En kylbox är ett måste för hushållet som uppskattar utflykter av alla dess slag. Med en kylbox håller sig den medhavda maten kall eller till och med frusen under längre tid, vilket höjer trevnadsfaktorn av naturliga skäl. Det går dessutom att hitta boxar som erbjuder värmefunktion! I dagens läge kan du med andra ord hitta kylboxar i ett flertal versioner som lämpar sig för olika ändamål och behov. Är du på jakt efter en ny kylbox? Förhoppningsvis kan du få stor nytta av följande topp 5-lista med för- och nackdelar kring populära varianter på marknaden just nu.
Alla är ute efter olika egenskaper när det gäller kylboxar – en viss modell kan vara perfekt för den ena personen medan nästa person föredrar en annan variant. Fundera på vad du främst ska använda din kylbox till och vilken typ av egenskaper du behöver. Den här artikeln är baserad på gedigen efterforskning av tidigare användarrecensioner, vilket innebär att andra kylbox-användare har testat och gett sin ärliga åsikt om de olika modellerna i listan. Det är dock viktigt att komma ihåg att kylboxarna inte har testats fysiskt inför just den här artikeln.
Bästa kyloxen
1. Coleman 28QT Extreme Blue
Den bästa kylboxen 2023 är Coleman 28QT Extreme Blue eftersom den kombinerar prisvärdhet med förstklassig kyleffekt och ett komfortabelt handtag. Om du söker en kylbox som inte är elektronisk är det här perfekta valet för dig – resten av kylboxarna i artikeln är dock eldrivna.
Coleman 28QT Extreme Blue lyckas bibehålla en jämn, kall temperatur upp till tre dagar trots att modellen inte drivs på el. Kylboxen är med andra ord också väldigt prisvärd – den låga prislappen på 700 kronor innebär att du får mycket valuta för pengarna. Coleman 28QT Extreme Blue har en lätt vikt på 2,2 kilo samt ett mått på 46 x 32 x 40 centimeter, vilket gör kylboxen perfekt för exempelvis campingutflykten, den långa bilresan eller sportevenemanget.
Fördelar:
- Lagom stor storlek som rymmer större läskflaskor och mycket annat
- Praktiska, integrerade mugghållare i locket
- Håller kyla i flera dagar
Nackdelar:
- Har ingen värmefunktion
- Enligt användarrecensioner är handtaget inte det mest hållbara
- Många användare vittnar om att locket är struligt – måste hållas uppe manuellt
2. Schou Max Ranger 40 L
Kylbox nummer 2 på listan är till skillnad från vinnaren i artikeln eldriven. Förutom en kyleffekt i toppklass även får du även möjlighet att använda den här kylboxen med värmefunktion. Du kan med andra ord packa ner matvaror som behöver kylas, eller sätta igång värmefunktionen och ta med dig en varm måltid ut på utflykten.
Schou Max Ranger kyler upp till 18 grader under omgivningstemperaturen, och har en värmefunktion upp till 60 grader. Modellen har även en volym på 40 liter vilket är betydligt större än Coleman 28QT Extreme Blue. Kompressorstyrkan ligger på 230 V och den har även termoelektrisk styrka på 12 V för drift under bilfärden.
Fördelar:
- Går att använda med både kyl- och värmeeffekt
- Mycket utrymme – storleken ligger på hela 40 liter
- Väldigt lättviktig trots sin stora volym
Nackdelar:
- Inga handtag förutom på sidorna
- Betydligt dyrare än Coleman 28QT Extreme Blue
- Stor i storleken vilket gör den svår att bära med sig längre sträckor
3. Dometic TCX 21
Precis som Schou Max Ranger-kylboxen erbjuder även denna variant både kyl- och värmefunktion. Dometic TCX 21 har dock massor av högteknologiska egenskaper som exempelvis inställbar temperatur och större vidd när det gäller temperaturerna. Den här modellen har en kyleffekt upp till 27 grader under omgivningstemperaturen samt en värmefunktion upp till 65 grader.
Dometic TCX 21 har till råga på allt en softtouch-kontrollpanel som låter dig kontrollera temperaturen precis som du önskar. Likt Schou Max Ranger får du även med Dometic TCX 21 möjlighet att använda en intelligent strömsparfunktion, den här modellen har dock även en slitstark fläkt som bidrar med dynamisk interiörventilation. Förutom det får du även ett säkert skydd mot stora urladdningar när boxen är ansluten till batteri.
Fördelar:
- Tål lutningar i såväl fordon som båtar
- Softtouch-kontrollpanel som underlättar användningen
- Erbjuder såväl kylfunktion som värmefunktion
Nackdelar:
- Ganska liten volym på endast 21 liter
- Har inget handtag
- Dyrare än både Schou- och Coleman-kylboxen
4. Mobicool MB40 Hybrid
Här hittar du ännu en hybridmodell – vilket betyder att den erbjuder 12 V termoelektrisk ström under bilfärd men också en kompressor på 230 V för när du väl anländer till destinationen. Likt Schou Max Ranger har även Mobicool MB40 Hybrid en volym på 40 liter vilket innebär att du kan packa ner 12 stycken 1,5 liters flaskor eller 65 stycken burkar.
Mobicool MB40 Hybrid passar utmärkt för dig som är på jakt efter en kylbox med endast kylfunktion. Kylningen har ett spann mellan +10 och -15 grader, men till skillnad från exempelvis Dometic TCX 21 och Schou Max Ranger erbjuds ingen värmefunktion. Vikten ligger på 21 kilo och måttet på 450 x 550 x 450 millimeter – om du söker efter en mindre och lättare modell bör du alltså istället satsa på Coleman 28QT Extreme Blue.
Fördelar:
- Stor volym som rymmer mycket
- Effektiv nedkylningseffekt
- Smidig justering av temperaturen
Nackdelar:
- Näst dyrast i artikeln
- Väldigt stor och tung
- Erbjuder ingen värmefunktion trots det dyra priset
5. Kylbox Sunwind 35 L
Den sista kylboxen i listan sticker ut från övriga modeller eftersom den även kan drivas på gasol. Kylboxen från Sunwind har en stor volym på 35 liter och erbjuder en effektiv nedkylning med ett spann mellan 2 och 10 plusgrader. Den här modellen går alltså inte ner till minusgrader som Mobicool MB40 Hybrid, men om du inte söker den egenskapen kan Sunwind vara helt rätt val för dig.
Kylbox Sunwind har likt de flesta andra modeller i artikeln en styrka på 12 respektive 230 V. Kylboxen har en ganska lätt vikt på 16,6 kilo vilket gör den enkel att transportera mellan till exempel hemmet och sommarstugan. Eftersom kylboxen kan drivas på både el eller gasol blir den också mer flexibel.
Fördelar:
- Stor volym på 35 liter
- Kompakt trots sin stora volym
- Kan även drivas på gasol
Nackdelar:
- Dyrast i listan – kostar över 4000 kronor
- Ingen värmefunktion
- Går inte att kyla ner under 2 plusgrader
Sammanfattning
När det gäller kylboxar är det viktigt att utgå från dina egna behov – önskar du endast värmefunktion, kylfunktion, frysfunktion eller hela paketet? Ha också de olika storlekarna och vikterna i åtanke innan du gör ditt val. Förhoppningsvis blir ditt val av kylbox lättare efter du läst igenom den här artikeln!