De som bara campat ett fåtal gånger i sitt liv (och då oftast som barn) vet förmodligen inte vad en campingdusch är. Om du hittat till den här artikeln kan vi dock gissa att du är en mer inbiten campare som har sovit både på fjället, i skogen och lite varstans. En bra campingdusch är helt ovärderlig för dig som är äventyrlig men som ändå gärna vill hålla dig fräsch.
Campingduschar används för – precis som namnet antyder – att duscha när du är ute och campar. De funkar dock lika bra att diska med eller rengöra allt från cyklar till husdjur. Campingduschar funkar med andra ord bra för dig som campar med husvagn och söker en smidig utomhusdusch, men också för dig som brukar campa i tält eller vindskydd. Många campingduschar kräver endast tillgång till vatten, men det finns även varianter som behöver el för att laddas.
I den här artikeln får du hjälp inför köpet av campingdusch – här hittar du en topp 5-lista av campingduschar på marknaden just nu. Ta del av för- och nackdelar med olika modeller och hitta rätt campingdusch för dig! Listan är baserad på gedigen efterforskning av tidigare användarrecensioner. Campingduscharna har däremot inte testats fysiskt inför artikeln.
Utomhusdusch
Oavsett om du campar med en husvagn och vill ha bekvämligheten av en utomhusdusch eller om du föredrar tält- eller vindskyddscamping och behöver en portabel duschlösning, kan du hitta den bästa utomhusduschen för dina behov på Vvsobadrum.se. En utomhusdusch gör att du kan hålla dig fräsch och ren under dina campingäventyr eller i din stuga. Utomhusduschar, även kända som campingduschar, är inte bara användbara för personlig hygien, de är också utmärkta för att diska redskap, rengöra utrustning eller till och med tvätta husdjur när du är långt från bekvämligheterna hemma.
Bästa campingduschen
1. Sunwind Helios
Den bästa campingduschen 2023 är Sunwind Helios som rymmer 20 liter vatten. Den praktiska campingduschen har en svart yta som absorberar solens strålar och värmer upp vattnet på naturligt vis. Duschen rullas ihop när du inte använder den vilket gör den mycket smidig att bära med sig.
Sunwind Helios väger endast ett halvt kilo utan vatten, vilket gör den till ett lämpligt val om du ofta bär packning på ryggen under dina campingturer. Modellen passar även perfekt om duschbehoven inte är så stora – exempelvis för familjen som campar med husvagn och endast behöver en portabel dusch för nödfall, eller om du söker en enkel utomhusdusch till sommarstugan eller den långa bilresan.
Fördelar:
- Lättviktig och smidig att bära med sig i packningen
- Justerbar kran som kontrollerar vattenflödet
- Naturlig uppvärmning
Nackdelar:
- Vissa användare har upplevt att den kan bli för varm
- Begränsad vattentank på 20 liter – behöver fyllas på ofta om den används mycket
- Måste vara 1–2 timmar i direkt sol för att få vattnet till 25–30 grader
2. Sea to Summit Pocket Shower
På andra plats hamnar den smidiga Pocket Shower som endast väger 120 gram. Om du brukar gå längre vandringar där övernattning sker i skogen eller på fjället passar den här modellen alltså helt perfekt. Duschen är oerhört kompakt och kan enkelt hängas upp med hjälp av två integrerade Delrin D-ringar. Campingduschen levereras dessutom med ett snöre på 6 meter som kan användas för själva upphängningen.
Sea to Summit Pocket Shower rymmer 10 liter vatten. Kapaciteten är med andra ord betydligt mindre än Sunwind Helios, men om du är ute på vildmarksäventyr räcker det oftast gott och väl. När hela påsen är full får du cirka 8,5 minuters duschtid.
Fördelar:
- Oerhört lättviktig och smidig att ha med i packningen
- Vridmunstycke för justering av vattenflöde
- Duschpåsen kan även användas som vanlig dry bag när den inte används
Nackdelar:
- Betydligt dyrare än Sunwind Helios
- Rymmer endast 10 liter vatten
- Kan inte värma upp vatten med hjälp av solens strålar
Jämför Sea to Summit Pocket Shower
3. Laserbeak
Plats nummer 3 i artikeln koras hem av den prisvärda och smidiga Laserbeak, som likt LIBERRWAY laddas upp med hjälp av ett inbyggt litiumbatteri. Den här modellens batteri är dock starkare med sina 4 800 mAh än LIBERRWAYs batteri på 2 200 mAh. Batteriet laddas enkelt upp med USB-sladd vilket innebär att du kan använda duschen precis var du vill. Med ett flöde på antingen 3 eller 4 liter per minut kan du hitta det perfekta vattentrycket för dig.
Laserbeak väger 850 gram med ett mått på ungefär 27 x 17 x 8 centimeter, vilket gör duschen hyfsat lätt att ha med sig i packningen. Till skillnad från den batteridrivna campingduschen från LIBERRWAY får du med Laserbeak även en smidig batteriindikator som påminner dig i god tid när batteriet behöver laddas.
Fördelar:
- Mycket prisvärd!
- Kan användas överallt
- Möjlighet att anpassa vattenflödet
Nackdelar:
- Du måste skapa en egen vattentank (till exempel en hink) – behöver fyllas på ofta med vatten
- Enligt en del användarrecensioner har hållbarheten inte varit den bästa
- Ingen garanti
4. LIBERRWAY
Det kraftfulla 2 200 mAh-litiumbatteriet på LIBERRWAYs campingdusch bidrar till ett härligt vattenflöde som kan justeras mellan 3,5–5 liter per minut. Batteriet laddar du med hjälp av en USB-sladd men även via bilens cigarettändaruttag om du så vill.
LIBERRWAY har en vikt som ligger ungefär mitt emellan Sunwind Helios och Pocket Shower. LIBERRWAY väger 650 gram när den inte används, och det medföljer både en sugpropp och en krok som gör det enkelt att duscha var du än befinner dig. Jämfört med Pocket Showers 8,5 minuters duschtid får du med den här modellen hela 45 minuters vattenflöde när batteriet är fulladdat. Du måste däremot finna en egen vattenbehållare och fylla med vatten, exempelvis en hink.
Fördelar:
- Levererar 45 minuters duschtid med fulladdat batteri
- Lättviktig och smidig att ha med sig
- 3 års garanti på batteriet
Nackdelar:
- En del användare har upplevt att duschhuvudet kan läcka
- Vatten måste fyllas på ofta
- On/off-knappen är lite seg ibland enligt vissa användare
5. LIEBMAYA
Med en batteridriven campingdusch kan du förvandla en hink, ett handfat eller badbalja till en skön dusch var du än befinner dig! Nummer 5 på listan har en vattenflödeshastighet på 4 liter i minuten. Både Laserbeak och LIBERRWAY erbjuder någon slags justeringsmöjlighet när det gäller vattenflödet, men den bekvämligheten missar du tyvärr med LIEBMAYA-campingduschen.
LIEBMAYA har dock flera andra positiva egenskaper – när campingduschen är fulladdad går det att duscha oavbrutet i en hel timme. Batteriet är näst starkast i testet med sina 4 400 mAh, och det ingår både en sugkopp och en krok som underlättar användningen på olika platser. Du kan alltså ta med dig duschen på bilsemestern, vildmarkscampingen eller stranden – den väger endast cirka 1 kilo vilket gör den lätt att bära med sig i packningen.
Fördelar:
- Bra batteri på 4 400 mAh
- En hel timmes duschtid vid fulladdning
- Lättviktig och smidig att ha med sig
Nackdelar:
- Ingen garanti
- Ingen justeringsmöjlighet på vattenflödet
- Enligt en del användare har hållbarheten varit dålig
Sammanfattning
Samtliga campingduschar i den här artikeln har en prislapp under 600 kronor. Här hittar du både soldrivna och batteridrivna varianter, men också oerhört kompakta varianter där du måste värma upp vatten själv för att kunna ta en varm dusch. Söker du hög bekvämlighet, lättviktighet eller möjlighet till vattenflödesjustering? Fundera på dina behov och bestäm dig sedan!