Bästa fritidsbatteriet [Bäst i Test 2023]

Med ett fritidsbatteri kan du driva elektronisk utrustning på ställen där du inte har tillgång till el – till exempel i en husbil, husvagn, båt eller ett fritidshus. Fritidsbatteriets största funktion är att skapa bekvämlighet på platser utan elförsörjning. Fritidsbatterier kan med andra ord se till att vattenpumpar drivs som de ska, att maten håller sig kall i kylskåpet, att luft- och värmesystem fungerar samt att radio och tv går att använda.

Denna typ av batteri värderas i CCA/EN (startström) samt amperetimmar (Ah). Ett fritidsbatteri kan med andra ord oftast användas som både startbatteri och förbrukningsbatteri, vilket gör det till en form av hybridprodukt som är mycket flexibel. Innan du gör ditt val är det viktigt att fundera på vilket ändamål du har med batteriet – det behöver ha en kapacitet som matchar dina behov. Oavsett vilken typ av utflykt det rör sig om kan ett bra fritidsbatteri bidra till ett mer rofyllt och bekvämt resande.

Den här artikeln är baserad på grundlig efterforskning av användarrecensioner, vilket betyder att andra användare har testat och uttryckt sin åsikt kring alla fritidsbatterier i topp 5-listan som följer. Fritidsbatterierna har dock inte testats fysiskt inför just den här artikeln.

Bästa fritidsbatteriet

 1. Global Fritidsbatteri 95 Ah
 2. Euroglobe EGC 115 Ah
 3. Global Fritidsbatteri 110 Ah
 4. Global Fritidsbatteri 80 Ah
 5. Global Fritidsbatteri 70 Ah

1. Global Fritidsbatteri 95 Ah

Det bästa fritidsbatteriet 2023 är Globals fritidsbatteri på 95 Ah, eftersom det är hyfsat kompakt i storleken och levererar 95 användningstimmar innan det är dags för laddning. Det här är dessutom ett AGM-batteri, vilket betyder att det klarar av fler djupa urladdningar än bly/syra-varianter.

Global Fritidsbatteri 95Ah är perfekt för dig som söker ett bra batteri för exempelvis husbilen eller husvagnen. Måtten ligger på 353 x 175 x 190 millimeter vilket innebär att höjden och bredden är kompaktare än någon annan modell i artikeln. AGM står för Absorbent Glass Material vilket betyder att blyplattorna är omgivna med tunna lager av glasfiber som absorberar laddningen på ett idealiskt sätt. Det finns många fördelar med AGM-batterier, som till exempel att det klarar urladdningar bättre, har längre livstid och är tåliga mot både extrem värme och kyla. En negativ aspekt är att priset blir desto dyrare med denna typ av batteri.

Fördelar:

 • Underhållsfritt batteri
 • Kompakt storlek
 • Hyfsat många amperetimmar

Nackdelar

 • Näst dyrast i artikeln
 • Känsligare för överladdning
 • Kräver noggrann laddning

2. Euroglobe EGC 115 Ah

På plats nummer 2 hittar du ett fritidsbatteri på hela 115 Ah, du kan alltså använda det här batteriet 15 timmar längre än vinnaren i artikeln. Euroglobe EGC är precis som Globals fritidsbatteri på 95 Ah ett AGM-batteri, vilket innebär många fördelar som exempelvis att det är underhållsfritt, läckagefritt samt vibrations- och stöttåligt.

Euroglobe EGC 115 Ah passar med andra ord perfekt för dig som letar efter ett fritidsbatteri att använda på båten. Måttet är hyfsat kompakt på 330 x 173 x 212 millimeter men batteriet är däremot ganska tungt med sina 32 stadiga kilo. Euroglobe-batteriet är dessutom den allra dyraste modellen i artikeln – priset ligger över 4000 kronor vilket många kan tycka är ganska saftigt.

Fördelar:

 • AGM-batteri – många positiva egenskaper
 • 100 % underhållsfritt
 • 115 Ah – kan användas 115 timmar innan det är dags för laddning

Nackdelar:

 • Väldigt dyrt
 • Väger hela 32 kilo
 • Känsligare för överladdning – kräver noggrann laddning

3. Global Fritidsbatteri 110 Ah

Här hittar du ännu ett fritidsbatteri från Global, den här modellen levererar dock en desto högre kapacitet än vinnaren i artikeln. Den här modellen kan användas i 110 timmar innan det behöver laddas på nytt, och det erbjuder dessutom en stark startström på 760 CCA. Måtten ligger dock på 345 x 172 x 230 millimeter vilket gör 110 Ah-modellen betydligt större än Global-batteriet med 95 Ah.

Global Fritidsbatteri 110 Ah skiljer sig dock från både vinnaren i artikeln och Euroglobe-batteriet eftersom det är ett så kallat öppet syrabatteri. Det betyder att det inte är underhållsfritt – du behöver emellanåt fylla på med batterivatten för att hålla batteriet på topp. Om du inte har något emot detta får du dock ett starkt och bra fritidsbatteri som passar perfekt för båten.

Fördelar:

 • Hög kapacitet på 110 Ah
 • Stark startström på 760 CCA
 • Kalcium/kalciumbatteri – lång livslängd och garanterat felfria starter

Nackdelar:

 • Öppet syrabatteri som kräver underhållning
 • Väger mer än 24 kilo
 • Stort i storleken

4. Global Fritidsbatteri 80 Ah

Har du en stram budget och är på jakt efter ett prisvärt fritidsbatteri? Här finner du ännu en variant från Global som ger dig 80 amperetimmar och en startström på hela 520 EN, vilket duger väl för dig som letar efter ett fritidsbatteri för husvagnen, husbilen eller båten. Modellen har precis som Global-batteriet på 110 Ah en så kallad kalcium/kalcium-teknologi vilket innebär total underhållsfrihet samt lång livslängd.

Global Fritidsbatteri 80 Ah har även en specifik typ av ventilation som reducerar risken för läckage. Måttet ligger på 265 x 174 x 224 millimeter vilket å ena sidan är ganska stort jämfört med exempelvis Euroglobe- och Globalbatteriet på 95 Ah, men å andra sidan väger fritidsbatteriet endast 18 kilo.

Fördelar:

 • Kalcium/kalciumbatteri – längre livslängd jämfört med andra modeller
 • Ganska lättviktigt
 • Prisvärt – kostar runt 1600 kronor

Nackdelar:

 • Kan endast användas i 80 timmar innan batteriet behöver laddning
 • Ganska lång och bred form
 • Svagare startström än exempelvis 110 Ah-varianten

5. Global Fritidsbatteri 70 Ah

Här är ännu en prisvärd variant som lämpar sig bra för dig med stramare budget. Det här global-batteriet levererar 70 amperetimmar och en startström på 480 EN – modellen har alltså lägre kapacitet än många andra fritidsbatterier i artikeln, men för många behov kan det räcka gott och väl. Måtten ligger på 265 x 174 x 224 millimeter vilket är ganska stort, däremot kan du njuta av en lägre vikt på endast 16,9 kilo.

Global Fritidsbatteri 70 Ah har en kalcium/kalcium-teknologi vilket ger dig en helt underhållsfri användning och en generellt längre livslängd än med många andra batterityper. Batteriet har dessutom ett praktiskt bärhandtag som du enkelt fäller upp från ovansidan.

Fördelar:

 • Väger minst av alla fritidsbatterier i artikeln
 • Billigast av alla modeller i listan – kostar runt 1500 kronor
 • Kalcium/kalciumbatteri som bidrar med generellt längre livslängd

Nackdelar:

 • Endast 70 amperetimmar
 • Ganska stort i storleken trots sin låga vikt
 • Ganska låg startström på 480 EN

Förvaring av fritidsbatterier

Att förvara fritidsbatterier i batteriskåp är en viktig del av att säkerställa deras hållbarhet och säkerhet.

Här är några riktlinjer och tips för att effektivt förvara dina fritidsbatterier:

Genomsnittlig förvaringstemperatur: För att batterierna ska behålla sin maximala lagerhållningstid är det rekommenderat att hålla en genomsnittlig förvaringstemperatur på runt 15°C under ett år. Vid kortare förvaring bör temperaturen inte överskrida 25°C, eftersom högre temperaturer kan påverka batteriets livslängd.

Bortkoppling och placering: När du inte använder batteriet bör du koppla bort det från fordonet eller det elektriska systemet. Placera batteriet på ett svalt och torrt ställe för att undvika korrosion och andra skador.

Laddning: Innan du förvarar batteriet, se till att det är fulladdat. Under förvaringen är det en bra idé att ladda upp batteriet ungefär varannan månad för att behålla dess laddningsnivå.

Korrosionskontroll: Det är viktigt att ta bort eventuell korrosion från batteriets poler och kontakter innan förvaring. Använd en blandning av bakpulver (natriumbikarbonat) och vatten för att rengöra och borsta bort korrosionen. Applicera antioxideringsfett på polerna innan du återansluter batteriet.

Råd för vinterförvaring: Om du förvarar batteriet under vintermånaderna, särskilt i fritidsfordon som båtar och motorcyklar, finns det några extra råd att följa. Koppla bort batteriet från det elektriska systemet, håll det rent genom att torka av det med en trasa, och se till att det är fulladdat inför vinterförvaringen. Förvara batteriet svalt och torrt, undvik frost, och överväg att använda en lämplig batteriladdare för att underhållsladda det några gånger under förvaringstiden.

Att följa dessa riktlinjer och tips kommer att bidra till att förbättra hållbarheten och säkerheten för dina fritidsbatterier under förvaring.

Sammanfattning

När du ska välja ditt fritidsbatteri finns det en viktig fråga du behöver ha i åtanke: på vilket sätt ska du använda batteriet? Ett fritidsbatteri till sommarstugan eller husvagnen behöver i regel ha högre kapacitet än ett batteri till exempelvis båten. Fundera också på vilken summa du är villig att lägga.