Bästa multirullen [Bäst i Test 2023]

Med en bra multirulle kan du fiska riktigt tungt. Det finns ett nästintill obegränsat utbud av multirullar på marknaden och därför är det svårt att hitta den bästa, det får du hjälp med här.

Ska du fiska tungt är det med andra ord en multirulle du behöver. Multirullen är det främsta valet för fiske till havs eller av gädda.

Många tror att multirullar är svåra att använda, men det stämmer inte. Visst stämmer det att det krävs lite teknik för att fiska med multirulle, men det har hänt en hel del de senaste åren och multirullar har aldrig varit så bra och enkla att använda som idag.

Många multirullar idag är så bekväma att även en nybörjare kan fiska en hel dag utan att det är för svårt, tungt eller jobbigt.

Multirullar med smarta system för broms och spole gör att du får precision i kast och känsla av betet. Det gör det extra roligt att fiska med en modern multirulle, lite på samma sätt som sportbilar för många bilintresserade är roliga att köra.

Notera att inte alla multirullar är testade. Innehållet är baserat på erfarenheter men även i vissa fallanvändarrecensioner.

Bästa multirullen

 1. Abu Garcia Revo Beast 40
 2. Daiwa Tatula 100
 3. Abu Garcia Revo Beast X
 4. Okuma Helios SX
 5. Shimano SLX

1. Abu Garcia Revo Beast 40

Bästa multirulle 2023 är Abu Garcia Revo Beast 40 som liksom namnet antyder är något av en best. Med stadig vev, hög stabilitet och en rulle som verkligen inte går av för hackor kan du använda Abu Garcia Revo Beast för att fiska gädda och andra stora fiskar.

Gillar du att fiska gädda och annan större fisk kommer du att tycka om stativstorleken på 40.

Även bromskraften på 14 kg imponerar och Inifini-bromssystemet gör att du kan hålla även den största fisken under kontroll.

Utväxlingen är snabb, men det finns snabbare. För många är en utväxling på 5,8:1 optimalt. Har du en lina på omkring 70 cm kan den i stort sett vevas in med ett enda vev-varv.

Abu Garcia Revo Beast 40 är en multirulle som passar de allra flesta med undantag för dig som vill ha supersnabb utväxling. Då passar Shimano SLX bättre.

Utväxling: Snabb (5,8:1)
Material: Aluminium

Fördelar:

 1. Passar större fisk
 2. Bromskraft på hela 14 kg

Nackdelar:

 1. Finns multirullar med snabbare utväxling för dig som föredrar det

2. Daiwa Tatula 100

Daiwa Tatula 100 imponerar med sin lätthet och smidighet. Multirullen är lätt att använda, både för proffs men även för nybörjare.

Det som gör Daiwa Tatula 100 så lätt och smidig har med den kompakta utformningen att göra. För lite lättare beten är denna multirulle ett bra val.

Tack vare aluminium erbjuder Daiwa Tatula 100 både lätt vikt och slitstarkhet.

Den som är nybörjare på multirullar kan dra nytta av den smarta Z-kastbromsen. Tatula 100-modellen har nämligen Daiwas Magforce Z-kastbroms som gör det lätt att kasta rätt.

Egenskaper för Daiwa Tatula 100:

Utväxling: Snabb (6,3:1)
Material: Aluminium

Fördelar:

 1. Lätt och smidig
 2. Passar proffs och nybörjare

Nackdelar:

 1. Passar inte tyngre beten

3. Abu Garcia Revo Beast X

Abu Garcia Revo Beast X är en multirulle som utan problem klarar av tyngre fiske.

Revo Beast X bjuder på en bromskraft på nästan 11 kg. Dessutom är bromsningen jämn och fin.

Det som särskiljerAbu Garcia Revo Beast X från många andra lättare multirullar är att lättheten inte ställer till med begränsningar. Denna multirulle går utmärkt att användas till gäddfiske trots att den är så lätt.

MedAbu Garcia Revo Beast X får du i väldigt lite stödteknik, därför lämpar sig denna multirulle inte för absoluta nybörjare. Då passarDaiwa Tatula 100 bättre.

Utväxling: Snabb (6,4:1)
Material: Rostfritt stål

Fördelar:

 1. Fungerar för tyngre fiske
 2. Bromskraft på nästan 100 kg
 3. Väger lite

Nackdelar:

 1. Lite stödteknik, passar inte nybörjare

4. Okuma Helios SX

Okuma Helios SX erbjuder en snabb utväxling som gör det lätt att kasta precist.

Med en exakt kastbroms som har hela 12 olika steg kan du använda små beten och ändå få exakta kast.

Även omOkuma Helios SX klarar av tyngre fisk är multirullen ännu mer optimal för dig som vill kunna fiska känsligt och exakt även med mindre beten.

Alimiumkonstruktionen görOkuma Helios SX lätt men tålig.

OmOkuma Helios SX har en nackdel har det med priset att göra. Shimano SLX är en på många sätt liknande multirulle för ungefär halva priset, för dig som inte kräver ett lika avancerat bromssystem.

Utväxling: Snabb (7,3:1)
Material: Aluminium

Fördelar:

 1. Snabb utväxling
 2. Klarar tyngre såväl som lättare fisk
 3. Kastbroms med 12 olika steg

Nackdelar:

 1. Dyr, multirullen erbjuder avancerade funktioner och priset är lagt därefter

5. Shimano SLX

Det som gör Shimano SLX så pass behaglig att använda är mjukheten. Det är tydligt när man använder multirullen att den har en väl utvecklad konstruktion som klarar pressade situationer.

Shimano SLX erbjuder bådeVBS-bromssystem som gör det enklare att kasta precist ochS3D-spole som minskar spolens darrning vid kast.

Multirullen från Shimano finns i flera olika utväxlingar, bland annat 7,2:1 (snabb) och 6,3:1 (mindre snabb).

Shimano SLX är den mest prisvärda multirullen av alla.

Utväxling: Snabb (7,2:1) & mindre snabb (6,3:1)
Material:Hagane (en blandning av aluminium och magnesium)

Fördelar:

 1. Behaglig och mjuk att använda
 2. VBS-bromssystem
 3. S3D-spole
 4. Prisvänlig

Nackdelar:

 1. Bristen på specialfinesser kan göra denna multirulle tråkig att fiska med för dig som är proffs på multirullar

Sammanfattning

Även om multirullar kräver lite mer i form av erfarenhet är fördelarna många, speciellt den mycket kraftiga bromseffekten är något som utmärker multirullar.

För att välja rätt multirulle behöver du veta vad ska fiska för att hitta en multirulle som lämpar sig för det samt hur mycket stödfunktioner du behöver för att välja en multirulle som lämpar sig för dig.

De 3 viktigaste aspekterna att tänka på när du köper en multirulle:

 1. Snabbhet på utväxling
 2. Material och slitstarkhet
 3. Stöd för enklare kast

När en multirulle är framtagen på rätt sätt blir det roligt att fiska med den. Du får en precision för kast som gör att du lättare lyckas med fisket. Samtidigt kan du njuta av en känslighet som bidrar till en större känsla av spänning och engagemang.

Det är viktigt att tänka långsiktigt. Visst kan du vilja ha något som passar en nybörjare just nu, men glöm inte bort att du ganska snart kan vilja ha en multirulle som erbjuder lite mer. Se på egenskaperna och hitta en multirulle med stödfunktioner till idag, men med tillräckligt avancerade funktioner till imorgon. För vem vet hur bra du är på fiske med multirulle om något år?