Bästa klyvyxan [Bäst i Test 2023]

Det kan vara svårt att välja rätt klyvyxa av hög kvalitet till bra pris. I denna guide kommer du att få all den information som du behöver för att kunna köpa rätt yxa.

Oavsett vilken klyvyxa du väljer är det viktigt att yxan är hållbar, av hög kvalitet, presterar bra och är den modell som passar dig bäst.

Ambitionen är att ge all information som du behöver för att göra ditt köp enklare och smidigare. I den här artikeln kommer du att få veta vilka som är de bästa klyvyxorna på marknaden i dagsläget samt för- och nackdelar med de olika alternativen.

Artikeln är baserad på användarrecensioner vilket innebär att produkterna inte alltid testats fysiskt av oss, utan istället av de kunder som köpt klyvyxorna.

Bästa klyvyxan

 1. Hultafors Hult Klyvyxa
 2. Helko Werk Black Forest Woodworker 1000 g
 3. Hultafors Åby Skogsyxa
 4. Helko Werk Journeyman Pack Axe
 5. Helko Werk Us Double Bit Felling Axe

1. Hultafors Hult Klyvyxa

Den bästa klyvyxan 2023 är Hultafors Hult Klyvyxa. Klyvyxan har specialtillverkats för att kunna klyva både ved och större stockar med snabbhet och precision. Klyvyxan har ett rakt och långt skaft av amerikanskt hickory samt högkvalitativt handsmitt svenskt yxstål. Yxskallen kommer med livstidsgaranti.

Detta är en klyvyxa som är designad för tyngre arbeten då den har en vikt på ungefär 2 kg. Klyvyxan har ett rakt och långt skaft tillverkat av linoljebehandlad amerikans hickory som kommer att ge full kontroll samt bra hastighet när du använder klyxyxan.

Yxan är handsmidd oxh tillverkad av yxstål från Sverige. Stålet har arbetats med 40-60 slag för att öka tätheten och hållbarheten i yxan.

Eggen är färdigslipad och yxan kan börja användas direkt.

Fördelar:

 1. Livstidsgaranti på yxskallen
 2. Stål med hög hållbarhet
 3. Maximal hastighet och kontroll

Nackdelar:

 1. Svår för nybörjare
 2. Tung för en del

2. Helko Werk Black Forest Woodworker 1000 g

Helko Werk Black Forest Woodworker 1000 g är en mångsidig yxa. Denna yxa kan användas som en pålitlig klyvyxa och/eller en lättare arbetsyxa.

Klyvyxan från Helko Werk är en robust och kompakt yxa som enkelt klarar alla olika arbetsuppgifter som har med ved att göra, så som förberedelse av tändning samt klyvning av ved.

Huvudet är av hög kvalitet och tillverkat av C50 karbonstål.Det handgjorda skaftet är tillverkat av amerikansk hickory. Bladet är handgjort och färdigslipat så att du kan börja använda yxan direkt.

Yxan väger 1 500 g, vilket för många är att föredra. Föredrar du däremot en tyngre yxa rekommenderas Hultafors Hult Klyvyxa som väger 2 020 g men i övrigt är en mycket lik yxa.

Fördelar:

 1. Lätt i vikten men robust till utförandet
 2. Passar nybörjare extra bra

Nackdelar:

 1. Yxan är för lätt för att länge arbeta med tunga arbetsuppgifter
 2. Priset kan vara högt för nybörjaren som bara vill komma igång

3. Hultafors Åby Skogsyxa

Med Hultafors Åby Skogsyxa kan du tälja och hugga samt spänta ved och mycket mer.

Trots att yxan endast väger 1 015 gram har den ett långt och smalt skaft som ger den bra kraft i varje hugg, vilket gör det möjligt att hugga även större mängder ved med yxan.

Skaftet är tillverkat av hickory och längden på det är 600 millimeter. Själva yxan är tillverkad av yxstål från Sverige och den är givetvis handsmidd. Den färdigslipade och blankpolerade eggen kan användas direkt utan ytterligare slipning.

Det här är en högkvalitativ allround-yxa som trots sin relativt låga vikt ger kraftiga hugg. Yxan lämpar sig därför inte bara för klyvning av ved utan även om skogsyxa.

Fördelar:

 1. Passar både ved och vildmark
 2. Låg vikt men kraftiga hugg

Nackdelar:

 1. Dyr, passar dig som vill investera lite mer
 2. Smalt skaft, passar inte tyngre arbetsuppgifter

4. Helko Werk Journeyman Pack Axe

Helko Werk Journeyman Pack Axe är en specialdesignad som passar att användas ute i vildmarken inte bara för att klyva ved utan till lite allt möjligt.

Det som utmärker yxan är dess kompakta utformning och lätta vikt.

Yxan klarar både delnings- och skärarbete och är lämplig för husbilen, skogen och backpackers. Skaftet kan även användas för lätt hamring för att till exempel slå tältpinnar i marken.

Yxan väger endast totalt 900 gram. Yxhuvudet är tillverkat av högkvalitativt C50 karbonstål. Skaftet är tillverkat av amerikansk hickory och har en längd på 50 centimeter.

Vill du ha en yxa som klarar lite mer rekommenderas Hultafors Hult Klyvyxas, nackdelen är att en sådan yxa väger betydligt mycket mer.

Fördelar:

 1. Bra yxa till allt som rör vildmark
 2. Lätt och kompakt
 3. Kan användas med en hand

Nackdelar:

 1. Lämpar sig inte för tyngre atbetsuppgifter
 2. Lämpar sig inte för klyvning under längre tid
 3. Yxhuvudet är inte tillverkat av svenskt stål

5. Helko Werk Us Double Bit Felling Axe

Helko Werk Us Double Bit Felling Axe är en lite speciell yxa eftersom att den har ett dubbelt yxhuvud, en för skärning och en för delning.

Yxan är designad efter den ikoniska Double Bit-yxan från USA.

Under 1800-talet spreds yxan med dubbla yxhuvuden över hela USA. Det ena yxhuvudet användes för tyngre arbete och det andra yxhuvudet användes för finskärning, och precis på samma sätt är Us Double Bit Felling Axe från Helko Werk tänkt att användas på.

Yxan har ett balanserat yxhuvud av högkvalitativt C50 karbonstål med ett både handgjort och slipat blad, ett rakt (75 centimeter långt) handgjort handtag av av amerikansk hickory och har en total vikt på 1,6 kilo.

Fördelar:

 1. Balanserat dubbelt yxhuvud
 2. Kan användas för skärning och delning
 3. Vikten på 1,6 kg passar många

Nackdelar:

 1. Passar inte nybörjare
 2. Uttröttande att använda för lättare arbetsuppgifter

Sammanfattning

När du väljer klyvyxa är det viktigt att titta på yxans vikt och längd. Om du inte har tidigare erfarenhet av klyvyxor är en lättare yxa och med kortare skaft ett bättre val. Om du har erfarenhet är vanligtvis en tyngre och längre klyvyxa ett bättre val. Vilken klyvyxa tror du kommer att passa dig bäst?

Bästa verktygslådan

Att hitta rätt verktygslåda kan vara en utmaning, men det behöver inte vara det. Oavsett om du är en professionell hantverkare, en hemmafixare, en bilentusiast eller bara vill ha ordning och reda på dina verktyg, finns det en perfekt verktygslåda för dig. På denna sida kommer vi att gå igenom olika typer av verktygslådor, från aluminium och plast till trä, och även specialanpassade verktygslådor för specifika ändamål.