Är du en hemmafixare som ofta nyttjar skruvar och muttrar för reparationer eller underhåll? Då kan du få stor nytta av en topp 5-lista med kvalitativa spärrskaft på marknaden just nu. Med hjälp av ett spärrskaft kan du snabbt och smidigt hantera skruvar och muttrar. Verktyget är lättanvänt och det krävs ingen större erfarenhet eller kunnighet för att kunna hantera det.
Det finns en mängd olika spärrskaft att välja mellan, så när du ska bestämma dig för en viss modell finns det några aspekter du bör ha i åtanke. Spärrskaft går att hitta i olika prisklasser, men också i varierande storlekar. Du behöver också fundera på om du önskar en manuell, batteridriven eller kanske tryckluftsdriven modell.
Med hjälp av följande topp 5-lista får du möjlighet att ta ett välgrundat beslut. Här listas både negativa och positiva egenskaper med 5 olika spärrskaft vars priser, storlekar och egenskaper skiljer sig åt. Listan har sammanställts med hjälp av tidigare användaromdömen – du kan alltså känna dig helt trygg i vetskapen att andra köpare har köpt och delat med sig av sin åsikt kring varje spärrskaft som nämns. Spärrskaften har däremot inte fysiskt provats inför denna artikel.
Bästa spärrskaftet
- Ingersoll Rand 1770
- Stanley STMT82670-0
- Milwaukee M12 FIR38-201B
- Wera Zyklop Metal 004064
- Milwaukee M12 FIR12-0
1. Ingersoll Rand 1770
Det bästa spärrskaftet 2023 är Ingersoll Rand 1770 eftersom den bidrar med ett varvtal som ligger på ungefär 160 per minut – spärrskaftet drivs nämligen av tryckluft med ett vridmoment på 81Nm. Verktyget är utrustad med ett extra kompakt huvud vilket underlättar arbete i trånga utrymmen. Spärrskaftet har ett hylsfäste på 1/2 tum.
Ingersoll Rand 1770 har fått flera positiva omdömen tack vare sin hyfsat tystgående drift, höga prestanda och kompakta storleken. Längden ligger på ungefär 26 centimeter – alltså kortare än de flesta andra spärrskaft på listan – vilket många användare ser som en fördel. Priset är dessutom förvånansvärt lågt med tanke på hur hög prestanda och smidighet du får med verktyget.
Fördelar:
- Lågt pris tros ett högt varvtal på 160 per minut – cirka 1500 kronor
- Kompakt storlek och utformning – optimal för trånga utrymmen
- Många tidigare köpare hyllar den robusta kvaliteten och långa hållbarheten
Nackdelar:
- Kostar ganska mycket mer än manuella spärrskaft
- Går inte att anpassa hastigheten
- Vissa användare klagar på verktygets styrka
2. Stanley STMT82670-0
Listans andraplats går till Stanley STMT82670-0 som bidrar med ganska stor flexibilitet jämfört med artikelns vinnare. Förutom själva spärrskaftet får du nämligen också en hylssats i elva delar som består av polerade 12-kantshylsor med storlekar mellan 8 och 17 millimeter. Det innebär en stor variation och goda möjligheter för att arbeta med varierande uppgifter.
Stanley STMT82670-0 drivs inte av tryckluft likt Ingersoll Rand 1770 utan är helt manuell. Vad är egentligen bäst? Det är faktiskt en smaksak, men om du föredrar manuella verktyg kan Stanley STMT82670-0 vara rätt val. Verktyget har en storlek på 3/8 tum och är utrustad med en praktisk spärrmekanism och en omtagsvinkel på 5 grader som ger dig bättre åtkomst.
Fördelar:
- Lägre pris än andra spärrskaft i artikeln – cirka 300 kronor
- Levereras med elva stycken 12-kantshylsor
- Användare vittnar om att spärrskaftet har lång hållbarhet
Nackdelar:
- Användare har klagat på kvaliteten på den medföljande förvaringsväskan
- 32 centimeter lång – inte lika kompakt som Ingersoll Rand 1770
- Manuellt verktyg – inte lika effektivt som batteri- eller tryckluftsdrivna
3. Milwaukee M12 FIR38-201B
Artikelns tredjeplats går till ett spärrskaft på 3/8 tum från varumärket Milwaukee. Det drivs inte på tryckluft som Ingersoll Rand 1770 och är inte heller manuellt likt Stanley STMT82670-0 – det här spärrskaftet har istället en högkvalitativ batteridrift. Prislappen är betydligt högre än alla andra spärrskaft på listan men du får å andra sidan också mycket för pengarna.
Milwaukee M12 FIR38-201B levereras med både batteri, laddare, adapter och en praktisk förvaringsväska. Milwaukee-spärrskaftet har ett lite högre varvtal per minut (200 varv) jämfört med vinnaren i artikeln, men däremot ett lägre vridmoment på 75 Nm. Verktyget har ett digitalt överbelastningsskydd, batteriindikator och bidrar med god åtkomst i trånga utrymmen.
Fördelar:
- 200 varvtal per minut
- Drivs på batteri vilket bidrar till god effektivitet och tyst gång
- Bekvämt handtag med gummi som dessutom tål frätande material
Nackdelar:
- Dyraste spärrskaftet på listan – kostnaden ligger på ungefär 2700 kronor
- Tung och lång modell – kan upplevas som lite otymplig
- Lämpar sig främst för motor- och bilindustrin
4. Wera Zyklop Metal 004064
Här finner du ytterligare ett spärrskaft i manuell modell. Det här spärrskaftet kostar mer än Stanley STMT82670-0 trots att du inte får flera stycken hylsor, men användare har trots det gett många goda omdömen för spärrskaftets fenomenala kvalitet och smarta design.
Wera Zyklop Metal 004064 har en storlek på 1/2 tum och en längd på cirka 28 centimeter. Spärrskaftet är smitt av helmetall med detaljer av molybden och krom, och den slimmade designen lämpar sig utmärkt för arbeten i trånga utrymmen. Verktyget har en omkopplingsspak som bidrar med ett bekvämt riktningsbyte, samt en säker hylslåsningsfunktion.
Fördelar:
- Ger god åtkomlighet vid arbete i trånga utrymmen
- Bekväm design som är enkel att använda
- Robust konstruktion av högkvalitativt stål
Nackdelar:
- Kostar mer än Stanley STMT82670-0 – cirka 600 kronor
- Några få köpare vittnar om att verktyget gått sönder vid fall i marken
- Materialet repas snabbt och tappar sin forna glans
5. Milwaukee M12 FIR12-0
Artikelns femteplats går till ytterligare ett spärrskaft från varumärket Milwaukee. Precis som Milwaukee M12 FIR38-201B drivs även denna modell på batteri och lämpar sig bäst för reparationer och underhållsarbete inom motor- och bilindustrin. Det här spärrskaftet har däremot en storlek på 1/2 tum till skillnad från föregående Milwaukee-spärrskaft som låg på 3/8 tum.
Milwaukee M12 FIR12-0 bidrar med ett vridmoment på max 81 Nm samt ett varvtal på 175 per minut vilket räcker gott och väl om du inte har väldigt stora behov och krav. Spärrskaftet kostar mer än flera andra modeller på listan men är fortfarande ungefär 1000 kronor billigare än föregående modell från varumärket. Förutom varvtalet och vridmomentet är egenskaperna väldigt snarlika, förutom att Milwaukee M12 FIR12-0 levereras utan batteri och laddare.
Fördelar:
- Lämpar sig perfekt för dig som arbetar med bilar och motorer
- Tyst och smidig gång tack vare batteridriften
- Utrustat med digitalt överbelastningsskydd
Nackdelar:
- Näst högst pris av alla spärrskaft i artikeln
- Levereras utan batteri och laddare
- Lägre varvtal än Milwaukee M12 FIR38-201B
Sammanfattning
Manuellt, batteridrivet eller tryckluftsdrivet spärrskaft? I denna artikel kan du läsa på om såväl negativa som positiva egenskaper med spärrskaft av olika modeller och prisklasser på marknaden just nu. Fundera på vad du föredrar och vilka behov du har och klicka sedan hem en modell som passar dig – med listan i åtanke!