Bästa haspelrullen [Bäst i Test 2023]

En bra haspelrulle ger ett enklare fiske med bättre känsla för hugg. Nedan finner du de bästa haspelrullarna som finns just nu, förhoppningsvis hjälper det dig att hitta den bästa för dig.

För smidigt fiske är det viktigt att du är noga med ditt val av haspelrulle. När du trivs med bromseffekten,linkapaciteten och utväxlingen i den haspelrullen som du använder trivs du också bättre med fisket. Det gäller oavsett vilken typ av fiske du är ute efter.

Det är svårt att kora en enda haspelrulle som den bästa, men nedan finner du bästa haspelrullarna 2023.

Notera att haspelrullarna inte alla är testade. Artikeln är istället baserad på erfarenheter och användarrecensioner.

Bästa haspelrullen

 1. Shimano Stradic FL
 2. Abu Garcia Revo X
 3. Penn Clash II 4000
 4. Maxximus Ignobix 8000
 5. Penn Conflict II

1. Shimano Stradic FL

Bästa haspelrullen 2023 är en Shimano Stradic FL. Haspelrullen är desginad för att hålla och tål både smuts och saltvatten. Den robusta kraften och finfina vridmoment i haspelrullen är något som ger stor nytta av när större fisk ska fiskas.

Att Shimano har ett gott namn är inget nytt. De är lika duktiga på haspelrullar som de är på bromsskivor till cyklar. Stradic FL från Shimano bygger dessutom på den populära tekniken från tidigare Stradic-modeller som visat sig fungera fint.

Tack vare att saltvatten och smuts inte kan ta sig in i rullens inre lär haspelrullen fungera lika bra om några år som den kommer att göra när den är helt ny. Både vev-känslan och vev-kraften imponerar.

Vill du ha en bra haspelrulle för tyngre fiske så som gädda såväl som för saltvattensfiske är Shimano Stradic FL ett mycket bra val.

För dig med en tightare budget än vad denna värstingmodell från Shimano tillåter finns bland annat Abu Garcia Revo X som är en liknande haspelrulle för ungefär halva priset.

Kullager: 6 + 1
Broms: Frambroms
Utväxling: 5,1:1 – 5,3:1

Fördelar:

 1. Tål saltvatten och smuts
 2. Bra för tyngre diske

Nackdelar:

 1. Kostar en del

2. Abu Garcia Revo X

Abu Garcia är också ett säkert namn när du vill ha kvalitetsutrustning för fiske, och Abu Garcia Revo X haspelrulle är inget undantag.

Haspelrullen är stark, pålitlig och gjord för långa kast oavsett val av lina.

Precis som Shimano Stradic FL kanAbu Garcia Revo X uppnå en lång livslängd om haspelrullen tas hand om på rätt sätt. Detta tack vare rostfria kullager.

Bromseffekten är stark och utväxlingen är snabb. Om du vill ha långsammare utväxling kan det dock vara värt att se på haspelrullar så som Maxximus Ignobix 8000.

Kullager: 6 + 1
Broms: Frambroms
Utväxling: 6,2:1

Fördelar:

 1. Passar flera linor
 2. Robust och tålig

Nackdelar:

 1. Passar inte dig som ogillar snabb utväxling

3. Penn Clash II 4000

Penn Clash II 4000 är en haspelrulle som kombinerar hög kvalitet med enkel användning.

Haspelrullen är speciellt framtagen för kustfiske och snabba fiskar.Dessutom levererar Leveline Slow systemet långsam oscillering vilket kan vara till stor fördel vid just kustfiske.

Både stativ och sidostycken är av metall, dessutom är haspelrullen i sin helhet rostfri.

Hanteringen är enkel, haspelrullen är med andra ord ett bra val för dig som är ute efter smidiga kast.

Haspelrullen är däremot inte designad för att användas med en tunnare lina. Gillar du att fiska med en tunnare lina hade Abu Garcia Revo X passat bättre.

Kullager: 8 + 1
Broms: Frambroms
Utväxling: 6,2:1

Fördelar:

 1. Enkel att använda
 2. Långsam oscillering
 3. Rostfri

Nackdelar:

 1. Inte mångsidig, passar mest kustfiske

4. Maxximus Ignobix 8000

För riktigt tungt fiske ärMaxximus Ignobix 8000 att rekommendera. Maxximus Ignobix 800 är nämligen haspelrullen på listan med absolut kraftigast bromsar.

Haspelrullen klarar med andra ord av gäddor och andra större fiskar till havs utan problemn.

Utöver bromsen är linkapaciteten och haspelrullens Instant Anti-Reverse båda imponerande. Det förstnämnda gör att du kan kasta långt och länge utan trassel. Det sistnämnda gör att fisken inte kan ta sig ifrån dig då haspelrullen då agerar likt ett bilbälte vid kraftig broms.

Maxximus Ignobix 8000 är bra för tyngre fiske, och priset är också fördelaktigt. Däremot är utväxlingen inte den snabbaste. Är snabb utväxling viktigt för dig rekommenderas Shimano Stradic FL som i övrigt har liknande funktioner somMaxximus Ignobix 8000, även om priset är lite saftigare.

Kullager: 7
Broms: Frambroms
Utväxling: 4,1:1

Fördelar:

 1. Klarar tungt fiske
 2. Stark broms
 3. Hög linkapacitet
 4. Instant Anti-Reverse

Nackdelar:

 1. Mindre känt märke, kan vara svår att få tag i
 2. Passar inte dig som gillar snabb utväxling

5. Penn Conflict II

Penn Conflict II förtjänar en plats bland bästa haspelrullen 2023.Penn Conflict II är en haspelrulle som trots sin stabilitet och stryka är lätt att använda.

Det som görPenn Conflict II lätt att använda har att göra med att spolen har en gummiyta, som gör att linan i princip aldrig slirar.

Bromsen fungerar utmärkt och kugghjulet ger ett superbra stöd.

Haspelrullen fungerar dessutom med superlinor, vilket gör att haspelrullen passar även lite tyngre fiske.

Utväxlingen är någonstans mittemellan när det kommer till snabbhet. Därför kanShimano Stradic FL vara ett bra alternativ tillPenn Conflict II för dig som föredrar snabbare utväxling, då haspelrullarna i övrigt är lika.

Bromsen fungerar mycket bra och kugghjulet är gjort för att ge dig det perfekta stödet. Du kan använda superlinor på spolen om du vill så visst är det här ett bra val för lite tyngre fiske. Utväxlingen kan beskrivas som medium. Om du är ute efter riktigt snabb utväxling kan det finnas bättre val för dig som en Abu Garcia haspelrulle. Men annars tror jag att många blir väldigt nöjda med Penn Conflict II.

Kullager: 7 + 1
Broms: Frambroms
Utväxling: 5,6:1

Fördelar:

 1. Hög stabilitet och styrka
 2. Lätt att använda
 3. Rimligt pris
 4. Mångsidig, passar flera användningsområden

Nackdelar:

 1. Passar inte dig som gillar varken snabb eller långsam utväxling

Sammanfattning

Det finns många bra haspelrullar. Något som är viktigt att förstå är att din bästa haspelrulle kan vara en annans sämsta val. Det gäller att förstå hur haspelrullens egenskaper påverkar hur du kan fiska med den.

Var du fiskar och att du har rätt haspelrulle för ändamålet är viktigare än haspelrullens kvalitet i sig.

Viktigt att tänka på när du väljer haspelrulle:

 1. Form och material
 2. Snabbhet på utväxling
 3. Linkapacitet

För tyngre fiske är det viktigt att välja en haspelrulle som är utformad för en tjockare lina. Haspelrullen måste med andra ord ha hög linkapacitet. Dessutom är bromseffekten viktig. Starkare broms är ett måste för tyngre fiske.

Det är även viktigt att haspelrullen är rostfri. Kullager av rostfritt stål och metaller så som aluminium (som är rostfritt) är en investering. Bättre material innebär en bättre fungerande haspwelrulle under längre tid.

Även om kvalitetsmaterial lägger grunden för en bättre fiskeupplevelse kompenserar inte detta för dålig skötsel. Det är viktigt att ta hand om haspelrullen rätt, även om materialet är hållbart.

Var vill du fiska någonstans? Välj en haspelrulle som passar ändamålet.