Bästa mutterdragaren [Bäst i Test 2023]

Med hjälp av följande topp 5-lista kan du få stor hjälp i ditt sökande efter en ny mutterdragare! Med en kvalitativ mutterdragare kan du bekvämt och enkelt byta däck på ditt fordon. Förutom det kan en mutterdragare även användas för att utföra diverse jobb i trädgården eller hemmet – exempelvis bygga altan eller klä om fasaden. En mutterdragare har i regel mer kraft än borrmaskiner och skruvdragare, vilket mäts i vridmoment (Nm).

När du letar efter en mutterdragare bör du med andra ord utgå från dig själv och dina behov. Vilka planerade ändamål har du för din mutterdragare och vilka egenskaper behövs för detta? Sen är det givetvis även viktigt att anpassa köpet efter din eget budget, samt din egen bekvämlighet. Vissa föredrar till exempel en kompakt variant medan andra inte störs av en stor och tung maskin.

I denna artikel radas såväl fördelar som nackdelar upp kring 5 olika mutterdragare på marknaden just nu. Jämför de positiva samt negativa aspekterna och hitta en modell som passar dina behov! Artikeln grundas i omdömen från tidigare användare men det har inte utfört fysiska tester på mutterdragarna som nämns innan artikeln.

Hyra mutterdragare

Att hyra mutterdragare blir ett alltmer populärt alternativ för dem som behöver tillfällig tillgång till kraftfulla verktyg utan den stora investeringen av ett köp. På Cramo.se som är en pålitlig partner inom maskinuthyrning, kan du enkelt hyra en mutterdragare till ditt projekt och veta att du har en högkvalitativ mutterdragare tillgänglig när du behöver den mest. Oavsett om det är för en engångsuppgift eller för att fylla en tillfällig lucka i din verktygspark, erbjuder de flexibla hyresalternativ som möter dina specifika behov.

Du kan också hyra mutterdragare från Zeppelin där du bland annat får tillgång till högkvalitativa verktyg från välkända varumärken som Makita, Hilti, DeWalt och Festool. Via deras flexibla hyreslösningar kan du enkelt anpassa utrustningen efter projektets storlek och varaktighet. Dessutom erbjuder Zeppelin support och service vid eventuella problem, vilket garanterar att ditt arbete fortskrider utan onödiga avbrott.

Bästa mutterdragaren

  1. Milwaukee M18 ONEFHIWF34-0X
  2. HiKOKI WR18DBDL2
  3. Milwaukee M12 FIWF12-0
  4. HiKOKI WR36DB
  5. Milwaukee M18 ONEFHIWF34-502X

1. Milwaukee M18 ONEFHIWF34-0X

Den bästa mutterdragaren 2023 är Milwaukee M18 ONEFHIWF34-0X eftersom den bidrar med oerhört många goda egenskaper trots ett hyfsat rimligt pris. Mutterdragaren kostar runt 3100 kronor vilket är betydligt billigare än både HIKOKI WR36DB och Milwaukee M18 ONEFHIWF34-502X.

Milwaukee M18 ONEFHIWF34-0X har en styrka på 18 V samt en maxhastighet på 1800 varv per minut. Du kan dock enkelt anpassa hastigheten i fyra olika lägen vilket bidrar maximerar applikationsområdena. Mutterdragaren är dessutom utrustad med ett säkerhetssystem som kallas ONE-KEY – en lagerhanteringsplattform som är molnbaserad och stöder såväl stöldskydd som platsspårning. Vridmomentet ligger på 1627 och den maximala skruvdiametern är M33.

Fördelar:

  • Relativt lågt pris – har en prislapp på cirka 3100 kronor
  • Voltstyrka på 18 V – högre än flera andra mutterdragare i artikeln
  • Utrustad med ett smart, molnbaserat säkerhetssystem

Nackdelar:

  • Motorn är inte kolborstfri
  • Mutterdragaren är inte utrustad med överbelastningsskydd
  • Varken laddare eller batteri medföljer i köpet

2. HiKOKI WR18DBDL2

Listans andraplats går till en mutterdragare från varumärket HiKOKI. Den här varianten har precis som Milwaukee M18 ONEFHIWF34-0X en voltstyrka på hela 18 V, dock är HiKOKI WR18DBDL2 utrustad med kolborstfri motor. Maxhastigheten ligger i sin tur på 2700 per minut vilket är betydligt högre än på föregående modell.

HiKOKI WR18DBDL2 har ett pris på cirka 2200 kronor. Du kan justera hastigheten i fyra olika lägen och maskinen är dessutom försedd med ett överbelastningsskydd och integrerat LED-ljus. En del användare har dock uttryckt besvikelse för vridmomentet som ligger på ynka 305 Nm.

Fördelar:

  • Kompakt i storleken – har en vikt på cirka 1,1 kilo
  • Kolborstfri motor som bidrar med lång livslängd och längre körtid
  • Bekvämt och ergonomiskt handtag

Nackdelar:

  • Vridmoment på 305 Nm – ett fåtal användare upplever mutterdragaren som för klen
  • Batteri och laddare behöver köpas till
  • Maxstorlek på bult är M20 – inte lika flexibel som artikelns vinnare

3. Milwaukee M12 FIWF12-0

Milwaukee M12 FIWF12-0 väger lika lite som HiKOKI WR18DBDL2. Trots sin lätta vikt på 1,1 kilo och längd på 124,5 millimeter bidrar den här mutterdragaren med hög styrka och ett varvtal på upp till 2700 per minut. Mutterdragaren har dock ett lite svagare vridmoment på 339 vilket kan ses som en nackdel för vissa användare.

Milwaukee M12 FIWF12-0 kostar minst av samtliga mutterdragare i artikeln. Med en kostnad på endast 1600 kronor får du en 1/2″-mutterdragare på 12 V som dessutom drivs av en kolborstfri motor. Den maximala bultdiametern ligger på M16 och maskinen är utrustad med fyra hastighetslägen och en praktisk LED-lampa.

Fördelar:

  • Billigast av alla mutterdragare i artikeln – 1600 kronor
  • Drivs av en kolborstfri motor vilket har många fördelar
  • Mycket kompakt i storleken och lättviktig

Nackdelar:

  • Vridmoment på 339 Nm – vissa köpare tycker att mutterdragaren är lite svag
  • En extra kostnad tillkommer för batteri och batteriladdare
  • Inte lika hög volstyrka som till exempel Milwaukee M18 ONEFHIWF34-0X

4. HiKOKI WR36DB

Den här mutterdragaren från HiKOKI har högst voltstyrka av alla maskiner på listan. Förutom en styrka på hela 36 V bidrar HiKOKI WR36DB dessutom med ett åtdragningsmoment på 1050 Nm och ett lossningsmoment på 1650 Nm. Mutterdragaren har dock en vikt på 3,7 kilo vilket innebär att den inte lämpar sig för dig som helst vill ha en så kompakt modell som möjligt.

HiKOKI WR36DB är ergonomiskt utformad med en välbalanserad konstruktion, och du får 30 % högre hastighet än med motsvarande verktyg på 18 V. Precis som med HiKOKI WR18DBDL2 får du fyra hastighetslägen, ett överbelastningsskydd och ett integrerat LED-ljus. Priset ligger däremot på över 6300 kronor vilket kan vara lite väl högt för många användare.

Fördelar:

  • Utrustad med skydd mot överspolning av vatten samt damm
  • Har en kolborstfri motor
  • Både laddare och batterier ingår i köpet

Nackdelar:

  • Väger hela 3,7 kilo
  • Dyrast av alla mutterdragare i artikeln
  • Lämpar sig främst för personer med riktigt stora behov och prestandakrav

5. Milwaukee M18 ONEFHIWF34-502X

Den sista mutterdragaren på listan är ännu en modell från varumärket Milwaukee. Den här varianten har en styrka på 18 V och levereras med såväl batterier som laddare. Här får du ett vridmoment på 1627 Nm och en maxhastighet på 1800 varv per minut, samt en inbyggd slagräkningsgivare som bidrar till ökad konsekventhet för upprepande vridmomentsinställningar.

Milwaukee M18 ONEFHIWF34-502X kostar precis som föregående modell betydligt mer än resten av maskinerna i artikeln. Priset ligger på ungefär 6300 kronor, men du får komma ihåg att det ingår många positiva egenskaper. ONE-KEY-säkerhetssystem, fyra hastighetslägen och trådlös anpassning av mutterdragaren ger dig optimal säkerhet och produktivitet under arbetets gång.

Fördelar:

  • Batterier och laddare medföljer i köpet
  • Fyra olika hastigheter samt vridmoment vilket maximerar applikationsområdena
  • Utrustad med ONE-KEY-säkerhetssystem

Nackdelar:

  • Har ingen kolborstfri motor likt flera andra mutterdragare på listan
  • Ganska tung och klumpig – väger 3,5 kilo
  • Mycket dyr – en prislapp på cirka 6300 kronor

Sammanfattning

Vilka arbeten ska utföra med din nya mutterdragare? Fundera på detta innan du tar ett beslut! Om du ska utföra mindre jobb kan en kompakt och billig liten variant räcka gott och väl, medan större och tyngre arbeten kan kräva en mer robust modell. Använd topp 5-listan för att ta ett välgrundat beslut!