Bästa haspelspöt [Bäst i Test 2023]

Med rätt haspelspö blir det lättare och roligare att fiska. Jag har tittat närmre på bästa haspelspöt och har funnit mina absoluta favoritspön!

Bästa haspelspöt 2023:

  1. Abu Garcia Vendetta
  2. Abu Garcia Venerate
  3. Berkley FireFlex
  4. Berkley Twilight Travel
  5. Daiwa Prorex S

Lägg fokus på längd och vikt

När jag har tittat på de haspelspö som fått bäst betyg av användare såväl som av experter blir det tydligt vad som är viktigt att tänka på när du köper ett haspelspö: Längd och vikt. Är du nybörjare kan det vara skönt med ett kortare spö som väger mindre, och vice versa.

För dig som har fiskat ett tag kan det finnas god anledning till att se närmre på haspelspö som är lite tyngre och som ger dig längre kast. Även om komfort är mycket viktigt är Abu Garcia, Berkley och Daiwa alla tre mycket duktiga på komfort, och det är därför inte lika roligt att jämföra. Det är svårt att hitta handtag utan korkbeläggning eller former som är svåra att greppa hos dessa tillverkare.

Med detta sagt tar vi en titt på de haspelspön som jag tycker är bäst både för dig som precis ska dra igång med fiske som hobby och för dig som har kommit lite längre.

Notera att samtliga produkter inte är testade av oss. Testet är baserat på tester av oss i kombination med användarrecensioner.

Haspelspön i testet och dess egenskaper:

HaspelspöLängdMaterialPris
Abu Garcia Vendetta170 – 305 cmStål / aluminium770 kr – 1 119 kr
Abu Garcia Venerate170 – 340 cmStål / aluminium370 kr – 669 kr
Berkley FireFlex210 – 270 cm24T High Modulus Carbon309 kr
Berkley Twilight Travel213 – 274 cmIM6 Karbon619 kr – 719 kr
Daiwa Prorex S183 – 244 cmHVF Carbon / titan519 kr – 719 kr
En tabell som jämför specifikationer av olika haspelspö.

Haspelspö bäst i test

1. Abu Garcia Vendetta

Det bästa haspelspöt 2023 är Abu Garcia Vendetta eftersom att det erbjuder lätthet, slitstarkhet, enkel användning och god kastlängd. Vendetta är ett prisvärt haspelspö som har varit en storfavorit under flera års tid.

Abu Garcia Vendetta är ett haspelspö som hänger med som bästsäljare bland haspelspön år ut och år in, och det finns goda anledningar till detta.

Är det värt att betala lite mer för Abu Garcia Vendetta än vad du behöver ge för syskonspöt Venerate? Det tror jag att det kan vara.

Vendetta-spöt har nyligen förbättrats med IntraCarbon-teknologi. I klarspråk betyder detta att du får ett starkare spö trots att det inte väger mer. Handtaget ligger bra i handen och du får lättheten och känsligheten som du vill ha oavsett om du ger dig ut på havsfiske eller fiskar abborre.

Kombinationen av spö-ringar av stål med insida av zirkonium, aluminiumspännordning och kolfiberklinga gör att du får ett haspelspö som håller. Spöt är av hög kvalitet och rätt val för dig som tycker att kvalitet är viktigare än ett lägre pris, för Vendetta är inte billigt.

Jag tycker att Vendetta kommer upp i bra längd för de allra och det allra mesta, men om du vill ha ett ännu längre spö ska du kika på Venerate som är mitt nästa val vad gäller bästa haspelspö 2023.

Egenskaper för Abu Garcia Vendetta

Längd: 170 – 305 cm
Material: Stål / aluminium
Pris: 770 kr – 1 119 kr

2. Abu Garcia Venerate

Venerate från Abu Garcia går att få med en längd på upp till hela 340 cm. Detta haspelspöt är det bästa valet för dig som vill ha väl tilltagen kastlängd. Priset är dessutom mycket rimligt för den höga kvalitet som märket Abu Garcia är synonymt med.

Alla Abu Garcia spön i serien Venerate är tillverkade i 24T-kolfiber. Du får ett greppvänligt handtag av kork (kork känns varmt och skönt mot handen även när det är kallt ute!) och känsligheten i spötoppen imponerade minst sagt på mig, jag kände till och med av de minsta av huggen!

Venerate är också ett bra val då du vill ha ett haspelspö som tål användande av flätlina utan att slita på öglorna allt för mycket.

Egenskaper för Abu Garcia Venerate

Längd: 170 – 340 cm
Material:
Stål / aluminium
Pris:
370 kr – 669 kr

3. Berkley FireFlex

Är du ute efter ett billigare haspelspö föreslår jag att du satsar på Berkley FireFlex. Det här är ett haspelspö som fungerar som ett mycket bra haspelspö för dig som är nybörjare, inte på grund av lägre kvalitet utan snarare på grund av längden. Spöt är kortare och enkelt att använda.

Berkley FireFlex fungerar lika bra för gädda som för abborre. Klingorna som är gjorda av 24T High Modulus karbon vilket är ett mycket bra materialval med tanke på det lägre priset.

Jag vill dock flagga för att det här inte är ditt bästa val om du är ute efter lång kastlängd. Då hade jag valt testvinnaren, Abu Garcia Vendetta, alternativt den lite billigare varianten, Abu Garcia Venerate.

Egenskaper för Berkley FireFlex

Längd: 210 – 270 cm
Material: 24T High Modulus Carbon
Pris: 309 kr

4. Berkley Twilight Travel

För dig som vill fiska under resan rekommenderar jag Berkley Twilight Travel. Haspelspöt är designat med fyra delar (274 cm) men men går att användas med endast två delar (213 cm).

Det här är ett prisvärt fiskespö som är lätt att ta med lite var som, samt att förvara på liten yta.

Haspelspöt har en IM6 karbonklinga och ett bekvämt handtag av kork. Spöt kommer även med en praktisk tygväska som gör det lätt att hålla ordning på de olika delarna.

Återigen, är det långa kast du är ute efter så ska du kika på Abu Garcia Vendetta eller Abu Garcia Venerate. Men för dig som reser och vandrar mycket eller helt enkelt är ny på fiske och inte har så mycket plats kan det här vara ett utmärkt val.

Egenskaper för Berkley Twilight Travel

Längd: 213 – 274 cm
Material: IM6 karbon
Pris: 619 kr – 719 kr

5. Daiwa Prorex S

Listan hade inte varit komplett utan Prorex S serien från Daiwa. Prorex är en intressant serie av flera skäl. Dels så får du ett lätt haspelspö till en mindre peng, och dels är haspelspöt mångsidigt då det fungerar fint för abborre, gös samt mindre gäddor.

För nybörjare kan det här verkligen vara rätt val. Du behöver inte ett mer avancerat spö för att komma igång med fisket.

Korkhandtaget ger ett skönt grepp och du kan fiska lika smidigt med flätlina som med nylon. Det är förstås ett kortare spö så för längre kastlängd är det som nämnt tidigare bättre att överväga modellerna från Abu Garcia, det vill säga Abu Garcia Vendetta eller Abu Garcia Venerate.

Egenskaper för Daiwa Prorex S

Längd: 183 – 244 cm
Material: HVF Carbon / titan
Pris: 519 kr – 719 kr

Att tänka på innan du köper haspelspö

Innan du köper ett haspelspö är det viktigt att du har koll på vad du ska fiska, tyngre fiske kräver ett slitstarkare haspelspö.

Dessutom är din tidigare kunskap och erfarenhet något som kan påverka vilken typ av haspelspö som kommer att passa dig bäst.

De fem viktigaste sakerna att tänka på när du köper haspelspö är:

  1. Hur långt spöt är, det påverkar din kastlängd.
  2. Hur slitstarkt spöt är, se på materialvalet.
  3. Hur bekvämt det är att använda, se på handtaget.

Notera att enklare spön inte är ditt främsta val då du till exempel är ute efter riktigt feta gäddor. Då får du räkna med att investera mer i ett haspelspö som ska stå pall för tuffare fiskar i tuffare vatten.

Lätt hantering av haspelspö är viktigt

Utöver att formen på spöt ska passa den typ av fiske som du sysslar med är det också bra om haspelspöt är lätt att hantera. Här kan du se på saker som hur många delar det kommer i. Det är vanligt med haspelspön som är designade i 2–3 delar. Resespön kan ha fler delar.

Antal delar kommer att påverka hur lång tid det tar att montera spöt men också hur enkelt det är att förvara. Resespön med fyra delar tar minimalt med plats då du har plockat isär delarna, men tar längre tid att montera.

Jag tycker att det är skönt att kunna fiska utan handskar eller vantar även då det är lite kyligare. Då är det en fördel med korkhandtag som känns varma mot händer och fingrar. Material på handtag är något som påverkar hur pass väl du känner av de där minsta huggen och är därför viktigt att tänka på då du väljer haspelspö.

Även billiga haspelspön kan hålla hög kvalitet

Något som är lite förvånande är att se hur några av de bästa haspelspön som finns på marknaden just nu är riktigt billiga. Ett högt pris är inte alltid synonymt med hög kvalitet. Jag vill dock påpeka att prisskillnaden mellan det dyraste och det billigaste haspelspöt inte är enorm.

Känner du att det är viktigt med längre kastlängd och detaljer som ger ett slitstarkare spö kan det vara klokt att lägga en hundralapp eller två extra för att få detta.

Priset för ett haspelspö

Du får räkna med ett pris på cirka 500 – 600 kronor för ett bra haspelspö. Det finns billigare modeller som är bra men också dyrare som kan ha finesser som är en del är viktiga. Priset beror på vilka funktioner som haspelspöt ger stöd för och de material som spöt är gjort av.

Köper du ett riktigt bra haspelspö ska du kunna använda det för allt från havsöring till abborre. Ett tips är att kika på vilka linor spöt är gjort för. Det bästa haspelspöt fungerar lika bra med flätlina som med nylonlina.

Om du väljer ett av de haspelspön som jag rekommenderat ovan tror jag att du blir nöjd.

Mitt främsta råd är att du väljer i enlighet med din kunskapsnivå och hur du vill utvecklas. Hög kvalitet kan vara värt att investera lite extra i, särskilt med tanke på att prisskillnaderna ändå inte är så stora.

Slutgiltiga tankar

Längden och slitstarkheten på haspelspöt kommer att påverka hur du upplever fisket. Mitt tips är att välja ett haspelspö som har en form som är bekväm och en användning som kan beskrivas som enkel.

Bra grepp, god känsla för hugg och bra form för att kunna kasta ut långt på rätt sätt är sådant som kännetecknar det bästa haspelspöt. Välj ditt haspelspö med hänsyn till hur tungt fiske du är ute efter.