Bästa kastspöt [Bäst i Test 2023]

Haspelspön är den vanligaste typen av kastspö. Det beror främst på att de är både enkla och roliga att använda vilket kan underlätta fisket även som nybörjare. Spelar det egentligen någon roll vilket haspelspö du väljer? Svaret är självklart ja.

När du ska köpa nytt kastspö behöver du tänka på vilken typ av fisk du vill fånga, men också om du ska fiska från land eller en båt. Dina svar på dessa frågor är helt avgörande när du köper kastspö, samt kastvikten och längden på spöt. Spöts böjlighet, den så kallade aktionen, är också viktig att ha i åtanke. Hur mycket bör spöt kunna böja sig och hur snabbt? För många spelar naturligtvis även priset stor roll när det är dags att investera i ett nytt haspelspö.

Kastspön går att använda med både haspel- och multirullar, och i den här artikeln ligger fokus på kastspön i haspelspö-format. Här hittar du en topp 5-lista på populära haspelspön som finns på marknaden just nu. Att jämföra för- och nackdelar på flera olika spön kan underlätta radikalt när du ska göra ditt val. Listan är baserad på grundliga efterforskningar av tidigare användarrecensioner, dock har varje kastspö inte testat fysiskt inför den här artikeln.

Bästa kastspöt

 1. Abu Garcia Vendetta
 2. Berkley E-Motion
 3. Feeder Concept Pilot
 4. Ruthless Rods
 5. Shimano Vengeance CX

1. Abu Garcia Vendetta

Det bästa kastspöt 2023 är Abu Garcia Vendetta eftersom det har en välkänd känslighet och lätthet. Spöt är inte bara starkt och lätt, det har även en snygg, sportig design i svart kulör. Förutom detta får du även möjlighet att välja mellan flera olika längder.

Abu Garcia Vendetta går att hitta i längder mellan 170 och 305 centimeter vilket tillgodoser flera olika behov. Spöt har en ny IntraCarbon-teknologi i klingorna som bidrar till den lätta men ändå starka designen. Abu Garcia Vendetta är dessutom utrustad med ett högkvalitativt EVA-handtag som ger dig ett skönt grepp.

Fördelar:

 1. Mycket bra pris – beroende på längd betalar du max runt 1100 kronor
 2. Utrustad med ett bekvämt handtag i EVA-foam
 3. Erbjuds i olika modeller som klarar beten från 5 gram till hela 60 gram

Nackdelar:

 1. Vissa användare har upplevt att toppen på spöt är ömtåligt
 2. Enligt några recensioner hade spöts känslighet kunnat vara bättre
 3. Lite tyngre än andra modeller

2. Berkley E-Motion

Haspelspöt som får en välförtjänt andraplats är Berkley E-Motion som erbjuds i flera olika längder mellan 168 och 300 centimeter. Till skillnad från Abu Garcia Vendetta möjliggör denna modell även fiske med bete som väger över 60 gram – faktum är att de olika spöna klarar av beten från 3 gram och upp till hela 80 gram.

Berkley E-Motion passar utmärkt för flera olika situationer, du kan alltså fiska både från land och från båt utan problem. Kastspöt har en 24T-grafitklinga som gör den stark, hållbar men ändå lätt i handen. Berkley E-motion är utrustad med anti twist-spöringar vilket möjliggör långa kast utan trubbel med linan. Det bästa är dock priset som ligger under tusenlappen oavsett vilken modell du väljer.

Fördelar:

 1. Stora valmöjligheter gällande längd och betesvikt
 2. Bekvämt korkhandtag
 3. Går att dela upp i två delar – smidigt att bära med sig

Nackdelar:

 1. Användarrecensioner visar att spöt upplevs som tungt
 2. Har upplevts som långsam i aktionen av flera användare
 3. Saknar IntraCarbon-teknologi i klingorna likt Abu Garcia Vendetta

3. Feeder Concept Pilot

Det här är ett haspelspö som lämpar sig för större fisk. Till skillnad från alltiallo-kastspöna Berkley E-Motion och Abu Garcia Vendetta är detta alltså en modell med en lägsta dragvikt på 70 gram. Om du är på jakt efter ett kastspö för mindre fiskar bör du alltså kika vidare, men om du uppskattar laxfiske eller sikmete har du hittat helt rätt.

Feeder Concept Pilot är uppdelad i 3 delar, och de utbytbara topparna ger dig möjlighet att hitta rätt modell för just din typ av fiske. Spöna erbjuds i två längder på 360 och 390 centimeter vilket lämpar sig bra för bottenmete. Det långa spöt gör att du kan kasta riktigt långt, och när fisken lyfts kan du på ett enkelt sätt veva in den över strandstenarna.

Fördelar:

 1. Tål tunga beten mellan 70 och 130 gram
 2. Tre utbytbara toppar ingår
 3. Handtag med både kork och EVA-foam – maximal bekvämlighet!

Nackdelar:

 1. Lämpar sig endast för större fiskar
 2. Erbjuds inte i kortare modell än 360 centimeter
 3. Osmidig att packa med sig

4. Ruthless Rods

Ruthless Rods är en spöserie som innehåller 4 olika haspelspön. Här är samtliga detaljer noggrant uttänkta för att maximera såväl bekvämligheten som effektiviteten medan du fiskar. Precis som Abu Garcia Vendetta och Berkley E-Motion är även Ruthless Rods-spöna utrustade med superkänsliga kolfiberklingor som skapar en välbalanserad och lätt känsla. Handtaget har en robust korkdesign och spöringarna är tillverkade i rostfritt stål.

Ruthless Rods erbjuds i 4 olika storlekar mellan 192 och 228 centimeter, och ju större spö du väljer desto större beten kan du också använda. De olika spöna tål mellan 3 gram och hela 80 gram betesvikt vilket innebär att det finns en modell oavsett om du vill fånga små abborrar eller större gösar.

Fördelar:

 1. Erbjuds i flera olika längder och med ett stort spann på rekommenderade drag
 2. Snygg design
 3. Mycket lätt kastspö som är enkelt att använda

Nackdelar:

 1. Handtaget saknar EVA-foam och andra bekvämligheter
 2. Går inte att köpa i längre modeller än 228 centimeter
 3. Betydligt dyrare än flera andra modeller

5. Shimano Vengeance CX

Plats nummer 5 på listan går till Shimano Vengeance CX – ett kastspö i haspel-modell som går att hitta i 8 olika modeller! Det här är det perfekta nybörjarspöt men det lämpar sig även utmärkt som reservspö för inbitna fiskare. Du kan välja mellan 4 olika längder som tål olika vikter när det gäller beten, vilket skapar stora möjligheter för att fiska allt från abborrar till gösar, gäddor och havsöringar.

Shimano Vengeance CX har till skillnad från Abu Garcia Vendetta, Berkley E-Motion och Ruthless Rods en kompositklinga istället för kolfiberklinga. En del fiskare anser att kolfiberklingor kan vara väldigt känsliga för stötar, vilket är ett problem du slipper med Shimano Vengeance CX. Klingan på det här spöt har också visat sig vara responsiv nog för att göra fisket angenämt.

Fördelar:

 1. Otroligt prisvärd!
 2. Tål beten från 3 gram och upp till 100 gram
 3. Skönt och bekvämt grepp med korkhandtag

Nackdelar:

 1. Kompositklinga – generellt tyngre än kolfiber
 2. Korkhandtag – många användare föredrar EVA-foam
 3. Upplevs som för enkelt av många inbitna fiskare

Sammanfattning

Valet av haspelspö skiljer sig mycket från fiskare till fiskare. Ett bra tips är att välja ett kastspö som känns bekvämt i handen, men som också har en teknik som du inte upplever som svår att använda. Kom också ihåg att välja ditt haspelspö utifrån hur tungt fiske som ska utföras. Vilket spö väljer du?