Bästa plottern [Bäst i Test 2023]

Med en plotter hittar du på sjön. Jag har tagit en titt plottrar för fiske med kombinerat ekolod och GPS och har funnit många bra alternativ.

Bästa plottern 2023:

  1. Garmin GPSMAP 922xsv
  2. Humminbird Helix 5 Chirp SI GPS G2
  3. Humminbird Helix 7X CHIRP MEGA SI GPS G3
  4. Garmin ECHOMAP Ultra 122sv
  5. Lowrance HDS Live 16″

Tänk på vilka funktioner du behöver

När du ser på plottrar är det viktigt att på riktigt tänka över det där med funktioner och integration. Jag tycker att den bästa plottern har både GPS och ekolod. Därför är alla plottrar som jag nämner i artikeln kompatibla med ekolod, och alla förutom en, Garmin GPSMAP 922xsv, inkluderar ett ekolod med plottern. Dessutom inkluderar samtliga plottrar en givare.

Att kunna se sjökarta och vad som händer under båten samtidigt är en stor fördel.

Ju större intresse du har av att koppla samman instrumenten i båten, ju viktigare blir det med en mer avancerad plotter. Är du inte så tekniskt intresserad och nöjer dig med en bra plotter fungerar plottrar i den lägre prisklassen i princip lika bra.

De modeller som jag har valt ut att jämföra har har alla många bra funktioner, men det är viktigt att tänka på vilka specifika funktioner du behöver.

Ska du tävlingsfiska vill du ha ett mycket större stöd för integrationer än då du ska ge dig ut i en kajak och fiska mest för nöjets skull.

Notera att samtliga produkter inte är testade av oss. Testet är baserat på tester av oss i kombination med användarrecensioner.

Plottrar i testet och dess egenskaper:

PlotterEkolodGivarePris
Garmin GPSMAP 922xsvNejJa41 109 kr
Humminbird Helix 5 Chirp SI GPS G2JaJa5 299 kr
Humminbird Helix 7X CHIRP MEGA SI GPS G3JaJa8 212 kr
Garmin ECHOMAP Ultra 122svJaJa27 639 kr
Lowrance HDS Live 16″JaJa50 359 kr
En tabell som jämför specifikationer av olika plottrar.

Plotter bäst i test

1. Garmin GPSMAP 922xsv

Den bästa plottern 2023 är Garmin GPSMAP 922xsv eftersom att den har stöd för ekolod, global baskarta, tydliga laylines samt kompabilitet med Bluechart g3 och g3 Vision kartor. Den kostar förstås mer än enklare modeller men du får mycket plotter för pengarna.

Du får givetvis WiFi-anslutning vilket leder till många fina möjligheter som användning av ActiveCaptain appen som synkroniserar data mellan plottern och mobilen.

I och med att skärmen är så pass stor fick jag nästan känslan av att det var en dator som jag hade framför mig när jag tittade på plottern på riktigt, nätet ger nämligen inte en rättvis bild av enheten.

Jag kan förstås tycka att det finns många funktioner som kanske inte behövs av den som fritids-fiskar. För dig som inte har detta behov kan en enklare Garmin modell, så som Garmin ECHOMAP Ultra 122sv, bli ett bättre val till ett lägre pris.

Garmin GPSMAP 922xsv är med andra ord ett bra val för dig som kan och vill satsa lite mer pengar på utrustningen.

Egenskaper för Garmin GPSMAP 922xsv

Ekolod: Nej
Givare: Ja
Pris: 41 109 kr

Ber om ursäkt, inga återförsäljare tillgängliga.

2. Garmin ECHOMAP Ultra 122sv

På sjön kan det bli mycket blänk och direkt solljus på skärmen och då är en Garmin ECHOMAP Ultra 122sv rena rama välsignelsen då skärmen är läsbar även i solljus, skärmen, på hela 12 tum, är också mycket stor. Allt för att du ska tydligt ska se vad skärmen visar även i sämre förhållanden.

Med Garmin ECHOMAP Ultra 122sv får du stöd för BlueChart g3-kartor såväl som BlueChart g3 Visionkartor med Navionics-data. Det är också lätt att skapa egna fiskekartor med denna plotter.

Jag kan förstås tycka att priset är väl tilltaget när vi ser på vad som ingår och jämför med andra Garmin-modeller. Har du budgeten för något som ger stöd för riktigt proffsigt fiske så är denna plotter från Garmin ett bra val, men tänk på att du betalar för alla de extrafunktioner som plottern erbjuder.

Egenskaper för Garmin ECHOMAP Ultra 122sv

Ekolod: Ja
Givare: Ja
Pris: 27 639 kr

Jämför EchoMAP Ultra 122sv

Last updated: 2024-04-16 18:43:54

3. Lowrance HDS Live 16″

Jag vill också ta med ett bra val för de allra mest proffsiga fiskarna som måste få stödet som krävs till exempel vid exempelvis tävlingar. Lowrance HDS Live är en otroligt effektiv plotter. Här får du en HD-multipekskärm och två kanalers CHIRP-ekolod.

LiveSight-lodningen är i realtid och fungerar både framåt och nedåt.

Det som skiljer den här plottern från andra i testet är att den har ett Active Imaging stöd och 3D-funktion med StructureScan. Jag måste dock flagga för att detta inte är en plotter för de allra flesta, men det framgår också genom priset, plottern kostar med andra ord en hel del.

Egenskaper för Lowrance HDS Live 16″

Ekolod: Ja
Givare: Ja
Pris: 50 359 kr

Jämför HDS LIVE 16

Last updated: 2024-04-16 18:43:56

Att tänka på innan du köper plotter

Om du väljer att köpa en av de plottrar som jag nämner här ovan har du fått en riktigt bra kartplotter. Men det finns flera saker som påverkar vilken som är den bästa plottern för just dig.

De fem viktigaste sakerna att tänka på när du köper plotter är:

  1. Har plottern ekolod?
  2. Har plottern givare?
  3. Finns scanning i sidled?
  4. Finns möjligheten till integration med annat på båten?
  5. Erbjuder plottern tydliga och högkvalitativa bilder?

Har du redan använt plotter och ekolod ett tag så vet du precis vad du gillar och vad du ibland kan tycka fattas eller störa dig på. Det här är information som du ska ta med dig då du jämför plottrar för att hitta den bästa plottern för dig.

Det är inte säkert att en plotter som jag tycker är bäst är den bästa för dig. Jag hade till exempel valt en Garmin plotter, så som Garmin ECHOMAP Ultra 122sv, för den stora flexibiliteten och möjligheten till integration med program och andra instrument, men det betyder ju inte att en Humminbird inte är den bästa plottern för dig.

Priset för en plotter

Priset på en plotter sträcker sig från några tusenlappar till över 40 000 kronor och till och med ännu mer. Den bästa plottern är inte nödvändigtvis den dyraste. Med goda val inom de olika prisklasserna bör det inte vara så svårt för dig att hitta något som du blir nöjd med inom en budget som fungerar för dig.

Jag tycker inte att du ska fokusera alldeles för mycket på pris. Tänk på att det här är ett redskap som du kommer att använda länge. Det är därför viktigt att du får rätt stöd.

Tänk på att finesser på plottern som du inte behöver idag kan vara en stor fördel för dig längre fram när du utvecklat din fisketeknik ännu mer. Självklart ska du däremot köpa en plotter som du har råd med utan att din ekonomi blir stressig just på grund av köpet.

En plotter är ett bättre än en app

Det är klart att du kan använda din iPhone som plotter med en app. Men det är inte samma som som en riktig plotter, inte ens nära.

En klassisk plotter klarar av båtlivet med det slitage som det faktiskt innebär. Din smartphone är knappast gjord för att utsättas för den väta som är en naturlig del av fiskelivet. Dessutom är det välkänt att appar inte håller samma nivå som äkta plottrar gör.

Jag skulle rekommendera att du köper en plotter som har ekolod och att du använder en eventuell plotter app som backup, inte som komplement. En äkta plotter har bättre täckning än vad appar kan komma i närheten av, och det är viktigt att komma ihåg.

Välj en plotter med en bra skärm

Något som också är bra att komma ihåg är att du bör välja en plotter som visar dig bra och tydliga bilder. Med bra färg och precision kan du se vad som finns omkring dig i vattnet på ett annat sätt.

Alla plottrar som jag vart ut har en, enligt mig, bra skärm.

Enkel användning ger hög säkerhet

Den bästa plottern är en plotter som är enkel för dig att använda och förstå. På så vis löper du mindre risk att gå på grund i trånga sjöleder eller på andra platser där du inte har kört så ofta förr på grund av att du inte förstår din plotter.

En enkel användning gör också att du vågar dig på att använda lite fler funktioner, vilket också minskar risken att gå på grund i trånga sjöleder eller på andra platser där du inte kör ofta.

Slutgiltiga tankar

Du vet bäst av alla vad som är viktigt för dig då du ska ut och fiska och det är det som avgör vilken plotter som passar dig allra bäst.

Integration av ekolod, möjlighet att tydligt se både under och vid sidan om båten, god GPS och tydliga bilder som är enkla att avläsa är grundförutsättningarna för att en plotter ska kunna anses ge ett gott stöd. Enkel användning och god integration med andra instrument är också viktigt, men mer subjektivt.