Bästa kapsågen [Bäst i Test 2023]

Är du en hemmasnickare som tycker om att pyssla med olika slags snickerier? Då kan du ha stor nytta av en topp 5-lista med populära kapsågar på marknaden just nu. Om du bor i hus där renoveringsbehoven är stora kan du använda kapsågen till allt från terrass- eller friggebodsbygge till laminatgolvläggning, byte av lister och mycket annat.

Kapsågar är oerhört mångsidiga, precisionsenliga och enkla att använda. Ju större föremål som kan sågas med kapsågen desto mer mångsidig är modellen. I den här artikeln kan du läsa på om både stationära och batteridrivna modeller, och förhoppningsvis kommer du ha en klarare bild av vad du söker efter att ha tagit del av för- och nackdelar samt annan nyttig information. De olika modellerna har olika egenskaper, prisklasser och lämpar sig för olika slags arbeten, vilket innebär att det förhoppningsvis finns en modell för alla behov.

Den här artikeln är baserad på grundliga eftersökningar av användarrecensioner. Du kan alltså känna dig trygg med vetskapen att andra hemmasnickare har testat och uppskattat de olika kapsågar som nämns. Kapsågarna har dock inte testats fysiskt inför den här artikeln.

Hyra kapsåg

Överväg att hyra kapsåg när du planerar ditt nästa DIY-projekt och behöver en tillfällig lösning, för att säkerställa att du har rätt verktyg för jobbet utan stora uppstartskostnader. Hos Cramo.se får du möjlighet att hyra kapsåg och utforska en mångsidig verktygspark utan att binda upp dig i dyra inköp. Genom att välja att hyra dina verktyg, frigör du inte bara kapital utan säkerställer även att du alltid har tillgång till väl underhållna och högkvalitativa verktyg för ditt projekt. Oavsett om du arbetar med att bygga en terrass, renoverar bostaden eller påbörjar andra konstruktionsprojekt, så är det ett ekonomiskt bra val att hyra kapsåg för att realisera dina byggdrömmar.

Du kan också hyra kapmaskin från Zeppelin som ger företag en enkel och pålitlig lösning för sina behov av kapning och bearbetning. Zeppelin Rental erbjuder ett brett utbud av entreprenadmaskiner från Cat®, inklusive kapmaskiner av hög kvalitet. Deras maskinuthyrningstjänster gör det möjligt för företag att tillfälligt använda dessa specialiserade verktyg utan att behöva investera i inköp. Deras omfattande sortiment inom uthyrning av kapmaskiner och andra anläggningsmaskiner hjälper dem att möta olika behov inom bygg- och anläggningssektorn. Genom att erbjuda moderna och välunderhållna maskiner ger Zeppelin Rental sina kunder tillgång till pålitlig och effektiv utrustning för sina projekt.

Bästa kapsågen

 1. Dewalt DCS690N
 2. Evolution S355CPS
 3. Dewalt DWS774
 4. Bosch GCM 8 SJL
 5. Dewalt DWS780

1. Dewalt DCS690N

Den bästa kapsågen 2023 är Dewalt DCS690N eftersom den har en kolborstfri motor med lång livslängd. Den är dessutom batteridriven vilket ger dig mycket frihet i arbetet. Batterihuset är gummiförseglat vilket innebär ett minimalt smuts- och vattenintrång.

Dewalt DCS690N väger endast 4,8 kilo och erbjuder en hastighet på hela 6600 var per minut, vilket innebär att kapsågen är snabbare än alla andra modeller i artikeln. Kapdjupet för gatsten, betong och armeringsjärn ligger på 82 millimeter, och klingdiametern på 230 millimeter. Dewalt DCS690N har en drivlina i metall vilket ökar hållbarheten och livslängden, och den erbjuder dessutom belastningsindikator och en dammförseglad strömbrytare.

Fördelar:

 • Kolborstfri motor som bidrar med lång livslängd
 • FlexVolt 54V – drift som ger batteridriven frihet samt hög prestanda
 • Snabbast varvantal av alla modeller i artikeln

Nackdelar:

 • Batteri och laddare ingår inte
 • Finns inte möjlighet för fastspänning av material
 • Endast kapsåg – går alltså inte att snedkapa med

2. Evolution S355CPS

Till skillnad från Dewalt DCS690N är Evolution S355CPS stationär. Den här kapsågen har ett varvantal på 1550 per minut, vilket är betydligt lägre än vinnaren i artikeln. Den har dock många andra positiva fördelar som Dewalt DCS690N saknar – exempelvis en sågvinkel på 45° åt vänster och en robust basplatta i aluminium med integrerad slitplåt.

Evolution S355CPS har ett ergonomiskt handtag som gör arbetet komfortabelt, och den är utrustad med en tving som gör att du snabbt och säkert kan spänna fast material innan kapningen. Tvingen har ett snabbjusterbart anhåll som går att vrida upp till 45°, och i basplattan finns en praktisk spånuppsamlare. Klingan på Evolution S355CPS har en diameter på 355 millimeter vilket är betydligt större än på Dewalt DCS690N.

Fördelar:

 • Ergonomiskt handtag samt avtryckare med gummigrepp
 • Enkelt att byta klinga med den medföljande insexnyckeln
 • Smidig transport med bärhandtag och låsbart såghuvud

Nackdelar:

 • Lägre varvantal per minut än flera andra modeller
 • Har ingen kolborstfri motor
 • Dyrare än både Dewalt DCS690N, Dewalt DWS774 och Bosch GCM 8 SJL

3. Dewalt DWS774

På tredje plats i topp 5-listan hamnar Dewalt DWS774 som är en kap- och gersåg med en klinga på 216 diameter. Till skillnad från de tidigare nämnda modellerna kan du alltså snedkapa material upp till 48° åt både höger och vänster. Sågdjupet ligger på 70 millimeter vilket är lite mindre generöst än på flera andra modeller, men med tanke på det låga priset erbjuder Dewalt DWS774 ändå många andra fördelar.

Dewalt DWS774 kostar strax under 4000 kronor, men är ändå utrustad med ett XPS-såglinjesystem som lyser upp arbetsstycket. Maskinen har en god dammhantering medan anslaget och bordet är planfrästa, vilket hjälper dig att arbeta med hög precision. Kapsågen erbjuder ett varvantal på 4500 per minut, vilket är betydligt högre än många andra varianter i artikeln.

Fördelar:

 • Kap- och gersåg – går att snedkapa med
 • Väldigt prisvärd!
 • XPS-såglinjesystem samt planfräst bord och anslag – mycket smidig användning

Nackdelar:

 • Maximalt sågdjup på endast 70 millimeter
 • Klingan har ganska liten storlek
 • Lägre motoreffekt än flera andra modeller

4. Bosch GCM 8 SJL

Här hittar du en annan kap- och gersåg som erbjuder snedkapsinställning med en intuitiv sidolåsning. Motoreffekten på 1600 watt är lite högre än på Dewalt DWS774, dock väger Bosch GCM 8 SJL nästan 5,5 kilo mer. Kapsågen har en klingdiameter på 216 millimeter och erbjuder en kapbredd på upp till 312 millimeter. Maskinen är utrustad med dubbel dammutsugningskanal vilket optimerar dammutmatningen, och även en lasermarkör som markerar sågsnittet när du arbetar.

Bosch GCM 8 SJL är precis som Evolution S355CPS och Bosch GCM 8 SJL stationär, och sågdjupet ligger på 70 millimeter. Kapsågen är utrustad med mjukstart och även inbyggda bärarmar som lämpar sig för längre material. Du kan även njuta av en riktig komfortabel användning tack vare handtaget med Soft-Grip.

Fördelar

 • 5500 varvantal per minut – högst av alla i artikeln!
 • Inbyggd laserstråle som underlättar arbetet
 • Bekvämt handtag med Soft-Grip

Nackdelar:

 • Väger 17,3 kilo – betydligt tyngre än Dewalt DWS774 som har liknande egenskaper
 • Maximalt sågdjup på endast 70 millimeter
 • Ganska låg motorhastighet

5. Dewalt DWS780

Om du är på jakt efter en robust kapsåg för både stora byggvirken och små profiler rekommenderas Dewalt DWS780 varmt. Den här kap- och gersågen har en klinghastighet mellan 1900 och 3800 varv per minut, vilket är lägre än många andra varianter i artikeln. Sågen kompenserar dock med sin stora klingdiameter på 305 millimeter och generösa sågdjup på hela 170 millimeter.

Dewalt DWS780 är helt klart dyrast i artikeln, men om du planerar ett stort byggprojekt kan det definitivt vara värt det. Precis som Dewalt DWS774 erbjuder även denna såg ett XPS-såglinjesystem, men här får du även LED-ljus som bidrar till en noggrann och snabb sågning. En annan smart egenskap är den elektroniska hastighetskontrollen som låter dig justera hastigheten när du sågar icke-järnhaltiga material.

Fördelar:

 • Justerbart anslag som stödjer alla geringskombinationer och materialstorlekar
 • Maximal precision tack vare bronslagrade, parallella glidstänger
 • XPS-såglinjesystem med praktiskt LED-ljus

Nackdelar:

 • Kostar upp mot 10 000 kronor
 • Väger nästan 25 kilo
 • Inte särskilt hög klinghastighet trots det höga priset

Sammanfattning

En högkvalitativ kapsåg är nödvändig för dig som vill arbeta snabbt, effektivt och framförallt säkert. Med hjälp av en topp 5-lista med för- och nackdelar kring populära modeller just nu kan du få kött på benen och förhoppningsvis hitta den bästa modellen för just dig. Vad har du för byggdrömmar som du vill förverkliga?