Bästa ekolodet [Bäst i Test 2023]

Med ekolod ser du om det finns fisk under och omkring din båt. Jag har undersökt ekolod med GPS för att hjälpa dig till rätt modell!

Bästa ekolodet 2023:

  1. Garmin Striker Vivid 7sv
  2. Humminbird Helix 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N
  3. Garmin STRIKER Plus 4
  4. Garmin Striker Vivid 5cv
  5. Deeper Smart Sonar CHIRP+

Välj ett ekolod som ger dig bättre fiske

När du ser på de ekoloden som jag har tagit fram är det viktigt att du tänker på att ekolodet är till för att ge dig bättre fiske. Det betyder i grund och botten att du bör leta efter egenskaper som faktiskt gör skillnad för dig när du ger dig ut med din båt eller står på isen för att pimpla.

Jag tycker att det är något av en självklarhet att bra ekolod ska ha GPS. Därför har jag uteslutande, med ett undantag, valt ut ekolod som har denna egenskap. Undantaget är ett ekolod som jag valt att inkludera som är tänkt att användas för fiske till fots.

Egenskaper som ett ekolod kan ha som ger dig bättre fiske är primärt enkel analys av informationen på skärmen och bra scanning omkring och under båten. Jag tycker också att du ska tänka till lite vad gäller storlek på skärm och hur denna klarar av starkare solsken.

Notera att samtliga produkter inte är testade av oss. Testet är baserat på tester av oss i kombination med användarrecensioner.

Ekolod i testet och dess egenskaper:

PlotterGPSViktPris
Garmin Striker Vivid 7svJa800 g5 639 kr
Humminbird Helix 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G4NJa2 902 g15 909 kr
Garmin STRIKER Plus 4Ja300 g1 639 kr
Garmin Striker Vivid 5cvJa500 g3 489 kr
Deeper Smart Sonar CHIRP+Ja90 g3 279 kr
En tabell som jämför specifikationer av olika ekolod.

Ekolod bäst i test

1. Garmin Striker Vivid 7sv

Det bästa ekolodet 2023 är Garmin Striker Vivid 7sv eftersom att det kombinerar avancerad teknologi med riktigt god användarvänlighet. Ekolodet passar både nybörjare och dig som kräver lite mer av din fiskeutrustning.

Jag blev inte förvånad av att se att Garmin gör det igen. Det bästa enligt mig med Striker Vivid 7sv är att ekolodet har GPS men också ett gränssnitt som du förstår, oavsett kunskapsnivå eller tidigare erfarenheter.

Med Garmins CHIRP-teknologi kan du tydligt se både fisk och bottenstrukturer. Du får dessutom inte bara vanlig scanningteknik utan även fotografiska bilder. Ett stort plus är att du med den inbyggda GPS:en kan spara din position för att komma tillbaka till samma fiskegruva vid senare tillfälle.

För att sammanfatta ekolodet från Garmin: Priset är attraktivt men funktionerna är begränsade. Ekolodet är inte bara bra utan även min testvinnare, men det är en mer avancerad instegsvariant för dig som kräver lite extrafunktioner men inte alla extrafunktioner.

Se Humminbird Helix 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N för en mer avancerat Humminbird-variant, eller Garmin Striker Vivid 5cv för en mer budget-vänlig Garmin-variant.

Egenskaper för Garmin Striker Vivid 7sv

GPS: Ja
Vikt: 800 g
Pris: 5 639 kr

2. Humminbird Helix 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N

Humminbird Helix 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N är en uppföljare på Helix 8 som jag tidigare utsett till testvinnare, därför var jag givetvis tvungen att undersöka även Helix 9.

En positiv överraskning var att detta ekolod har uppdaterats och förbättrats i jämförelse med tidigare variant. Helix 9 ger dig ett helt fantastiskt stöd, men priset är förstås därefter.

Detta ekolod är till för dig som vill investera i egenskaper som möjlighet att scanna av större områden, detta med hjälp av MEGA SI+ och DI+. Ekolodet har även NMEA2000, som på tekniska innebär att ekolodet är kompatibelt att använda tillsammans med många andra instrument.

Dual Spectrum CHIRP 2D-lodning gör det lätt för dig att se fiskar och stim, och AutoChart LIVE ger dig tillgång till djupkartor i realtid.

Utöver WiFi finns både Bluetooth och Ethernet. Det går bra att kombinera med andra Helix-skärmar och du kan dessutom använda systemet för att styra produkter från Cannon, Talon och Minnkota.

Så varför vann ekolodet inte mitt test? Priset är saftigt, särskilt för dig som inte behöver alla dessa egenskaper. Ekolodet är till för dig som vill ha bästa möjlighet att scanna av exakta fiskarter, se precist under båten och kan tänka dig att betala extra för dessa funktioner. Behöver du inte dessa extrafunktioner är testvinnaren Garmin Striker Vivid 7sv ungefär 10 000 kr billigare och därmed värd att överväga.

Tänk också på att extra funktioner innebär extra strömförbrukning, läs gärna min artikel om hur stort batteri som krävs till ett ekolod.

Egenskaper för Humminbird Helix 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N

GPS: Ja
Vikt: 2 902 g
Pris: 15 909 kr

3. Garmin STRIKER Plus 4

Om du inte har något emot en lite mindre skärm kan Garmin STRIKER Plus 4 vara ett gott alternativ till testvinnaren Garmin Striker Vivid 7sv. Det här är ett riktigt billigt ekolod som ger dig ett utmärkt stöd för fiske.

STRIKER Plus 4 har inbyggd GPS och använder sig av CHIRP-teknik för att ge dig tydliga bilder av fiskar såväl som av bottenstrukturer. Skärmen är förvisso ganska liten men den är ljusstark och du kan läsa av informationen även när solen skiner på den.

Jag tycker också om att det är så lätt att läsa av detta ekolod. Med Garmins Quickdraw Contours får du HD-kartor för ställen där du har varit. Det ger en fin kontinuitet.

Läs mer: Hur läser man av ekolod?

Jag kan rekommendera den här modellen till dig som är ute efter ett billigt ekolod som är lätt att använda och som har allt du behöver för att kunna fiska nära stranden och lite längre ut.

Även om det såklart ska sägas att STRIKER Plus 4 inte är en värstingmodell är det ett bra ekolod för billiga pengar.

Egenskaper för Garmin STRIKER Plus 4

GPS: Ja
Vikt: 300 g
Pris: 1 639 kr

4. Garmin Striker Vivid 5cv

Jag kan bara hålla med vad många andra säger om Garmin Striker Vivid 5cv, det blir mycket ekolod för pengarna! Med detta ekolod får du tydliga bilder av fiskar såväl som bottenstrukturer under båten.

De höga kontrasterna på skärmen hjälpte mig mycket när jag testade ekolodet och jag är säker på att du skulle tycka detsamma.

Ekolodet fungerar med CHIRP-teknik vilket är en fördel. Med inbyggd GPS kan du märka ut dina favoritställen och dessutom hålla koll på hur snabbt du kör.

Det ska sägas att det här inte är ett lika avancerat ekolod som andra dyrare Garmin- eller Humminbird-modeller, men det är lätt att använda och du får snabbt koll på de funktioner som du behöver för bättre fiske.

Egenskaper för Garmin Striker Vivid 5cv

GPS: Ja
Vikt: 500 g
Pris: 3 489 kr

5. Deeper Smart Sonar CHIRP+

Jag vill också ta med ett ekolod för dig som fiskar till fots i grunt vatten, vid strandkanten eller på is. Det här är ett bärbart ekolod som du kan läsa av på din smartphone.

Med detta ekolod får du en tydlig bild av vad som finns under ytan på båten. Kvaliteten är hög och det märks att detta redskap togs fram för det militära i USA. CHIRP-tekniken bidrar med en exakthet som gör det så mycket roligare att fiska.

Det finns GPS-stöd för plotter-funktion och du får också WiFi-stöd med enheten. Det här är ett bra val för dig som strandfiskar och pimplar på vintern.

Egenskaper för Deeper Smart Sonar CHIRP+

GPS: Ja
Vikt: 90 g
Pris: 3 279 kr

Att tänka på innan du köper ekolod

För att få det bästa ekolodet för dig finns det lite saker som kan vara bra att tänka på. Jag har tidigare i artikeln gått in på hur viktigt det är att du är medveten om dina faktiska behov. Det är sällan klokt att imponeras av en massa coola egenskaper som du sedan inte har någon nytta av, detta då du alltid betalar extra för mer egenskaper när det kommer till ekolod.

De fem viktigaste sakerna att tänka på när du köper ekolod:

  1. Om du får GPS och plotterfunktionen är god
  2. Hur tydliga bilder du ser av fisk och strukturer
  3. Hur enkelt ekolodet är att använda

Personligen känner jag att det är tryggt att välja märken så som Garmin eller Humminbird. Det handlar inte bara om att de är kända, utan snarare om hur mycket hjälp som går att få online. Inte bara av företagen själva utan primärt i forum och Facebook-grupper. Där flest användare finns, där finns mest hjälp att få.

Ekolodets pris

Ett bra ekolod kan gå på några tusenlappar men också över 40 000 kronor. Ju mer avancerat ekolodet är i funktioner och möjliga integrationer, desto mer kostar det.

Mitt bästa tips är att fokusera mer på vilka av ekolodets egenskaper som du behöver än på dess pris. Av min erfarenhet har du mycket att vinna på att kunna se tydligt och att få god scanning såväl som fotografiska bilder. Tänk också på skärmens storlek och hur väl den klarar solljuset så att den inte börjar blänka, det kan nämligen, av erfarenhet, vara en riktig glädjedödare.

Ett billigt ekolod kan räcka

Vi kan nog komma överens om att det inte finns någon mening med att betala mer för ett ekolod som du inte förstår dig på de extrafunktioner som du betalat ett premiumpris för.

Frågan är i första hand vilka funktioner som du förväntar dig av ett ekolod och i andra hand vad du är villig att betala för dessa.

Slutgiltiga tankar

Jag säger som jag så ofta gör, det bästa är ditt bästa. Om du är på jakt efter bästa ekolodet ska du först och främst vara väl medveten om vad du behöver. Det ekolodet som uppfyller dina krav till det billigaste priset är det bästa ekolodet, för dig.

Det bästa ekolodet bör enligt mig ge dig GPS och kartfunktion för att hjälpa dig att navigera och hitta tillbaka till dina bästa fiskeställen. Dessutom bör du få tydlig information som är lätt att läsa av på en skärm som inte bländas av starkt solsken.