Vill du kunna njuta av en varm bil på tidiga, kalla mornar – men saknar motorvärmare? Då är det en kupévärmare du behöver! Kupévärmare ger både värme och frostar av bilrutorna vilket är guld värt för dig som pendlar till jobbet året runt.
En kupévärmare är ett slags element som värmer upp luften med hjälp av en motoriserad, intern fläkt. Det som skiljer kupévärmare från vanliga fläktar eller element för inomhusbruk är att de är anpassade för mängden fukt som finns utomhus. En kupévärmares effekt mäts i watt, vilket innebär att effekten är större ju högre wattantal kupévärmaren har. Hur hög effekt du ska leta efter beror dels på hur stor bil du har, men också på hur varmt du föredrar att ha det i bilen.
Här får du möjlighet att läsa på om populära kupévärmare på marknaden just nu. Genom att jämföra för- och nackdelar med olika modeller kan det bli enklare att göra ditt val. Artikeln är baserad på gedigen efterforskning av användarrecensioner, kupévärmarna har dock inte testats fysiskt inför just den här artikeln.
Bästa kupévärmaren
- Modernum MK Mini 900 W
- Kalor Kupévärmare 160 W
- Calix WaveLine 1700 W
- Calix WaveLine 1200 W
- AutoStyle 200 W
1. Modernum MK Mini 900 W
Den bästa kupévärmaren 2023 är Modernum MK Mini 900 W eftersom den är såväl kompakt som prisvärd. Modellen är dessutom lättmonterad och effektiv tack vare dess höga luftgenomströmning. Kupévärmaren lämpar sig för mindre personbilar och är utrustad med PCT-element som fungerar självreglerande.
Modernum MK Mini 900 W har en effekt på cirka 900 W när omgivningstemperaturen är runt -25°C. Effekten på elementet regleras beroende på omgivningstemperaturen vilket gör att kupévärmaren inte drar mer ström än vad som behövs. När temperaturen stiger så sjunker alltså även värmarens effekt, men det finns också en temperatursäkring som extra säkerhet. Modernum MK Mini 900 W har ett relativt lågt watt-antal jämfört med båda Calix-modellerna, men för en mindre personbil räcker det gott och väl.
Fördelar:
- Prisvärd – kostar runt 400 kronor
- Kompakt, smidig och lättanvänd
- Reglerar styrkan beroende på omgivningstemperatur
Nackdelar:
- Passar endast för mindre personbilar
- Erbjuder endast ett effektläge
- Saknar timer
2. Kalor Kupévärmare 160 W
På plats nummer 2 hittar du den mest prisvärda kupévärmaren i artikeln. Den här modellen kommer från ett italienskt varumärke och kostar endast runt 280 kronor. Till skillnad från vinnaren i artikeln kan den här kupévärmaren dock inte anpassa watt-antalet efter omgivningstemperaturen.
Kalor Kupévärmare 160 W har en betydligt lägre styrka än alla andra modeller i artikeln, men om du inte har så stora krav kan detta vara ett vettigt och prisvärt alternativ. Kupévärmaren kopplas enkelt in i cigarettuttaget och kan placeras på olika ställen i bilen tack vare den självhäftande basplattan och sladden på 180 centimeter. Varumärket hävdar att kupévärmaren kan nyttjas i de flesta fordon – så som personbilar, lastbilar, jordbruksfordon och husbilar.
Fördelar:
- Mycket prisvärd – kostar under 300 kronor!
- Har säkerhetstermostat – skydd mot överhettning
- Kompakt och smidig
Nackdelar:
- Väldigt lågt watt-antal jämfört med andra modeller
- Saknar timer
- Justerar inte strömförbrukningen efter omgivningstemperaturen
3. Calix WaveLine 1700 W
Calix är ett svenskt varumärke med gedigen erfarenhet och bred kunskap när det gäller batteriladdning och biluppvärmning. Den nya serien av WaveLine innehåller kraftfulla kupévärmare som är mycket tystgående, estetiskt tilltalande och effektiva. Den här modellen har två olika effektlägen på 1100 respektive 1700 watt när omgivningstemperaturen är runt -25°C.
Calix WaveLine 1700 W kostar mest av alla kupévärmare artikeln, men den är också oerhört högkvalitativ. Om du är på jakt efter en pålitlig och smidig kupévärmare kan Calix WaveLine 1700 W alltså vara helt rätt väl. Designen är dessutom ganska snygg med en svart och röd kulör, och precis som med Modernum-modellen kan du räkna med en självreglerande effekt som sparar ström. Du kan även justera luftflödet 360 grader med hjälp av det vinklingsbara fästet.
Fördelar:
- S-märkt – uppfyller alla lagkrav gällande elsäkerhet
- Självreglerande värme beroende på omgivningstemperatur
- Fungerar för både små och större bilar
Nackdelar:
- Ganska dyr – kostar runt 1000 kronor
- Större mått än Modernum-modellen
- Väger nästan 1 kilo
4. Calix WaveLine 1200 W
Här hittar du ännu en kupévärmare från svenska varumärket Calix – men denna har ett lägre watt-antal på 1200 W. Om du har en bil av liten eller mellanstor storlek kan du alltså spara lite pengar och köpa den här modellen istället för Calix WaveLine 1700 W. Den här kupévärmaren kostar runt 900 kronor och har i princip samma egenskaper som föregående modell i listan.
Calix WaveLine 1200 W har låg ljudnivå och strömsparande, självreglerande effekt. Den uppfyller dessutom alla sorters krav när det gäller elsäkerhet. Det som skiljer modellen från Calix WaveLine 1700 W är att den är utrustad med vanlig 230 V-stickkontakt, och att den endast har ett effektläge och inte två. Vikten ligger dock endast på 700 gram vilket gör kupévärmaren mycket kompakt och lättanvänd.
Fördelar:
- Smidig och kompakt
- Reglerar watt-antalet efter omgivningstemperaturen
- Kan monteras med quick clip, trådbygel eller monteringsfäste
Nackdelar:
- Dyrare än de flesta andra modeller i artikeln
- Har endast ett effektläge
- Utrustad med vanlig stickkontakt vilket vissa kan tycka blir krångligt
5. AutoStyle 200 W
Den sista kupévärmaren i artikeln har en egenskap som alla andra nämnda modeller saknar – nämligen en timer. Den här kupévärmaren kopplar du in via cigarettuttaget och ställa in på den tid du önskar att den ska starta. Du kan ställa in timern upp till 3 timmar i förväg vilket kan underlätta radikalt av naturliga skäl.
AutoStyle 200 W har en styrka på 200 W vilket är betydligt lägre än de flesta andra varianter i listan. Om du dock har en liten bil och inte jättestora krav finns det stor chans att AutoStyle-kupévärmaren gör dig nöjd. Modellen är dessutom kompakt och smidig med ett mått på 12,5 x 10,5 x 9 centimeter, och tack vare den kompakta storleken kan du rikta värmeutblåset mycket lättare.
Fördelar:
- Hyfsat prisvärd – kostar runt 400 kronor
- Utrustad med timer som går att ställa in upp till 3 timmar i förväg
- Kompakt storlek
Nackdelar:
- Vissa användare vittnar om att den är lite bullrig
- Lämpar sig endast för mindre fordon
- Styrka på endast 200 W
Sammanfattning
Är du sugen på att införskaffa en kupévärmare? Likt mycket annat behöver du utgå från dina egna behov – är det okej om kupévärmaren låter? Är det viktigt att bilen blir riktigt varm eller vill du bara slippa frysa? Se också till att uttaget i bilen har ett ampereantal som faktiskt klarar av värmaren!