Bästa ansiktsrengöringen [Bäst i Test 2023]

Oavsett om du har en torr, känslig, fet, oren eller mogen hud är ansiktsrengöringen en oerhört viktig del av din hudvårdsrutin. Ansiktsrengöringen är nämligen grundläggande för att dina andra produkter i hudvårdsrutinen ska kunna göra sitt jobb bra – om ansiktet fortfarande har smuts och orenheter kvar blir det svårt för till exempel ansiktskrämen, ansiktsvattnet eller serumet att göra skillnad på ett optimalt sätt.

Idag finns det många ansiktsrengöringar på marknaden som både rengör och återfuktar din hud på samma gång. Precis som med alla andra hudvårdsprodukter är det viktigt att du väljer en ansiktsrengöring som är anpassad för just din hudtyp. I den här artikeln finner du en tydlig topp 5-lista med 5 populära rengöringar på marknaden just nu, vilket ger dig ett gott underlag att utgå ifrån. Alla produkter på listan kommer från välkända och förstklassiga varumärken som Dermalogica, Bioline och Maria Åkerberg.

För- och nackdelarna om ansiktsrengöringarna på listan är baserade på tidigare användarrecensioner. Produkterna har däremot inte gått igenom några fysiska tester för just denna artikel.

Bästa ansiktsrengöringen

 1. Dermalogica Special Cleansing Gel
 2. Bioline Primaluce Cleansing Gel
 3. Dermalogica UltraCalming Cleanser
 4. Maria Åkerberg Foaming Wash Gentle
 5. Maria Åkerberg Olive Cleansing

1. Dermalogica Special Cleansing Gel

Den bästa ansiktsrengöringen 2023 är Dermalogica Special Cleansing Gel eftersom den till skillnad från de flesta andra varianter i artikeln passar för alla hudtyper. Rengöringen är dryg, härlig löddrande och lämnar din hud grundlig rengjord och fräsch.

Dermalogica Special Cleansing Gel är en av de dyrare ansiktsrengöringarna på listan, men många användare hävdar att produkten definitivt är värd det höga priset. Den stora förpackningen på 500 milliliter håller riktigt länge med tanke på hur dryg formulan är. Rengöringen kan användas både morgon och kväll, och den rengör på djupet utan att störa hudens fuktbalans. Produkten innehåller extrakt från citronmeliss som lugnar huden, samt Quillaja Saponaria som skapar den löddrande effekten. Andra stora fördelar med rengöringen är att den är cruelty-free och vegansk.

Fördelar:

 • Stor förpackning som räcker länge
 • Rengör på djupet utan att störa fuktbalansen
 • Lämpar sig för alla hudtyper

Nackdelar:

 • Ganska dyr – cirka 480 kronor
 • Innehåller en del syntetiska ämnen
 • Vissa användare hade förväntat sig mer för det höga priset

2. Bioline Primaluce Cleansing Gel

Nästa ansiktsrengöring kommer från varumärket Bioline, och passar precis som artikelns vinnare vegansk och passar de allra flesta hudtyper. Priset på Primaluce Cleansing Gel är dessutom på precis samma nivå som Special Cleansing Gel från Dermalogica. Det som skiljer varianterna från varandra är att Primaluce Cleansing Gel har en viss exfolierande effekt, och att förpackningen är ganska mycket mindre.

Bioline Primaluce Cleansing Gel innehåller AHA-syror från mjölksyra och glykolsyra som sägs stimulera hudens cellförnyelse och främja en mjuk och strålande hud. Ansiktsrengöringen tränger ner på djupet och rengör ordentligt, samtidigt som japansk ceder hjälper till att normalisera celldelningen i alla hudlager. Många användare vittnar om att Bioline Primaluce Cleansing Gel får huden att kännas strålande och full med lyster!

Fördelar:

 • Innehåller AHA-syror som stimulerar hudens cellförnyelse
 • Innehåller japansk ceder som normaliserar celldelningen i alla hudlager
 • Innehåller havre-extrakt som fungerar mjukgörande för huden

Nackdelar:

 • Har ett högre pris – kostar cirka 480 kronor
 • Innehåller endast 200 milliliter
 • Lämpar sig inte jättebra om du har extremt känslig hud

3. Dermalogica UltraCalming Cleanser

Den här ansiktsrengöringen skiljer sig ganska mycket från både Dermalogica Special Cleansing Gel och Bioline Primaluce Cleansing Gel. Detta är en ansiktsrengöring som är speciellt framtagen för känslig hud, vilket innebär att den inte passar för alla hudtyper likt föregående varianter.

Dermalogica UltraCalming Cleanser lugnar och svalkar känslig hud samtidigt som den bidrar med skyddande egenskaper. Eftersom ansiktsrengöringen är mild kan du också använda den över ögonen, och du kan ändå räkna med en noggrann rengöring som kommer åt på djupet. Det som vissa användare tycker mindre om är att konsistensen inte löddrar, men det är ju bara en smaksak. UltraCalming Cleanser innehåller bland annat extrakt från havre och hallon som dämpar rodnad, samt glycerin som återfuktar ordentligt.

Fördelar:

 • Stor förpackning på 500 milliliter
 • Mild rengöring som dämpar rodnad och irritation på känslig hud
 • Lämnar ingen hinna efter rengöring

Nackdelar:

 • Dyrast i artikeln med ett pris på cirka 500 kronor
 • Passar endast känslig hud
 • Vissa användare anser att formulan som inte löddrar gör att huden inte känns ordentligt rengjord

4. Maria Åkerberg Foaming Wash Gentle

Foaming Wash Gentle från det svenska varumärket Maria Åkerberg är precis som Dermalogica UltraCalming Cleanser anpassad för känslig hud. Det som skiljer den här varianten från föregående ansiktsrengöring är framförallt priset – Foaming Wash Gentle kostar endast cirka 300 kronor. Med det sagt är förpackningen också mindre med ett innehåll på 250 milliliter.

Maria Åkerberg Foaming Wash Gentle har en löddrande formula och är precis som alla Maria Åkerbergs produkter baserad på naturliga ingredienser. Rengöringen innehåller rengörande ingredienser som härstammar från kokos och majs, men också eteriska oljor som exempelvis lavendel och apelsin. Många användare hyllar produkten för att den är väldigt dryg, och att den effektivt avlägsnar smink utan att torka ut eller irritera den känsliga huden.

Fördelar:

 • Lågt pris – kostar bara ungefär 300 kronor
 • Ekologisk ansiktsrengöring med naturliga, skonsamma ingredienser
 • Avlägsnar smink och smuts utan att irritera en känslig hud

Nackdelar:

 • Mindre förpackning på 250 milliliter
 • Ett fåtal användare har upplevt en stramande känsla efter användning
 • En del användare hävdar att doften är stark

5. Maria Åkerberg Olive Cleansing

Även den sista ansiktsrengöringen på listan kommer från det svenska hudvårdsmärket Maria Åkerberg. Olive Cleansing är precis som Foaming Wash Gentle anpassad för känslig hud, men den kan också passa bra för dig med torr eller mogen hud. Rengöringen innehåller kallpressad olivolja som långsamt penetrerar huden och avlägsnar orenheter och smuts.

Maria Åkerberg Olive Cleansing har lägst pris av alla ansiktsrengöringar i artikeln. Prislappen ligger på cirka 230 kronor vilket gör den väldigt prisvärd. Olivoljan i rengöringen innehåller E-vitamin som enligt en studie från 2016 i Indian Dermatology Online Journal skyddar huden från yttre påfrestningar, samtidigt som det har anti aging-effekter på huden.

Fördelar:

 • Billigaste ansiktsrengöringen på listan
 • Anti aging-effekter och mjukgörande egenskaper
 • Går att köpa i mindre storlek också – bra om du vill testa först

Nackdelar:

 • Lämpar sig inte för fet eller aknebenägen hud
 • Vissa användare tyckte inte att rengöringen avlägsnade smink på ett optimalt sätt
 • En del användare har klagat på doften samt att formulan inte löddrar

Sammanfattning

Hur viktigt är det med ansiktsrengöring? Väldigt! Att rengöra ansiktet är A och O för en välmående och fin hud. Huden utsätts för mycket påfrestningar varje dag och med en bra ansiktsrengöring blir du av med smuts, smink och fett som du samlat på dig under dagen. Läs igenom topp 5-listan och hitta rätt för dig!

Är du även intresserad av att läsa mer om de bästa aknebehandlingarna? Läs om bästa aknebehandlingen här på Testapan, och se vilken som är bäst lämpad för din hudtyp.