Bästa ansiktspeelingen [Bäst i Test 2023]

Ansiktspeelingen är en mycket viktig del av din hudvårdsrutin, och du applicerar den efter ansiktsrengöringen och innan du använder en återfuktande kräm. Produkten används för att rengöra huden och porerna på djupet samt ta bort döda hudceller, samtidigt som ansiktstextur och ton jämnas ut. Detta bidrar till att huden får en helt annan lyster på sikt! Det finns olika slags peelingprodukter: mekanisk peeling, kemisk peeling med syror samt enzympeeling. Samtliga varianter har samma mål, men arbetar på olika sätt.

Till skillnad från ansiktsrengöring och återfuktande produkter bör du endast använda ansiktspeeling ett par gånger i veckan. Du bör testa dig fram själv för att hitta en bra rutin för dig och din hud – men ungefär 2–3 gånger i veckan är optimalt. Det är också viktigt att du inte överanvänder produkten eftersom huden också kan ta skada av överdriven exfoliering.

I den här artikeln listas både fördelar och nackdelar med 5 populära ansiktspeelingprodukter på marknaden just nu. Topp 5-listan är skapad utifrån tidigare omdömen och recensioner, vilket innebär att andra personer testat varje ansiktspeeling för att sedan ge sin ärliga åsikt. De olika ansiktspeelingprodukterna har däremot inte genomgått fysiska tester inför just den här artikeln.

Bästa ansiktspeelingen

 1. Medik8 Pore Refining Scrub
 2. Dermalogica Daily Microfoliant
 3. Maria Åkerberg Aha & Jojoba Peeling
 4. Maria Åkerberg Papaya Peeling
 5. Dermalogica Daily Superfoliant

1. Medik8 Pore Refining Scrub

Den bästa ansiktspeelingen 2023 är Medik8 Pore Refining Scrub eftersom den innehåller naturliga jojobakorn. Dessa ger dig en effektiv men ändå mild exfoliering utan att repa eller skada huden. De exfolierande kornen är dessutom hållbart producerade och biologiskt nedbrytbara.

Medik8 Pore Refining Scrub innehåller mandelsyra som är naturligt förekommande i mandel. Mandelsyran är såväl vatten- som fettlöslig och den bidrar till ett nedbrytande av bindningen mellan döda hudceller, vilket gör att hudcellerna enkelt kan exfolieras. På så vis öppnas dina porer upp och det översta hudlagret blir betydligt fräschare.

En annan ingrediens är salicylsyra som sägs kunna förebygga finnar genom att lösa upp det protein som brukar kunna täppa igen porerna. En studie från 2010 i Journal of Dermatological Treatment visade till exempel att salicylsyra minskade akneproblem hos testpersoner radikalt.

Fördelar:

 • Innehåller naturliga jojobakorn
 • Innehåller mandelsyra – effektiv exfoliering av huden
 • Innehåller salicylsyra som motverkar igentäppta porer

Nackdelar:

 • Ganska dyr – kostar över 400 kronor
 • Liten förpackning på 75 milliliter
 • Lämpar sig inte för känslig eller torr hy

2. Dermalogica Daily Microfoliant

Nästa ansiktspeeling på listan kommer från det förstklassiga hudvårdsvarumärket Dermalogica. Den är ansiktspeelingen är ganska dyr med ett pris på cirka 550 kronor, men den har fått många positiva omdömen. Den är dessutom vegansk, parabenfri samt fri från artificiella dofter och färger.

Dermalogica Daily Microfoliant är inte en så kallad mekanisk skrubb likt Medik8 Pore Refining Scrub. Med den här varianten får du istället en enzympeeling i pulverform som du masserar in i ett rengjort och fuktigt ansikte. Eftersom ansiktspeelingen är mild kan du faktiskt använda den varje dag! Daily Microfoliant innehåller precis som artikelns vinnare salicylsyra som motverkar tilltäppta porer. Den innehåller också Papain från papayaträdet som arbetar likadant.

Fördelar:

 • Helt vegansk och fri från konstgjorda ämnen
 • Många användare vittnar om att ansiktspeelingen hjälper radikalt vid oren hy
 • Passar för alla hudtyper

Nackdelar:

 • Dyrast på listan – kostar 550 kronor
 • Är i pulverform
 • Ett fåtal användare har klagat på att doften är otrevlig

3. Maria Åkerberg Aha & Jojoba Peeling

Den här ansiktspeelingen kan till skillnad från Medik8 Pore Refining Scrub användas på alla slags hudtyper. Den är också betydligt lägre i pris än både artikelns vinnare och Dermalogica Daily Microfoliant – här ligger priset på cirka 230 kronor.

Maria Åkerberg Aha & Jojoba Peeling innehåller AHA-syror och jojobaolja. Enligt en studie från 2013 i Italian Journal of Dermatology and Venereology har jojobaolja antiinflammatoriska egenskaper. Den kan alltså eventuellt hjälpa till för att behandla akneproblem. En annan studie 2018 i Current Trends in Biomedical Engineering & Biosciences förklarar att jojobaolja inte heller täpper till porerna. AHA är i sin tur naturlig mjölksyra som härstammar från sockerbetor, och dessa kan bleka mörka fläckar i huden. De små kornen i ansiktspeelingen är precis som i Medik8 Pore Refining Scrub utvunna från jojobaolja.

Fördelar:

 • Väldigt prisvärd!
 • Förebygger akne och motverkar pormaskar
 • Avlägsnar döda hudceller på ett skonsamt sätt

Nackdelar:

 • En del användare uppskattar inte mint-doften
 • Ett par enstaka användare har utvecklat eksem
 • Vissa användare uppskattar en mer “rivig” ansiktspeeling

4. Maria Åkerberg Papaya Peeling

Även denna ansiktspeeling från Maria Åkerberg kostar cirka 230 kronor. Det här är dock precis som Dermalogica Daily Microfoliant en så kallad enzympeeling. Papaya Peeling innehåller precis som Daily Microfoliant ämnet Papain – ett papaya-extrakt som löser upp dina döda hudceller och motverkar pormaskar.

Maria Åkerberg Papaya Peeling passar även för väldigt känslig hud, och produkten har fått många goda recensioner för sin fräscha doft av papaya och lenande effekt av huden. Den har också grova korn vilket många uppskattar. En nackdel som dock många användare har upplevt är att den är ganska rinnig, och att kornen inte håller sig kvar ända tills sista användningen. Det är också vanligt att känslan på huden är lite “oljig” efteråt, vilket gör att den kanske inte lämpar sig jättebra för fet hy.

Fördelar:

 • Mycket prisvärd!
 • Motverkar pormaskar och löser upp döda hudceller
 • Doftar gott av papaya

Nackdelar:

 • Kan upplevas som lite väl rinnig
 • Lämnar en lite “oljig” hinna efter sig
 • Vissa användare upplever att kornen tar slut för fort

5. Dermalogica Daily Superfoliant

Här finner du en till Dermalogica-ansiktspeeling som kostar mer än Dermalogica Daily Microfoliant. Priset ligger på cirka 600 kronor vilket många användare upplever som för dyrt, men om du är beredd att lägga de pengarna finns det stor chans att du får goda resultat.

Dermalogica Daily Superfoliant innehåller AHA-syror precis som Maria Åkerberg Aha & Jojoba Peeling. Den innehåller aktivt kol som hjälper dig att dagligen exfoliera bort föroreningspartiklar för huden, vilket gör att den lämpar sig väl för dig som vistas i stadsmiljö. Ansiktspeelingen är dessutom vegansk, cruelty-free, parabenfri samt fri från konstgjorda färgämnen och dofter. Daily Superfoliant är precis som föregående modell från samma märke i pulverform, vilket innebär att du applicerar den på ett rengjort och fuktat ansikte för att arbeta upp ett lödder.

Fördelar:

 • Bra för dig som bor i stadsmiljö och utsätts för luftföroreningar
 • Vegansk och cruelty-free
 • Fri från konstgjorda färgämnen och dofter

Nackdelar:

 • Kostar ungefär 600 kronor
 • Vissa användare tycker att pulvret är krångligt att använda
 • Lämpar sig inte för väldigt känslig hy

Sammanfattning

Vilken ansiktspeeling passar dig bäst? Det beror helt på vilken hudtyp du har. Ta en närmare titt på de listade för- och nackdelarna om de olika ansiktspeelingprodukterna och hitta rätt modell för just dina behov. Topp 5-listan innehåller produkter i varierande prisklasser för att du garanterat ska kunna hitta en variant som även passar din budget.