Bästa ansiktsmasken [Bäst i Test 2023]

Ansiktsmasken är en effektiv hudvårdsprodukt som du använder när du känner att huden behöver en extra boost. Det kan handla om att du känner dig extra torr eller att huden är oren eller finnig. Tack vare de höga koncentrationerna av aktiva ingredienser ger ansiktsmasken ett snabbt och effektivt resultat. Du applicerar ansiktmask på ett rengjort och gärna exfolierat ansikte, och de flesta ansiktsmasker har en verkningstid på cirka 10–20 minuter.

Nyckeln till framgång när det gäller ansiktsmasker är att välja en variant som passar din specifika hudtyp. Det finns en del ansiktsmasker som passar för alla hudtyper, men det finns också produkter som är avsedda för särskilda hudproblem som vissa hudtyper drabbas av. I den här artikeln får du 5 tips på ansiktsmasker från högkvalitativa varumärken, och genom att läsa igenom de listade fördelarna och nackdelarna får du ett grundligt underlag att utgå från inför ditt köp.

Ansiktsmaskerna på topp 5-listan är valda utifrån tidigare omdömen och recensioner, vilket innebär att andra personer har testat varje ansiktsmask för att sedan ge sin ärliga åsikt. Ansiktsmaskerna har dock inte genomgått något fysiskt test för att platsa på listan.

Bästa ansiktsmasken

 1. Dermalogica Skin Hydrating Masque
 2. Comfort Zone Hydramemory Mask
 3. Peter Thomas Roth Irish Moor Mud Mask
 4. Dermalogica Sebum Clearing Masque
 5. Clearins SOS Comfort

1. Dermalogica Skin Hydrating Masque

Den bästa ansiktsmasken 2023 är Dermalogica Skin Hydrating Masque eftersom den passar för alla hudtyper! Ansiktsmasken är oljefri och ger en rejäl fuktboost åt huden när den som mest behöver det. Du kan med fördel ha på dig ansiktsmasken över natten för att intensifiera behandlingen.

Dermalogica Skin Hydrating Masque innehåller humle, fräken och pomerans som tillsammans med bidrar med en lugnande och återfuktande effekt. Masken innehåller även hyaluronsyra, och enligt en studie från 2010 i Dermato Endocrinology är detta i princip som en vattenbomb för din hud. En annan ingrediens är kodium, ett grönalgsextrakt, som återfuktar överhuden på djupet. Många användare vittnar om att Skin Hydrating Masque gör underverk för trött, torr och glåmig vinterhud!

Fördelar:

 • Innehåller hyaluronsyra som har många goda effekter på huden
 • Innehåller antioxidanter – reparerar skador som orsakats av fria radikaler
 • Kan användas över natten

Nackdelar:

 • Ganska dyr i förhållande till storleken – innehåller endast 75 milliliter
 • Vissa användare upplevde att masken var svår att skölja bort
 • Ett fåtal användare upplevde ingen märkbar skillnad

2. Comfort Zone Hydramemory Mask

Nästa ansiktsmask på listan är ännu dyrare än Dermalogica Skin Hydrating Masque, och förpackningen innehåller dessutom bara 60 milliliter. Med det sagt har Comfort Zone Hydramemory Mask fått enorma hyllningar från användare – en del hävdar till och med att det är den bästa ansiktsmask de någonsin testat.

Comfort Zone Hydramemory Mask innehåller precis som artikelns vinnare hyaluronsyra som omedelbart genomfuktar, fyller ut och revitaliserar din hud. En annan ingrediens är moringaolja, som enligt en studie från 2020 i Dermatology Research and Practice kan reducera rynkor och fina linjer samt förbättra akneproblem. Masken kan med fördel användas över natten för extra bra effekt, men eftersom den också har express-effekt vad gäller återfuktning så kan du räkna med ett bra resultat även med korta behandlingar.

Fördelar:

 • Behöver inte sköljas av från ansiktet
 • Innehåller hyaluronsyra som återfuktar och revitaliserar huden
 • Lämpar sig för alla hudtyper

Nackdelar:

 • Ganska dyr ansiktsmask – kostar cirka 450 kronor
 • Innehåller endast 60 milliliter
 • Användare med riktigt torr hy kände att masken inte gav önskad effekt

3. Peter Thomas Roth Irish Moor Mud Mask

Ansiktsmasken som får listans tredjeplats är å ena sidan dyrast av alla, men den innehåller å andra också störst mängd produkt. Irish Moor Mud Mask kommer i en burk på 150 milliliter och priset ligger på närmare 700 kronor. Masken sägs kunna användas på alla hudtyper, men enligt de flesta omdömen passar den bäst på aknebenägen, oljig eller oren hud.

Peter Thomas Roth Irish Moor Mud Mask fungerar både djuprengörande, skyddande och fuktgivande. Masken innehåller bland annat irländsk hedlera, vulkanisk aska och sjögräs som bidrar med stora mängder fukt, aminosyror, fettsyror, vitaminer och biomineraler som huden uppskattar. Maskens aktiva kol drar i sin tur till sig orenheter samtidigt som porerna minimeras.

Fördelar:

 • Har gett goda resultat hos flera användare med oljig, oren eller aknebenägen hud
 • Stor förpackning på 150 milliliter
 • Förminskar porerna och rengör huden på djupet

Nackdelar:

 • Dyrast av alla ansiktsmasker på listan
 • Är lite av en “älska eller hata”-produkt enligt recensioner
 • Flera användare ogillar konsistensen på masken

4. Dermalogica Sebum Clearing Masque

Den här ansiktsmasken kommer precis som vinnaren i artikeln från varumärket Dermalogica, men det som skiljer maskerna åt är de lämpar sig för olika hudtyper. Den här varianten är främst till för att lugna aknerelaterade inflammationer – precis som masken från Peter Thomas Roth. Om du har känslig eller torr hud bör du med andra ord istället välja Skin Hydrating Masque istället för någon av dessa.

Dermalogica Sebum Clearing Masque är en lermask som fått många goda recensioner av användare med aknebenägen hud. Masken innehåller bland annat salicylsyra, och en studie från 1990 i Seminars In Dermatology förklarar att salicylsyra fungerar antiinflammatoriskt och antibakteriellt vilket lämpar sig väl vid akneproblem. Andra ingredienser är lakritsrot, havre och bisabolol som lugnar huden. Du kan antingen välja att applicera masken över hela ansiktet eller punktmarkera specifika problemområden.

Fördelar:

 • Många användare vittnar om stora förbättringar vid akneproblem
 • Salicylsyra – antiinflammatoriskt och antibakteriellt
 • Har en god doft

Nackdelar:

 • Liten förpackning
 • Dyr – cirka 460 kronor
 • Vissa användare har upplevt den som för stark

5. Clarins SOS Comfort

Den sista ansiktsmasken kommer från det välkända hudvårdsmärket Clearins. SOS Comfort är mest prisvärd av alla ansiktsmasker i artikeln med sitt låga pris på cirka 390 kronor, och den lämpar sig väl för dig med torr eller väldigt känslig hud.

Clearins SOS Comfort bidrar med intensiv näring som resulterar i en smidig, mjuk och behaglig hud i ansiktet. Masken innehåller bland annat smör från vildmango som spelar en stor roll när det gäller den närande och mjukgörande effekten, men också mangoolja. En studie från 2016 i Journal of Food Science and Technology förklarar att mangoolja kan ha goda effekter när det gäller till exempel torrhet, irritation, klåda och utslag. Det beror på oljans höga koncentration av fetter, mineraler och antioxidanter.

Fördelar:

 • Innehåller mangoolja som har många främjande egenskaper för huden
 • Lugnar huden på bara 10 minuter
 • Skyddar huden mot uttorkning

Nackdelar:

 • Liten förpackning på 75 milliliter
 • Lämpar sig endast för torr, känslig eller mogen hud
 • Vissa användare tycker att formulan är för oljig och svår att tvätta bort

Sammanfattning

Har du oljig, torr, kombinerad eller mogen hud? Har du akneproblem eller förstorade porer? Oavsett vilka behov du har av en ansiktsmask finns det lovande alternativ för dig på ovanstående topp 5-lista. Gör det till en vana att ge ansiktet en mask 1–3 gånger i veckan – du lär märka stor skillnad!