig hud, överväg att välja en modell med dessa funktioner.

Hur rengör jag min elektriska rakapparat på bästa sätt?

För att rengöra din elektriska rakapparat, börja med att ta bort huvudet och borsta bort lösa hårstrån. Om din rakapparat är vattentät, kan du skölja det under rinnande vatten. Använd eventuellt rengöringslösning eller olja enligt tillverkarens anvisningar. Om din rakapparat har en rengöringsstation, följ instruktionerna för att använda den korrekt.

Hur laddar jag min rakapparat och hur länge håller batteriet?

De flesta elektriska rakapparater laddas med en laddningsstation eller via ett USB-kabel. Laddningstiden och batteriets livslängd varierar beroende på modell. Generellt kan det ta mellan 1-12 timmar att fullt ladda en rakapparat, och batteriet kan hålla mellan 30 minuter till över en timme av kontinuerlig användning. Det är en god idé att ladda din rakapparat regelbundet och inte låta den vara helt urladdad under långa perioder för att maximera batteriets livslängd.

Vilken rakapparat är bäst för dig?

Att välja den bästa rakapparaten är ett högst individuellt beslut som bör baseras på dina specifika behov och preferenser. Genom att överväga olika faktorer som hudtyp, skäggtyp, och önskade funktioner, kan du hitta den rakapparat som ger dig den bästa möjliga rakningsupplevelsen.

Med rätt skötsel och underhåll kommer din rakapparat att vara en tillförlitlig partner i skäggvård under många år framöver. Glöm inte att också vara försiktig när du rakar dig för att undvika irritation och skärsår.

Oavsett om du väljer en testvinnare som Braun Series 9 Pro 9460cc eller ett mer budgetvänligt alternativ som Philips Oneblade, finns det alternativ som passar alla behov och prisklasser.

Lycka till med ditt val och njut av en nära, bekväm och effektiv rakning med din nya rakapparat för skägget!